Évszázadok óta csodát tesz ez az ital, mégis kevesen ismerik

2025. március 18.

Tele van probiotikumokkal, különleges az íze, ünnepi alkalmakra és hétköznapokon egyaránt kiváló.

Édeskés, fanyar és tele van probiotikumokkal: a Litvánia nemzeti italának számító gira egy alkoholos tonik. A Balti országban a hűvös hónapok egyik legkedveltebb italának számít. Mostanában ráadásul reneszánszát éli, hiszen a kisüzemi sörfőzdék és a kombuchások is elkezdték felfedezni maguknak – olvasható a drive.hu oldalon.

Habár a vilniusi Demoloftas Michelin-csillagos séfje nemrég bevetette a főzésnél, a kvasz közvetlen rokonának számító gira eddig jellemzően nem a fine dining éttermek, hanem inkább a háztartások „kelléke” volt. Litvániában sokszor fogyasztják nyári hűsítőként, de összetétele miatt a torokfájásra is kiváló orvosság, amit a téli időszakban természetesen ki is használnak.

„A gira hagyományosan egy házi készítésű ital, amit a megmaradt, másra már nem jó rozskenyérből készítettek. Az erjesztésnél meg tudták őrizni a tápanyagokat, ráaádsul a pH-érték csökkentésével a káros baktériumokat is kipusztították belőle” – idézte Tomas Josas sörtörténészt és Litvánia 2023-as sommelier-bajnokát a BBC.

A hagyományos recept szerint a pirított vagy kiszáradt rozskenyeret először forró vízben kell áztatni. A kihűlést követően – például mazsola formájában – cukrot adtak hozzá, beindítva a természetes erjedési folyamatot. Ezután lehűtötték, leszűrték és palackozták. A végeredmény egy savanykás, enyhén pezsgő ital, aminek az alkoholtartalma 1 százalék körül alakul – akárcsak a kombuchának. A 20. századtól, a cukor elterjedésével, a savanykás ízt rendszeresen ellensúlyozták. Részben ez okozta a „vesztét”: a kóla megjelenésével mind több cukrot raktak bele, ezzel viszont elvesztette saját karakterét.

A gira gyakran került a karácsonyi és a húsvéti asztalokra is, ám mivel tele van immunerősítő probiotikumokkal is, mézzel, gyógynövénnyel, gyömbérrel keverve megfázásnál is gyakran bevetették. Most egyre többen fedezik fel maguknak „csak úgy”. A kombucha sikerén felbuzdulva egyre több manufaktúra veszi fel a kínálatába.

Címlapfotó: Nathan Dumlao / Unsplash