Kiderült, a magyarok egyik kedvenc gyümölcsével megelőzhető a másnaposság
A koreai népi gyógyászatban évszázadok óta használják, most már tudományos magyarázat is van hozzá.
A Nashi névre keresztelt, nemrég piacra dobott körtelé Korea és Ausztrália után mostantól az Egyesült Királyságot is meghódítja. A 100%-ban gyümölcstartalmú koreai körteital elsősorban a másnaposság megelőzésére kínál megoldást, és már Ausztráliában is jelentős rajongótáborra tett szert. A terméket úgy reklámozzák, mint természetes módszert az alkoholfogyasztást követő kellemetlen tünetek enyhítésére. Az egyetlen szabály: még a szeszesitalozás megkezdése előtt el kell fogyasztani – írja a The Drink Business.
Sokan nem tudják, ám a körtelé ilyen hatása nem újkeletű felfedezés. A koreai népi gyógyászatban évszázadok óta használják az alkohol káros következményeinek mérséklésére. Egy korábbi klinikai vizsgálat eredményei szerint körülbelül 220 ml koreai körteital elfogyasztása az alkoholfogyasztás előtt később akár 20%-kal csökkentheti a másnaposság súlyosságát. Nemrég pedig Ausztrália nemzeti tudományos szervezete, a CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) is vizsgálta a Nashi juice tulajdonságait. Ők is arra jutottak, ital segítheti az alkohol hatékonyabb lebontását a szervezetben, bizonyos enzimek működésének támogatásával.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Fred Moon / Unsplash