Elmondja a tökéletes palacsinta receptjét az ember, aki eddig 18 ezret sütött belőle

2022. november 17.

A tökéletes palacsinta elkészítéséhez összesen 9 apróságra kell odafigyelni – állítja a szakember.

Az amerikai King Arthur Baking Companyt 1790-ben Bostonban alapította Henry Wood. Az eredetileg liszt importálásával foglalkozó cég mára az USA egyik legnagyobb sütőipari beszállítója lett. (Főleg liszttel, de egyéb alapanyagokkal is ellátják a partnereket.) Honlapjukon saját blogot vezetnek a munkatársak, amin keresztül tippeket, tanácsokat osztanak meg a termékeikkel kapcsolatban. Az egyik állandó bloggerünk Frank Tegethoff, aki évtizedek óta erősíti a King Arthur kutató és fejlesztő részlegét. A szakember többek között a különböző sütőkeverékek kifejlesztésében működik közre, nem csoda, hogy állítása szerint élete során 18 ezer palacsintát sütött már. 9 pontban foglalta össze a tapasztalatait. Úgy véli, aki ezekre odafigyel, el fogja készíteni a tökéletes palacsintát.

Mielőtt bekeverjük a tésztát, készítsük ki a töltelékeket

A friss palacsinta a legfinomabb. Ne veszítsünk azzal időt, hogy a kisütés után kezdjük el előkeresni a spájzból, hűtőből a tölteléket. A gyümölcs legyen már szobahőmérsékletű, a tejszínhab felverve, a fahéjas cukor bekeverve.

Először a nedves hozzávalók, aztán a szárazak

fehér folyadék és habverő szürke tálban
Fotó: Aneta Pawlik / Unsplash

Mindig a folyékony összetevőket tegyük először össze és addig keverjük őket, amíg nem képződnek buborékok. Utána jöhetnek a száraz alapanyagok. Ennek két előnye van: a szárazak nem ragadnak az edény aljába, teljesen feloldódnak, másrészt a tészta szépen elegyedik.

Hagyjuk pihenni a tésztát

Hadd dolgozzon a sütőpor, szódavíz egy kis ideig, így lesz habos, könnyű a palacsinta. 5 perc nem a világ.

A tökéletes palacsinta színének a kulcsa a megfelelő sütőolaj

A tapadásmentes palacsintasütő edényekbe is kell egy kis olaj, ha biztosra akarunk menni. Meleg serpenyőbe csepegtessük az olajat, utána rögtön mehet bele a tészta. Pár palacsintánként kenjük újra az edényt.

Tökéletes palacsinta – tökéletes méret

A fagyiskanál gyorsabb, mint a mérleg, miközben ugyanúgy garantálja, hogy azonos mennyiségű tésztából készülnek a palacsinták. Az azonos mennyiség azért jó, mert így mindig tudni fogjuk, mikor kell megfordítani a palacsintát.

Fontos az időzítés

Amikor a tésztát beleöntjük a forró serpenyőbe, a palacsinta elkezd feldagadni, buborékok keletkeznek benne. Amikor megfordítjuk a palacsintát, a másik (félig nyers) oldalon ugyanez történik. Ne legyünk türelmetlenek, ne fordítsunk túl korán, hagyjuk megsülni az első oldalt. Ez akkor történt meg, ha a tészta széle már barnás, matt, felül pedig kidurrantak a buborékok.

Vékonyabb palacsintához magasabb hőmérséklet

A vékonyabb palacsinta mindig folyósabb tésztából érhető el. Ezt viszont valamivel gyorsabban kell sütni, ezért érdemes kicsit melegebbre állítani a tűzhelyet.

Ne egymásra halmozzuk a kész darabokat

tökéletes palacsinta darabok egymásra halmozva fehér tányéron
Fotó: Yevgen Tarasov / Unsplash

Egymástól külön gyűjtsük az elkészült palacsintákat, hogy még véletlenül se ragadjanak össze, váljanak gumissá. Ha később (vagy egyszerre) szervírozzuk őket, tegyük 70 fokos sütőbe és tartsuk melegen az elkészült darabokat, amíg a többit sütjük.

A tökéletes palacsinta lefagyasztható, de kell hozzá sütőpapír

A palacsinta (és gofri) jól lefagyasztható. Mielőtt lefagyasztjuk, mindig hagyjuk kihűlni őket, majd így tegyük őket egy sütőpapírra. Itt se halmozzunk!

Címlapfotó: Fa Barboza / Unsplash