A víz jobb, mint a sör, a bor pedig jobb, mint az üdítő – de nem úgy, ahogy gondoljuk

2025. június 30.

Francia kutatók megdöbbentő felfedezést tettek.

A francia élelmiszer-biztonsági hivatal (ANSES) friss kutatása szerint jóval magasabb a mikroműanyagok koncentrációja az üveges sörökben és üdítőkben, mint a műanyag vagy fémdobozos változatokban. Az erről szóló tanulmány a Journal of Food Composition and Analysis című szaklapban jelent meg, a főbb tanulságait a The Drink Business ismertette. Mint kiderült, a kutatók átlagosan 100 mikroműanyag részecskét találtak literenként az üvegpalackos italokban. Ez 5–50-szer magasabb érték, mint amit a műanyag palackokban vagy alumínium dobozokban mértek.

A kutatás vezetője, Guillaume Duflos az AFP hírügynökségnek kifejtette: az elsődleges céljuk az volt, hogy megvizsgálják, mennyi mikroműanyag található a Franciaországban forgalmazott italokban, és hogy a különböző csomagolóanyagok milyen hatással lehetnek erre. A tudósok a vizsgálat során észrevették, hogy az üvegpalackokból származó mikrorészecskék alakja, színe és műanyag-összetétele megegyezett a kupakokon lévő festékréteggel. Az ANSES közleménye szerint ezek a kupakok apró, szabad szemmel nem látható karcolásokat tartalmaztak – valószínűleg a tárolás során keletkeztek. Később ezekből szabadulhattak fel a mikrorészecskék.

Tisztább lehet a víz és a bor, mint a sör és az üdítő

A vizsgálatok szerint az ásványvíz (mind a szénsavas, mind a mentes változat) esetében az mindkét változatban viszonylag alacsony volt a mikroműanyag-tartalom: literenként 4,5 részecske az üveg- és 1,6 részecske a műanyag palack esetében. A bor szintén keveset tartalmazott a csavarzáras kiszerelésben. Ennek okát egyelőre még kutatják. Az üdítőitalok esetében viszont már jóval magasabb értékeket mértek. Üvegpalackos üdítőkben 30 részecske/liter, a limonádéban 40 részecske/liter, a sörben pedig 60 részecske/liter eredmény jött ki.

Hogy mindez milyen mértékű veszélyt jelent az egészségre, egyelőre nem tudni. Az ANSES kutatócsapata hangsúlyozta, jelenleg nincs hivatalos határérték arra vonatkozóan, milyen mennyiségű mikroműanyag számít toxikusnak. Így egyelőre nem jelenthető ki, hogy ezek az értékek egészségügyi kockázatot jelentenek. Ennek ellenére azt javasolják az italgyártóknak, hogy vizsgálják felül a palackzárók kialakítását, mert viszonylag egyszerű lenne csökkenteni a mikroműanyagok mennyiségét. Érdekesség, hogy még 2022-ben látott napvilágot egy tudományos dolgozat, ami kimutatta, hogy műanyagrészecskék megtalálhatók az emberi vérben is, ami arra utal, hogy ezek a részecskék képesek eljutni a különböző szervekig is.

Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Fred Moon / Unsplash