Otthon is el tudjuk készíteni az arany színű italt, ami valóban aranyat ér a szervezetnek

2025. július 20.

Gyulladáscsökkentő hatású és segíti a pihentető alvás létrejöttét.

Egészségügyi előnyeinek köszönhetően az aranytejet évszázadok óta fogyasztják az ajurvédikus gyógyászatban. Az utóbbi években azonban az ital népszerűvé vált a nyugati világban is, ahol gyakran kurkuma latte vagy arany latte néven emlegetik.  Nevét onnan kapta, hogy a kurkuma aranysárgára színezi a tejet. Ahogy az ital egyre nagyobb figyelmet kapott, az emberek aranytej ihlette ételeket hoztak létre, köztük arany fagylaltot és arany turmixokat – olvasható a Magyar Mezőgazdaság cikkében.

Széleskörű elterjedésének oka a gyulladáscsökkentő tulajdonsága. Ez a kurkumának köszönhető, amely egy kurkumin nevű erős gyulladáscsökkentő vegyületet tartalmaz. Emellett antioxidáns is, vagyis csökkenti az oxidatív stresszt, és ezzel potenciálisan csökkenti a krónikus betegségek kockázatát. Mivel a kurkumin önmagában rosszul szívódik fel, ezért használják együtt a fekete borssal. A borsban lévő piperin ugyanis javítja a kurkumin felszívódását.

Bár az aranytej bármikor fogyasztható, nagyon hatásos, ha lefekvés előtt isszuk. A kurkuma segíthet csökkenteni az ízületi merevséget, ami potenciálisan megkönnyíti az alvást. A meleg tej is elősegítheti az alvást, mivel a triptofán alvást elősegítő aminosav révén elősegíti a relaxációt. Maga a meleg, aromás ital kortyolgatása is jelzi a testnek, hogy le kell lassulnia, ami elősegíti a pihentető alvást.

Az aranytej elkészítése otthon is nagyon egyszerű. Tegyük a tejet egy lábasba, majd közepes lángon kezdjük el melegíteni, adjuk hozzá a kurkumát, és a többi fűszert, keverjük jól össze. Melegítsük addig, amíg a tej gyöngyözni nem kezd, közben kevergessük, hogy le ne égjen és főzzük 3-4 percig.  Vegyük le a tűzről, fedjük le, és hagyjuk így pár percig, hogy az ízek összeérjenek. Ezután édesíthetjük mézzel. Elkészítéséhez használhatunk egyszerű kurkuma és gyömbérport, de ha friss reszelt fűszert teszünk a tejbe, tovább fokozhatjuk jótékony hatását.

Címlapfotó: CHUTTERSNAP / Unsplash