Országház Bora: ezek a borok képviselik a magyar Országgyűlést

2023. október 06.

Kihirdették Az Országház Bora verseny idei győzteseit, az elismeréseket Kövér László házelnök adta át a nyerteseknek a Parlament épületében.

A 2017 óta minden évben megválasztják az Országház Borát, vagyis borait. A mustra kategóriagyőztesei reprezentációs alkalmakkor a magyar Országgyűlést képviselik. A bírálóbizottság 2023-as munkájáról Légli Ottó borász, a testület elnöke, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának korábbi elnöke számolt be szeptember 28-án, a hivatalos díjátadón. Az MTI beszámolójából kiderült, az idei bormustrára a meghirdetett kilenc kategóriában 187 palack érkezett 83 pincészettől, 17 történelmi magyar borvidékről. A versenyen kilenc kategóriában adták át az elismeréseket az első három helyezettnek.

Az olaszrizling kategóriában első helyezést ért el az Androsics Birtok 2022-es évjáratú Olaszrizling Sur Lie borával. A furmint kategória legjobbja Péter Pincészet lett a 2021-es évjáratú Tokaji Furmint Thurzó dűlő borával.

Az egyéb fehérbor kategória győztese a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok lett tavalyi évjáratú Tokaji Organikus Terézia Hárslevelűjével. A Rozé kategóriában Sike Balázs Pincéje 2021-es Badacsonyi Pinot Noir Rozéja érdemelte ki az első helyet.

A kékfrankos kategória győztese lett Günzer Tamás Pincészete 2020-as évjáratú Bocor Kékfrankosa. A bikavér kategóriát a Vesztergombi Pince 2019-es évjáratú St. László Bikavér bora nyerte.

Kadarka kategóriában az Eszterbauer Borászat 2022-es évjáratú Nagyapám Szekszárdi Kadarkája lett az első. A cabernet franc kategóriában Riczu Tamás Borászata a 2018-as évjáratú Villányi franc borával nyerte el az első helyet.

Tokaji aszúk között a legjobb a Péter Pincészet 2017-es évjáratú Tokaji Aszú 6 puttonyos bora lett.

Címlapfotó: Ervin Lukacs / Unsplash