Bemutató: egy szerethető egoista a Kreinbacher Birtokról

2023. szeptember 20.

A legjobb társaság, ha magad vagy egy pohár pezsgővel – sugallja a Kreinbacher Birtok az új prestige cuvée-je, az ÉGOÏSTE kapcsán.

Amióta a somlói Kreinbacher Birtokon 2014-ben megalkották az első pezsgőjüket, azóta a tökéletességre törekednek. Céljuk nem más, mint olyan pezsgőket készíteni, amik egyedi karaktert képviselnek. Olyanokat, amik igazi egyéniségek, de mégis egységet alkotnak a minőség és a különleges ízvilág tekintetében. Ehhez persze az is kellett, hogy felismerjék, vállalják, Somló környékén is lehet francia technológiával kiemelkedő színvonalú pezsgőt előállítani. Megtalálták azt a szakembert is, aki 2011-től segíti a pincészet munkáját. A francia Christian Forget új távlatokat nyitott a hazai pezsgőgyártásban és bebizonyította: a somlói alapanyagból valóban lehet igazán élvezetes pezsgőket készíteni.

A Kreinbacher legújabb büszkeségével 2023. szeptemberének elején, a 32. Budapest Borfesztiválon ismerkedtünk meg. A bemutatkozás elismerésre méltóra sikeredett. Már az ÉGOÏSTE palackja is árulkodó. A címke arculata kimozdult az eddigi arany, ezüst vizuális stílusból, középről eltűnt a megszokott és jól ismert „Kreinbacher” felirat, az ezúttal csak az elegáns fekete kapszulán olvasható. Helyét az ÉGOÏSTE vette át, ezzel is érzékeltetve, hangsúlyozva, hogy a palack tartalma más kategóriát képvisel.

Kreinbacher ÉGOÏSTE: kifinomult, gyümölcsös

Erre a 2017-es évjáratú pezsgő tökéletesen alkalmas: 50-50 százalék chardonnay és furmint házasításából készült, 5 év seprőn érlelés, majd degorzsálás után pihentették és palackozták.

Már az ismerkedésünk kezdetén is érezhető, hogy a kifonomultság és a komplexitás tökéletes egységet alkot. Semmi öncélú magamutogatás. A chardonnay gyümölcsössége és a furmint ízvilága, valamint illata is sejteti, hogy nem átlagos pezsgő került a poharunkba. Elképesztően gazdag karakterű italt kortyolhatunk.

Illatából sejtelmesen kiérződik az a különleges felhang, ami azt mutatja, hogy az alapbor 11 százalékát rövid ideig hordóban érlelték. Erről a szokásostól eltérő zamat is árulkodik, miközben mégis megmarad a chardonny zöldalmás és üde citrusossága, kiegészülve a furmint visszafogott lágy, gyümölcsös jellegével. Egyszerre kerek és simulékony a tétel. A dosage (cukortartalom) 6 gramm, éppen a brut és az extra brut határán készül meghódítani a rajongókat. A telt ám mégis lágy, krémes buborékok szelíden körbejárják a szájüreget, hozzájárulva a hosszú lecsengéshez, tökéletesen lekerekítve a kóstolás élményét.

A tervek szerint október 1-től folyamatosan kerül a piacra az ÉGOÏSTE, összesen 9 ezer normál palackban. Jövőre ehhez érkezik még 2 ezer magnum palackos kiszerelés. Ez utóbbi még vonzóbbá teheti az ÉGOÏSTE-et, hiszen ebben a formában lassabb az érés. Így további, még felfedezésre váró ízjegyek is felszínre kerülhetnek.

Szerző: Török Ferenc
Címlapfotó: Kreinbacher Birtok