Eddig egészségesnek hittük ezt a népszerű italt, most kiderült, cukorbetegséget okozhat

2025. június 12.

Félmillió felnőtt adatait átvizsgálva jöttek rá a kutatók a döbbenetes tényre.

Egy rendszerszintű áttekintés több mint félmillió felnőtt egészségügyi adatait gyűjtötte össze világszerte, és azt találta, hogy minden egyes cukorral édesített ital vagy gyümölcslé a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának magasabb kockázatával jár. Ezzel szemben azonban a diétás cukor viszont a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatával hozható összefüggésbe. Az eredmények – amiről az in.hu számolt be – arra utalnak, hogy nem minden cukor egyformán káros. Egyes típusok és mennyiségek jobban összefüggésbe hozhatók az inzulinproblémákkal, mint mások.

Ez az első olyan tanulmány, amely egyértelmű dózis-válasz összefüggést rajzol ki a különböző cukorforrások és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata között. Hogy ezt kiderítsék, az amerikai Brigham Young Egyetem táplálkozástudományi kutatói összehasonlították a fruktóz, a szacharóz, a szabad cukrok (amelyek a természetben előforduló cukrok, például a mézben), a hozzáadott cukrok és az összes cukor napi adagjának cukorbetegség-kockázatát. Emellett a cukorral édesített italokra, például üdítőkre vagy sportitalokra, valamint a gyümölcslevekre is összpontosítottak.

Cukorbetegség nem minden cukortól

Az eredmények azt mutatták, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata különbözött attól függően, hogy milyen cukrot fogyasztott valaki. A szacharóz és az összes cukor bevitele a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatával járt együtt. A hozzáadott cukor és a fruktóz esetében nem találtak összefüggést.

Más cukrok azonban éppen az ellenkező eredményt hozták. Minden egyes adag, naponta megivott üdítőital 25 növelte a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát a vizsgálatban. Ráadásul minden egyes plusz gyümölcsléadag 5 százalékkal növelte a kockázatot. Ez nem azt jelenti, hogy minden egyes alkalommal, amikor megiszunk egy doboz üdítőt, 25 százalékkal nő a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. Ezek relatív, nem abszolút kockázatok. E számok alapján, ha a cukorbetegség kialakulásának alapkockázata például 10 százalék, akkor napi négy cukros üdítő fogyasztása 20 százalékra emelné ezt a kockázatot.

A tanulmány rávilágít egy aggasztó összefüggésre, de további kutatásokra van szükség annak megértéséhez, hogy a gyümölcslé miért lehet károsabb a szervezet anyagcseréjére, mint mondjuk a valódi gyümölcs. Az egyik magyarázat szerint a gyümölcslé hatása, magas cukortartalma és rosthiánya okán, hasonló a cukorral édesített italokhoz. Emiatt rossz helyettesítője a teljes gyümölcsöknek, amelyek magasabb rosttartalommal támogatják a jobb vércukorszint-szabályozást.

Címlapfotó: Anastasiia Nelen / Unsplash