Díjak 2022-ben, tervek 2023-ra – Mészáros Gabriella adott interjút a vince.hu-nak

2022. december 28.

Két jelentős díjat is kapott 2022-ben Mészáros Gabriella. Ezekről, illetve a jövő évi terveiről beszélgettünk vele.

VINCE: Tizenegy év után 2022 őszén jelent meg újra a Borkalauz könyv, amit másfél évtizeden keresztül férjével, Rohály Gáborral együtt állítottak össze. Miért érezte úgy, hogy most jött el az ideje a folytatásnak?

MÉSZÁROS GABRIELLA: Úgy látom, a hatalmas kínálat elég sok kavarodást okoz a hazai borszeretők körében. Szeretnék nekik segítséget nyújtani az eligazodásban. Másrészt meg akartam mutatni, hogy sokkal több igazán szép magyar bor van, mint száz, miközben általában az ilyen listák divatosak manapság. Én viszont nem hiszek a kerek számokban, ahogy egyébként az egyszeri kóstolásban sem. Szerintem folyamatában érdemes követni a borászok munkásságát.

mészáros gabriella, bordó háttéren fehér betűk

Díjeső

VINCE: Több díjat is kapott az idén. Először novemberben a Vince által megalapított Rohály Gábor díjat. Ez az Ön 2022-ben elhunyt férjének állít emléket, akivel 30 évig együtt dolgoztak a magyar bor ügyéért. Milyen érzés, hogy létrejött ez a díj és hogy meg is kapta azt?

MÉSZÁROS GABRIELLA: Nagyon szívet melengető érzés. A mai borszerető fiatalok Gábort és a tevékenységét már kevésbé ismerik. Pedig egyértelmű, hogy ha ő a 90-es évek elején nem kezdi el fogyasztói oldalról feszegetni a bor témát, akkor ma nem itt tartanánk. Az első volt, aki kimondta, hogy a borokról beszélni, írni kell, ezáltal is megpróbálva jó irányba állítani a fogyasztói és termelői ízlést. Ő mutatta meg Magyarországnak a sommelier szakmát, kitalálta az Év bortermelője díjat és iskolát indított a bor iránt érdeklődők képzésére. Minden, amit ma természetesnek tartunk a hazai borkultúrában, Rohály Gábor nevéhez kapcsolódik.

VINCE: Decemberben megkapta a „magyar szőlő- és borkultúráért áldozatos munkát végző személyeknek” odaítélt Bussay László-díjat is.

MÉSZÁROS GABRIELLA: A Bussay László-díjat az a Pannon Bormíves Céh adja át, amit gyakorlatilag családi birtokok alapítottak a 90-es években. Ahogy más mesterségeknek, úgy a borkészítésnek is a családi vállalkozások a legjobb, legbiztosabb támaszai. Ők adják és viszik tovább generációról generációra a tradíciókat, az olykor évszázados szakmai fogásokat. Tőlük díjat kapni hatalmas elismerés.

Mészáros Gabriella és 2023

VINCE: Milyen boros tervekkel vág neki 2023-nak?

MÉSZÁROS GABRIELLA: A már említett Borkalauz angol kiadásán dolgozom éppen. Gábor emlékére mindenképpen szerettem volna tavaly megjelentetni a magyar változatot, miközben nem tudtam úgy koncentrálni a munkára, ezért az angol kötethez kicsit karcsúsítom, frissítem az anyagot. Bízom benne, hogy folytathatom a tananyagok írását és persze rengeteget szeretnék továbbra is kóstolni. Egyre több fiatal birtok van, ahol jó ízléssel, tudatosan építkeznek. Szeretnék nekik is kellő időt szentelni.

Címlapfotó: Schmidt Alfréd