Paul Goerg champagne-ok: a DNS-ükben van a chardonnay
A márciusi Vince Borműhelyen egy egészen különleges champagne-ház pezsgői mutatkozhattak be.
2025. március 27-én különleges, mégis lassan már hagyományosnak számító Vince Borműhelyt rendeztek a VIRTU Restaurantban. Immár második alkalommal történt meg, hogy a vendégek úgy kóstolhatták külföldi pincészet tételeit, hogy azokat személyesen a pincészet egyik Budapestre utazó képviselője mutatta be.
A Vince és a Collective warehouse kooperációjában megvalósuló eseményen Sebastian Petiteaux vezette végig a résztvevőket a Paul Goerg champagne-ház portfóliójának legnemesebb pezsgőin. Petiteaux több mint öv éve a pezsgőház kereskedelmi igazgatója, maga is borász, szenvedélye a champagne-i régió – ez tökéletesen átjött az estén.

A 1950-ben alapított Paul Goerg a Champagne-ban kisebbségben levő úgynevezett termelői pezsgőházak közé tartozik. A 80 gazda megtermelte szőlőt a szintén általuk birtokolt pincében dolgozzák fel. Az összes szőlőterület (összesen 120 hektár, mind premier cru besorolású) és a birtok a Côte des Blancs szívében, Vertus település körül található. A szőlők 95 százaléka chardonnay, a maradék 5 százalék pinot noir. Előbbi fajta – ahogy ők mondják – a DNS-ükben van.
Champagne felsőfokon
A Vertus-i talaj még Champagne viszonylatában is kifejezetten meszesnek, krétásnak számít. Az itt termett chardonnay-ban és a belőle készült pezsgőben tökéletesen visszaköszön ennek a talajnak az ásványossága, frissessége. Nem véletlenül a 100 százalék chardonnay-t tartalmazó Blanc De Blancs a Paul Goerg zászlós tétele. A 60-70 éves tőkékről származó, 45 hónapig finomseprőn érlelt, 7 gramm dosage-t kapott pezsgő valóban a legjobban fejezi ki a pincészet hitvallását, filozófiáját.

A Paul Goerg magyarországi forgalmazását felvállaló Collective warehouse-nak köszönhetően azt is tudhatjuk, hogy ezek a champagne-ok kiválóan illeszkednek a magyar gasztronómiához. A forgalmazó által megszervezett többnapos tartózkodása során Sebastian Petiteaux számos hazai fine dining és Michelin-csillagos étterembe is eljutott, ahol már kínálják a Paul Goerg pezsgőket. Így volt alkalma a legkülönfélébb fogásokkal végezni összekóstolást; elmondása szerint a halaktól kezdve a gulyáslevesen át mindenhez tökéletesen passzol a hosszan érlelt pezsgők eleganciát és frissességet egyszerre hordozó karaktere. Ráadásul étvágygerjesztő aperitifként is tökéletesen megállja a helyét étkezés előtt. Egyszóval mindent tud, amit egy tökéletes champagne-nak tudnia kell. Kiválóan alkalmas arra, hogy a pezsgőkkel még csak ismerkedők egy életre elköteleződjenek a champagne-ok mellett.

Címlapfotó: Nyilassy Lili