Lunczer Pálinkaház: csoda a Dunakanyarból

2022. december 06.

A Lunczer Pálinkaház által megalkotott Esszenciával egészen új értelmet nyer a pálinka.

Pálinkát inni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem. Történelmünk híresen többértelmű mondata akkor is nagyon találó, ha nemzeti büszkeségünkkel kapcsolatban fogalmazzuk azt meg. Valahogy így állunk még ma is, ha a kérdés felmerül, hogy mivel is koccintsunk. A pálinka évszázadok óta velünk van, elkísér minket a bölcsőtől a sírig, jelen van szomorúság és boldogság megélésekor is. Alapja lett a hagyományoknak és teret hódított a modern gasztronómia asztalán is. Mégis furcsa kettősség jellemzi, mely leginkább a szélsőséges érzelmek kiváltásában testesül meg, átszellemült imádók és kategorikus elutasítók táborát létrehozva.

Talán oka lehet az, hogy nem ismerjük eléggé, nem kísérletezgetünk ízeivel, illataival, nem fedezzük fel a benne rejlő játékosságot. Megoldásként erre ad lehetőséget a Lunczer Pálinkaház, hogy minél szélesebb körben találhassák meg a rajongók és a tartózkodók is a nekik tetsző pálinkákat.

Lunczer Attila tulajdonos és lányai, Boglárka és Enikő, tudatosan készültek a pálinkák és a  gyümölcsökön túli spiritek világára is. Büszkén vallják, hogy a Dunakanyar az a hely, mely inspirácót, ihletet és csodás alapanyagokat ad termékeikhez. Kosd, ahol a főzde található, egy apró zsákfalu a Naszály lábánál. Környezetük változatos gyümölcsökkel, izgalmas fűszerekkel látja el őket. Nem volt kérdés, hogy miképpen tudják ezt másokkal is megosztani.

fekete, szögletes palack fektetve, mellette két pohár
Fotó: Lunczer Pálinkaház

A főzde egy igazi kreatív műhely, ahol nem félnek kísérletezgetni, újszerű technikákat és technológiákat alkalmazni. Egy olyan családi manufaktúráról beszélhetünk, ahol két generáció elképzelései formálják a palackokba kerülő ízeket, zamatokat.

Igen, formálják. Prémium sorozatuk a gyümölcs legjavát hivatott bemutatni, amihez kiváló alapanyag és megalapozott szakmai tudás kell. Ez az a pont, ahol a főzőmester rálátása, tudása és ízlése is alakítja a végeredményt. 

A pálinkaház viszont itt nem állt meg. Keresték a kitörési lehetőségeket, hogy megmutathassák, több van a pálinkában, mint ahogy azt sokan gondolják. Így születtek meg a Lunczer Pálinkablendek. Két, egymástól nagyon különböző, de mégis varázslatosan összefonódó gyümölcs pálinkájának házasításáról van szó. Az első blendjük, a meggy-málna gyümölcspálinka nagyon gyorsan közkedveltté vált. A parfümösen fűszeres, csábítóan légies, kacér málna és a zamatos, pikánsan telt, marcipános jegyekkel bíró meggy találkozása emlékezetessé tesz minden egyes kortyot. Ahogyan ők mondják, a meggy testet, a málna pedig lelket varázsol ebbe a pálinkába. A paletta mára a szőlő-birs és a szeder-málna pálinkablendekkel színesedett, melyek harmonikus, izgalmas íz-, és illatkombinációjukkal egyre több kedvelőt szereztek maguknak.

Ötletek sorát valósították már meg, megmutatva, hogy a pálinka nem lehet unalmas. Lunczer Esszencia néven megalkották azt a sorozatot, melyben egyfajta tömény kivonatként kortyolhatjuk a  gyümölcsöket. Illatfelhő és zamatáradat kíséri a lustán, már-már olajosan kicsorduló pálinkát, melybe több mint egy éven át, válogatott friss és aszalt gyümölcsök adták bele minden finomságukat. A rendkívül koncentrált ízekhez magas alkoholfok társul, pontosan 66 fok, mely lehet, hogy meglepően hangzik, de együtt sokkal szelídebbek, mint gondolnánk.

lunczer pálinkaház, nyitott ajtá, mögötte zöld-barna fal, rajta felirat
Fotó: Lunczer Pálinkaház

Innen már csak egy lépés volt a spiritek világa, melyek már nem a gyümölcsökre támaszkodnak, hanem a megtervezett és megvalósított ízharmóniákra. A Lunczer Gin tökéletes megtestesítője ennek és magának a régiónak is, hiszen az innen származó búzából készült alkoholt díszítik fel a Pilisből származó fűszerekkel, vadvirágokkal. Édeskésen telt, kerek, kedvesen behízelgő ital formálódik belőlük, ami tonikkal is kiválóan működik. Akárcsak Mákvirág elnevezésű italuk is, melyben krémes mák, vanília és édes mazsola érzete keveredik izgalmasan.

Italaikat nem csak a vásárlók kedvelik, az országos versenyeken elnyert érmeik és champion minősítéseik is a hozzáértésükről tanúskodnak. Évek óta hazánk három legeredményesebb főzdéje között tartják őket számon az elért díjaik alapján.

A prémium tartalom mellett nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy termékeik megjelenése is azt az igényességet, elhivatottságot tükrözze, ahogyan azok készültek. A Graphasel Design Studio volt ebben partner, akik felöltöztették a palackjaikat. Munkájuk eredményeképpen a Lunczer címkecsalád idén elnyerte a neves Red Dot díjat is.

Ezen stílus és szemlélet szerint nyitották meg Budapesten az általuk csak kis ékszerdobozként hívott bemutatótermüket is. Itt lehetőség nyílik megismerni minden megálmodott és elkészített pálinkájukat és párlataikat.

(promóció)
Címlapfotó: Lunczer Pálinkaház