Európa legjobb gasztrorégiójának választották a magyarok kedvenc üdülőhelyét

2025. június 25.

Évente egymillió vendégéjszakát töltünk ott, ezután még inkább érdemes lesz arrafelé kirándulni.

Horvátország fenntartható turizmusa terén tett erőfeszítéseket is érdemes hangsúlyozni, ami most a gasztronómia területén is megmutatkozott. A Nemzetközi Gasztronómiai, Kulturális, Művészeti és Turisztikai Intézet (IGCAT) Kvarnernek adományozta a rangos 2026-os Európai Gasztronómiai Régió címet, elismerve a régió kivételes elkötelezettségét a helyi gasztronómia, a kulturális örökség és a fenntartható turizmus iránt.

A rangos elismerés célja a helyi gasztronómiai örökség és fenntartható turizmus előmozdítása, amelyben több mint 45 ország szakértői vesznek részt az IGCAT nemzetközi hálózatán keresztül. Kvarner térsége számos kiemelt eseménnyel készül: a „Kvarner ízei” kampány révén a Horvát Légitársaság repülőgépein is megjelennek a régió különlegességei, önálló Gault&Millau Kvarner kalauz készül, 50 kvarneri bor szerepel a rangos Decanter World Wine Awards-on, valamint a Taste the Mediterranean Fesztivál is a régió ízeit ünnepli.

A Kvarner-öböl az Adriai-tenger része, az Isztriai-félsziget, a szárazföld és számos kisebb-nagyobb sziget között helyezkedik el. 2024-ben az addigi 2019-es rekordévet is legkevesebb tizedével meghaladta Horvátországban tavaly a magyar turisták létszáma és vendégéjszakáinak. A turizmus.com szerint a magyarok legkedveltebb úti célja a Kvarner régió volt. A Kvarner területén megdőlt az addigi rekord, több mint egymillió vendégéjszakát töltöttek ott a magyarok 2024-ben.

Címlapfotó: Alvaro Sanchez / Unsplash