Megnyitott a Balaton legeredetibb étterme

2024. május 31.

A most bemutatkozó séf korábban Michelin-csillagos étteremben is dolgozott. A cél a régi gyermekkori családi étkezések hangulatának és ízeinek átadása.

A megújult Petrányi Pince és Borterasz lesz hamarosan a Balaton legeredetibb helye? Nem titkolt célja ez Mede Ádám Executive chefnek, aki vezetésével és Ruga Endre Head cheffel vette szárnyai alá a csopaki éttermet. Koncepcióváltás, minőségi nagymama konyhája életérzés, brutális panoráma. 2024. május 23-án az újranyitás alkalmából rendezett sajtóseseményen hivatalosan bemutatkozott a Petrányi Pince és Borterasz 2.0.

2024 januárjában kezdetét vette egy új és rendkívül izgalmas fejezet az étterem életében. A Petrányi Pince és Borterasz tulajdonosai, Petrányi Piroska és férje, Petrányi István felkérték Mede Ádám séfet, hogy segítsen megalkotni azt az új elgondolást és működést, mely alkalmas lehet arra, hogy éttermük a Balaton legeredetibb éttermévé válhasson. Nem a legjobb, a legeredetibb a cél!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Petrányi Pince és Borterasz (@petranyipince) által megosztott bejegyzés

A tapasztalt chef vezetésével hosszú hónapok óta egy teljesen új koncepcióváltás zajlik a színfalak mögött. Célja egybecseng a tulajdonosok céljával, a Balaton legeredetibb helyévé varázsolni a Borteraszt csakis magas minőségben. Személyes célja egy olyan teljes körű étteremmanagement és egy olyan magas szintű vidéki étteremfejlesztés, amiből még hasonló sincs az országban. A Petrányi Borterasz napi működéséért felelős Head Chefnek viszont kollégáját Ruga Endrét kérte fel. Ádám azonban a háttérből és a konyhában is folyamatosan irányítja az általa összeállított csapatot.

Mede Ádám a Michelin csillagos Costes és Costes Downtown évei után a budapesti Laurel Executive chefjeként jutott a csúcsgasztronómia élére. Vezetésével a Laurel felkerült az ország TOP 10-es listájára.

A Laurel és „kistestvére”, a csopaki Resti by Laurel teljes koncepciójának megálmodója és megalkotója. Irányvonala és munkássága alapján mindkét hely Michelin ajánlott hellyé vált rövid idő alatt. Vajon sikerül ezúttal is elérnie a kitűzött célt?

fehér tányéron rántott hús, mellette saláta
Fotó: Petrányi Pince és Borterasz

Ruga Endre Head chef neve is ismerősen csenghet. A zebegényi Natura Hill chefje volt 4 éven keresztül, onnan indult a Mede Ádámmal közös ismeretségük. Endre a Ritz Carlton Budapest csapatának Sous chefjeként is tevékenykedett több évig, ahol magas sztenderdek és profi csapatjáték volt jellemző. Tíz éve a vadászat az élete fontos részét képezi, ezért teljesen más szemszögből viszonyul a húsokhoz és a vadakhoz, melyek az étteremben is nagy szerepet kapnak. A Petrányi Borterasznál célja a régi gyermekkori családi étkezések hangulatát és ízeit átadni a vendégeknek. Ebben közel 20 éves szakmai tapasztalata segíti.

A Petrányi családi birtok története

A Petrányi családi birtok megszületése mesébe illő. A házaspár egyik szokásos csopaki sétája alkalmával annyira beleszeretett a Szita-hegy lankás dűlőibe és panorámájába, hogy elhatározták, ide építik saját borászatukat. A borászatot végül 2000-ben építették meg, mely a sikeres vállalkozó házaspár szerelemprojektje.

Boraik azóta számtalan elismerésben részesültek, nemzetközi és magyar szinten is díjazott borok. 2012-ben készült muskotályuk egyből elnyerte az MTA Bora címet, a 2014-ben a pince rizlingje megkapta a Kódex minősítést, a VinAgora borversenyen Syrah 2015 boruk lett a legjobb magyar Syrah fajtabor. Olaszrizling Birtokválogatás 2017 boruk lett az Országház Bora. A Nemzetközi VinAgora Borversenyen Furmint 2019 boruk besöpörte az aranyérmet, Hegybor Olaszrizling 2021 és Rosé 2021 boraik az ezüstérmet. Hegybor Olaszrizling 2021 bor aranyérmes az Országos Borversenyen. Rosé 2022 boruk aranyérmet nyert az Országos Borversenyen, Birtokválogatás Olaszrizling 2022 boruk ezüstérmet szerzett a nemzetközi Winelovers Wine Awards versenyen. Syrah 2021 és Hegybor 2022 boraikat pedig Ezüstérmmel díjazták a világ legnagyobb borversenyén, az AWC Vienna Wine Challenge-en.

emberek ülnek teraszon, mögöttük zöld növények
Fotó: Petrányi Pince és Borterasz

9 évvel ezelőtt, 2015-ben nyitotta meg kapuit a borászathoz tartozó étterem, mely lélegzetelállító 180 fokos panorámájával a balatoni vendéglátóhelyek között is unikumnak számit. Az étterem, a konyha- és konyhatechnológia folyamatosan bővült, fejlődött.

A tulajdonosok hisznek a folyamatos fejlesztésben. Közös álmuk és céljuk, hogy a Petrányi név a gasztronómiában is az emberek szívébe lopja magát, és csopaki éttermükben és borászatukban ugyanazt a magas minőséget képviseljék, amit vásárlóik a budapesti autószalonjaikban már megszokhatták, hiszen a Petrányi család által tulajdonolt Petrányi Autó Kft. hosszú évek óta meghatározó szerepet tölt be a magyarbe a magyar autókereskedelemben.

A régóta működő étterem kapcsán 2023 decemberében megérett bennük a szintlépés gondolata, mely egyben az addig megszokott működés végét is jelentette és egyben a „Mede-Ruga korszak” kezdetét.

Címlapfotó: Petrányi Pince és Borterasz