Borvidéki kirándulások, hogy ne teljen unalmasan a január!

2024. január 14.

Január talán az év legszürkébb hónapja: késői napfelkelték és korai naplementék teszik próbára az ember hétköznapjait. Idén, hozzuk ki ezekből a legjobbat: mutatjuk, merre érdemes elindulni!

A Vince Magazinnal hónapról hónapra járjuk az utakat, és miközben már lázasan kutatunk a 2024-es úti céljaink iránt, egy kicsit visszatekintünk a múltba. Olyan helyeket szedtünk most össze, amelyek a tavalyi évben valamiért különlegesen emlékezetesek maradtak számunkra. A legutóbbi kalandunk megtalálható a Vince Magazin december-januári dupla lapszámában, most pedig lássuk a többi borkalandot!

Szekszárdi tündérmese

Erősen kezdtük az évet, hiszen egyből egy mesebéli helyre bukkantunk Szekszárd szelíd lankái között! A Matievics Borászat és Vendégház kapuja mögött minden megtalálható, amire egy téli lelassuláshoz szükségünk lehet. Szívélyes házigazdák, minden igényt kielégítő szépségesen felújított vendégház, pazar panoráma, és, természetesen borok. Ha úgy tartja kedvünk, elmerülhetünk az erdő mélyében, vagy kiülhetünk a napsütötte verandára egy pohár organikus tétel kíséretében. Meghitt hely, ami magával ragad és könnyen azon kapjuk magunkat, hogy minden hétfőn azt várjuk, mikor indulhatunk el újra Szálkára…

A határ másik oldalán

Azok számára, akik úgy érzik, itthon már mindent láttak, kiváló úti cél lehet Délvidék, azon belül is Maurer Oszkár borászata! Szegedtől egy kellemes félórás-órás autóúttal elérhető a birtok, és máris alámerülhetünk a natúrborok világában. A konvencionális, organikus és natúrborok tengelye megosztja a borfogyasztó közönséget, érdemes tehát Oszkárral tiszta vizet, vagyis bort önteni a pohárba! Valljunk bármilyen nézetet, a Maurer borokban hiba nincs, így aki a natúrborok felé kacsint, nála jó helyen kopogtat. Ha pedig nincs aki magára vállalja a vezetés édes terhét, érdemes Oszkár ottjártunkkor elkészült vendégházában tölteni az éjszakát.

Pécs mindig jó ötlet

Különösen, ha a fővárosból igyekszünk elérni, hiszen gyorsan és könnyedén megközelíthető! Már maga a város is megéri a látogatást, a gasztronómiai élete is fejlődött az elmúlt években, de érdemes a városon túl is tekinteni. Bár van már olyan pécsi borász, aki tavaly szögre akasztotta a pincekulcsot, Horváth Zoltán a Planina Borháznál továbbra is lankadatlan türelemmel várja a borra szomjas vendégeket. Ha pedig elég volt a kóstolásból, irány Hosszúhetény: az Almalombban ehetünk, alhatunk, feltöltődhetünk, és csodálkozhatunk. Néha éppen ennyi is elég, hogy kiszínezzük a január szürke napjait.

Címlapfotó: Talabér Géza/Vince Magazin