Jön Magyarország legnagyobb boros eseménysorozata

2023. július 20.

A bor színén, illatán és ízén kívül leginkább élményt jelent – vallja több mint tíz éve a BorÉrt Egyesület csapata. Az egyesület idén is Magyarország legnagyobb boros megmozdulására hív minden borkedvelőt, bor iránt érdeklődőt.

Egy palack bor többet jelent annál, mint amit poharunkba ki tudunk tölteni. A bor egyben jelképezi a helyet is, ahol termett a szőlő, ahol a bor készült, de benne van az ember is, aki a szőlőtőkétől poharunkig kíséri a nedűt. A hegyek, dűlők, szőlősorok, a hordó illata, a baráti beszélgetések, a finom falatok és a kedvesen csengő koccintás kíséri a bort. Teljes az élmény, ha helyben barátokkal, családdal, jó közösségben, a borász társaságában koccintunk arra, hogy jó együtt lenni. Ez a Koccintás eseménysorozat által kínált élmény, amit fiatal és idős, borszerető és borral ismerkedő egyaránt magával vihet.

Magyarország Legkedveltebb Borvidéke verseny

A Magyar Bor Napja – Koccintás 2023 eseménysorozat a borvidékek, borvidéki települések közötti nemes versengés. Azért, hogy a borkedvelők az adott helyen érezzék legjobban magukat és ott legyenek a legtöbben. Az idei évben szinte az összes borvidéken csendülni fognak a poharak Tokajtól Villányig, Soprontól a Bükki borvidékig. Az eseményre nevező borvidéki településeken az általuk választott napon és időpontban egyszerre emelkednek a poharak és koccintanak együtt.

Vajon ki lesz Magyarország Legkedveltebb Borvidéke vagy Borvidéki Települése? Ez a kérdés fog eldőlni idén nyáron. A tavalyi évben Aldebrő és Zalakaros holtversenyben nyerték el ezt a címet. A nem borvidéki borkedvelő település címét Adony kapta. Idén biztosan több kihívójuk akad. Megkérdeztük a két borvidéki település polgármesterét, mit jelent számukra ebben a megmérettetésben részt venni?

 „A településünkön a régmúltba visszavezető gyökerei vannak a borkultúrának, mert bor a város mindennapi életében mindig fontos szerepet játszott. Az esemény első meghirdetése óta részt veszünk a Koccintás versenyben. A bor város életében betöltött szerepét ez az esemény is segíti fenntartani. A koccintás alkalmával belenézel a másik szemébe, és mosolyogsz rá” – vallja Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere. A város lakói már minden évben várják a közös koccintást.

Wingendorf János Aldebrő polgármestere számára pedig ezt jelenti részt venni a versenyben: a német ősök a szőlőművelést és borkészítést magukkal hozták, a vendégszeretetükkel együtt. A Hárslevelű a mi fajtánk, amely a hagyományos német ételeink mellé (sült derelye, krickrafli, debrői fojtott) jól illik. Rendszeres rendezvényeinkkel tartjuk mozgásban a közösséget, amelyben a Koccintás is fontos helyet kap.

Magyar Bor Napja először Somlón

A Somlói borvidéken első alkalommal szervezték meg a koccintás eseményét. Június 17-i koccintásra a helyi szervezők így invitálták a somlói bor kedvelőit: „Nagy örömünkre szolgál, hogy június 17-én szombaton a Somló fesztivál keretein belül 18:00-kor vendégül láthatunk téged is egy pohár borra a Szent Margit kápolna parkolójában. Itt szeretnénk megszervezni az ország legnagyobb koccintását, ahol együtt ünnepelhetjük a borok és a barátság örömét.” Nem is maradt el az invitálásnak megfelelő fogadtatás! Több százan emelték poharukat Somló aranyérmes boraival, hogy megmutassák, milyen jó Somlóra járni bort kóstolni.

Az Egri borvidéken is első alkalommal rendezik meg a Koccintás eseményt. Az Egri bor ünnepén, július 7-én tartjuk a Koccintás eseményünket, mondja Tarsoly József az esemény főszervezője. A koccintást Dj Dominiqe fogja segíteni az Egri Bikavér színpadon 23 órakor.

Ezen a nyáron is megszervezi a BorÉrt Egyesület a Magyar Bor Napja 2023 programsorozaton belül a Borvidékek Koccintása központi eseményt. Ez már hagyományosan egy nagy közös koccintást, kóstolási és borvásárlási lehetőséget jelent 2023. augusztus 26-án 18 órától a városligeti Vajdahunyadvárban. Az év legnagyobb közösségi boros eseményére minden borvidéket és borkedvelőt vár a BorÉrt!

Címlapfotó: Matthieu Joannon / Unsplash