5 otthon is könnyen elkészíthető klasszikus koktél
Profi mixerek fejlesztették ki, de otthoni használatra is alkalmasak a cikkben szereplő koktél receptek.
A Margarita kétségtelenül klasszikus koktélnak számít, nem utolsó sorban egyszer édes, fanyar és sós ízvilága miatt. Hagyományosan tequila, limelé, narancs-, vagy triple sec likőr (például a Cointreau), felhasználásával készül, és kell hozzá egy kevés só, ami általában a pohár peremét díszíti. Annak ellenére, hogy a legtöbb klasszikus koktél variációinál szabadon felcserélhetők az alapvető összetevők, a Margarita esetében a lime és a tequila semmiképpen sem elhagyható. A Decanter oldal által a minap ismertetett 5 koktélvariáció ezt a két fő hozzávalót szintén fixnek tekinti, a többi alapanyaggal viszont már bátran játszik. A recepteket profi mixerek kísérletezték ki, mi az alábbiakban a legkönnyebbtől a legnehezebbig haladva mutatjuk be őket.
Tommy Pickles
Alapvetően a Tommy’s Margarita receptje alapján készül, egy változtatással, mégpedig a csemege uborka levével. Nevét a kilencvenes évek népszerű sorozatának, a Fecsegő tipegőknek a főszereplőjéről kapta. Jake Burger, a londoni Portobello Star bártendere szerint a koktélban tökéletesen harmonizálnak az édes és fanyar elemek.
Hozzávalók
- 50 ml Ocho Blanco Tequila
- 25 ml limelé
- 12,5 ml agavészirup
- 20 ml csemege uborkalé
Így készül
Az összetevőket jégkockával együtt öntsük egy shakerbe, majd alaposan rázzuk fel.
Paloma
Az elmúlt években egyre népszerűbb a klasszikus Margarita Paloma nevű változata. Tequila, lime és grapefruit léből áll össze. Remek szomjoltó ital, amiben a legnagyobb csavar az, hogy mezcallal öntik fel. Liana Oster, a NoMad londoni bár vezetője állítja, ennek köszönhetően érnek össze igazán az ízek.
Hozzávalók
- 43 ml Tapatio Blanco Tequila
- 14 ml Del Maguey Vida Mezcal
- 14 ml agavészirup
- 21 ml limelé
- 28 ml grapefruit facsart leve, grapefruitlé és a gyümölcs héjának egy darabja
Így készül
A koktélpohár peremét mártsuk rózsabors és só keverékébe, majd tegyünk a pohárba jégkockát. A gapefruitlé kivételével az összetevőket (beleértve a héját is) öntsük egy shakerbe, majd adjunk hozzá jeget. Alaposan rázzuk fel, majd öntsük bele a pohárba a kimaradt hozzávalóval együtt.
Picante de la Casa
Ez az ital a 2010-es évek közepén bukkant fel, azóta az egész világon elterjedt, közkedvelt koktéllá vált. Ennek egyik fő oka, hogy tökéletesen passzol minden alkalomhoz. Medencézéshez, vacsorához, munka utáni kikapcsolódáshoz, de gyakorlatilag bármilyen esemény során kiváló választás. Nem mellesleg az elkészítése is egyszerű, mivel bármilyen tequila felhasználható alapanyagként, és ha nincs kéznél agavészirup, mézzel is helyettesíthető.
Hozzávalók
- 50 ml Reposado tequila
- 25 ml friss lime leve
- 20 ml agavészirup
- 1 szelet csilipaprika
- 10 korianderlevél, szárral együtt
Így készül
Vágjunk egy apró szeletet a chili paprikából, majd mozsárban nyomjuk össze. Tegyük bele egy shakerbe, adjuk hozzá a koriandert és a többi összetevőt, majd rázzuk fel. Végül szűrjük le, és öntsük ki egy jéggel teli pohárba. Vágjunk le egy kis darabot a paprikából és díszítésképp dobjuk a pohárba.
Silk Road Margarita
A kardamom, friss ananászlé és pisztácia egyedülálló ízvilágot kölcsönöz a koktélnak, miközben megmarad a klasszikus Margaríta-íz is. A londoni Hakkasan étterem és bár sous vide eljárással készíti a koktélba kerülő pisztáciát, ám otthoni körülmények között elegendő a turmixolás is. Daráljunk le 100 gramm pisztáciát, majd öntsük fel 800 ml tequilával. Hagyjuk 48 órán át szobahőmérsékleten pihenni, majd tegyük pár órára a fagyasztóba, hogy kicsapódjon az olaj, végül szűrjük le.
Hozzávalók
- 25 ml Casamigos Blanco Tequila
- 30 ml ananászlé
- 15 ml limelé
- 10 ml agavészirup
- 4 szem kardamom
Így készül
Öntsük az összetevőket jéggel együtt egy shakerbe, majd rázzuk fel. Szűrjük le, majd öntsük egy jéggel teli pohárba. Díszítésnek a tetejére tehetünk egy kevés pisztáciát.
Chaat
A koktél elkészítéséhez fontos összetevő a chaat masala pikáns indiai fűszerkeverék, valamint az egres. Sós, bohém ízélményt hozhatunk létre ezekkel az alapanyagokkal. Otthoni elkészítés során tengeri sóval fedjük be a pohár peremét.
Hozzávalók
- 45 ml Agave Spirit,
- Chaat masala fűszerkeverék
- 45 ml egres-lime szirup
Így készül
Az Agave Spirit házi elkészítéséhez szükség lesz 10 ml kumquat likőrre, 20 ml mezcalra és 60 ml Blanco tequilára. Adjunk hozzá 1 grammot a chaat masala fűszerkeverékből, majd hűtsük 12-24 órán keresztül. Ezután szűrjük át kávéfilter segtségével. Egres-lime szirup helyett az egres szirup mellett limelét is használhatunk. Végül egy shakerben rázzuk fel az összetevőket és öntsük ki egy jéggel teli pohárba.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Kobby Mendez / Unsplash