Régi-új divat: több márka kínálatában megjelent az „utazó párlat”

2023. február 26.

A vonaton, hajón érlelt párlat több évszázados múltra tekint vissza. Szakemberek azt is elmondták, mit ad ez a különleges érlelés az italhoz.

Az üevgpalackok elterjedése előtt a párlatokat, valamint a bort és a sört hordókban szállították a gyártótól az értékesítés helyszínére. Az idő és az állandó mozgás az út során hozzájárult az érlelés folyamatához is. Utóbb ezt a módszert felváltotta a kiindulóhelyen történő érlelés és palackozás. Ám idővel – így a bevvy cikke – egyre több italmárka kezdett visszatérni a hordós szállítás gyakorlatához. Állításuk szerint ez számos előnyt hoz nekik.

Az egyik érv, hogy a hordó belsejében az italok így tovább kölcsönhatásban maradnak a tölgyfával. A víz és az alkohol is különböző intenzitással párolog a fák pórusain keresztül, attól függően, hogy milyen hőmérsékleten és milyen páratartalom mellett tárolják azt. Azokon a helyeken, ahol gyakori az időjárás-változás, az ital viszonylag gyorsan érik. Ezt kihasználva egyes gyártók fizikailag is áthelyezik hordóikat különböző éghajlatú helyszínekre, akár az üzemtől távolra.

A krumpli alapú, gyógynövényekkel ízesített párlatokat készítő Linie 1805 óta érleli hordóit hajókon. A márka elmondása szerint a különleges gyakorlat egy véletlennel indult. Kelet-Indiába szállítottak egy hordónyit az italból, de a szállítmányt visszaküldték a norvégiai cégnek. A megérkezéskor kiderült, hogy a tengeri út jelentősen javította a Linie Aquavit ízét. Azóta a Linie minden cseppjét tengeri útra küldik. Az út során a változó hőmérséklet és páratartalom, valamint a sós tengeri levegő egészen új dimenzióba helyezi a fűszereket és hordóaromákat.

Párlat 18 keréken

Hasonlóan a Linie-hez, a WhistlePig RoadStock Rye Whiskey-jét is eredetileg az előállítás helyén érlelték. Egyszer azonban, egy 9500 kilométeres út végén (Vermontból Kaliforniába és vissza) − mely egy 18 kerekű kamionban történt – ők is azt vették észre, hogy ez milyen jót tett az érlelési folyamatnak.

párlat, egy könyvön egy barna színű ital
Fotó: Bon Vivant/Unsplash

A Brush Creek Distillerynél a Railroad Rye whiskey-jük esetében a teherautót vonatra cserélték. A szállítmány Chicagóból egy hosszú vasúti kocsin indult el, és 3000 kilométert utazott a transzkontinentális vonal mentén, amíg eljutott a wyomingi Saratogába. A whiskey a vonaton érlelődött. 2022-ben a Goslings Rum kiadta a Spirited Seas nevű rumkeveréket. Ezt az Oleander nevű konténerhajón érleltek New Jersey és a Bermudák között. A 60 hordónyi rum több mint 40 hétig utazott oda-vissza. Ez alatt közel 95 ezer kilométert tett meg, vagyis kétszer meg tudta volna kerülni a Földet.

A Jefferson’s bourbon és rozs whiskyjei − mint az Ocean Aged at Sea Rye − már évek óta hajóznak. A whiskyket a világ különböző részeire küldik. Egy-egy út során több mint 25 kikötőt, öt kontinenst és két egyenlítői átkelést tudnak maguk mögött. A weboldalukon több kapitányi naplót is találunk. „Az állandó felkavarodás és a változó éghajlat édes, karamellizált ízt kölcsönzött az italnak, míg a sós óceáni levegő és a tengeri pára kihangsúlyozta az Islay skót whisky sós karakterét.”

Úszó lepárló

Az új-skóciai Lunenburgban található Iron Works Distillery lepárlói tengeren érlelt rumot készítenek egy úszó hajóraktárban. A hajó Lunenburg kikötőjében horgonyoz, és hordók az Atlanti-óceán olykor igencsak erős hullámzásának vannak kitéve. Évente kétszer kikötik a hajót és kicserélik a hordókat, mielőtt a párlat Rum Boat Rum néven lepalackozásra kerül. Az O.H. Ingram River Aged Whiskey-t a Mississippi folyón „érlelik” hasonló módon. Egy úszó hordóházban, ami a Kentucky állambeli Ballard megyében van kikötve. A folyó mozgása a hordókban található italt folyamatosan felkavarja, a hőmérséklet változásának hatására változik a folyadék térfogata, így hol jobban, hol kevésbé járja át a fát, míg a folyó páratartalma lassítja a whisky párolgását a hordóból.

Ezek mind különleges tételek és ezt a fogyasztók is értékelik, gyakran a hagyományos érlelésű párlatok árának többszörösét is hajlandóak kifizetni egy-egy palack „utazó” italért.

Címlapfotó: Rudy Prather / Unsplash