Meddig áll el a kibontott bor?

2023. február 21.

Számos tényezőtől függ, meddig áll el a kibontott bor. Ezeket vesszük most végig konkrét példákon.

Ha rendszeres borfogyasztók vagyunk, akkor tudhatjuk, hogy nincs szomorúbb hang annál, mint amikor egy palack tartalma a lefolyóba kerül, mert az üveg túl sokat állt nyitva. Bár bizonyos borokra az oxigén kifejezetten jó hatással van (lásd dekantálás), az oxidáció legtöbb esetben nem kívánatos. Fáradt, öreg, lapos ízű, még rosszabb esetben ecetes borhoz vezethet. A pár napig nyitva tartott palack tartalmának elfogyasztása biztosan nem fog senkit megbetegíteni, de a bor élvezeti értéke már kérdéses.

Amikor a dugót eltávolítjuk a palackból, a benne lévő bor azonnal elkezd az oxigénnel kölcsönhatásba lépni, és az első pillanatokban előhozza az aromákat és ízeket (ezért szoktuk a bort a pohárban pörgetni). Azonban a túl sok oxigén megárthat: ahogy telnek a napok, és a nyitott bor egyre több és több oxigénnek lesz kitéve, úgy lesz egyre kevésbé élvezhető.

Amikor azon töprengünk, hogy megigyuk-e az egy hetes nyitott bort vagy sem, van néhány árulkodó jel. Ezeket érdemes figyelembe venni, mert megtudhatjuk belőlük, milyen formában van az ital.

Színek, aromák, ízek

A legfőbb árulkodó jel, hogy valami nincs rendben, a bor színe. A „romlott” vörösborok rozsdabarna árnyalatot vesznek fel, míg fehérek a sárga világosabb árnyalataiból aranyszínűvé vagy akár teljesen átlátszatlanná válnak – olvasható a Vinepair cikkében.

Ha a színben nem veszünk észre különbséget, bizonyos aromák is jelezhetik, hogy a palack tartalma hanyatlásnak indult. Míg a (fiatal) friss boroknak élénk savakkal tarkított gyümölcsös aromái lesznek, az oxidált bor kesernyésebb ízű, illatában megjelenhet az aceton (körömlakklemosó). Ha az illat nem odaillő, szúrós, akkor valószínűleg már nem érdemes meginni a palackot. Bántódásunk mindazonáltal nem fog esni tőle.

vince dij, vörösboros poharak
Fotó: taa22 / Shutterstock

Ha úgy döntünk, mégis elfogyasztjuk, akkor számítunk rá, az íze se lesz már tökéletes. Az oxidálódott bor jellemzően diósabb jegyeket hordoz és hiányoznak az eredeti gyümölcsös jegyek. A magasabb alkoholtartalmú borok esetében azt is észrevehetjük, hogy néhány nap elteltével az ízük sokkal „szeszesebb” lesz, mint közvetlenül kibontás után.

A típustól, paraméterektől is függ, meddig áll el a kibontott bor. Ha biztosan tudjuk, hogy a bor csak egy hét alatt fog elfogyni, válasszunk karakteresebb savakkal magasabb maradékcukor-tartalommal rendelkező tételt. A sav ugyan tompul, de így magasabbról indul a lejtmenet, a cukor pedig tartósít. Ugyanez igaz a magasabb tannintartalmú borokra, valamint a kénezett borokra. Ha azt olvassuk a címkén, hogy „szulfitot tartalmaz”, biztosak lehetünk benne, hogy tovább tart, mint egy kénnel alig, vagy egyáltalán nem kezelt, úgynevezett természetes vagy natúr bor. Számít a csomagolás is: a bag-in-box zsákokba nem jut be a levegő, abban a kiszerelésben akár megőrzi frissességét a bor.

Bármilyen bort is választunk, a megmaradt ital tárolásakor mindig ügyeljünk arra, hogy a dugót a lehető legjobban visszanyomjuk. Végül a legfontosabb szabály: ha még mindig jó íze van, akkor nyugodtan élvezzük több nap után is!

Szerző: Pál Gábor
Címlapfotó: Sean Benesh / Unsplash