Egy magyar boros sikersztori: 200 százalékos növekedés 5 év alatt!
A keresletnövekedésnek és a jogszabály-változásnak köszönhető a magyar borágazatban egyedülálló fejlődés.
Augusztus 31-én immár 5. alkalommal zajlott az etyeki Rókusfalvy birtokon a Pezsgőkonferencia. Az esemény mindig aktuális témákat boncolgat az előadásai és kerekasztal-beszélgetései révén. A legkiválóbb hazai és nemzetközi szakemberek mondják el gondolataikat, számos kóstoló színesíti a programot, majd Pezsgőünnep zárja a szakmai fórumot.
Idén a felszólalók között volt többek között Feldman Zsolt. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára előadásában felvázolta a magyar pezsgőágazat helyzetét. Örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy 5 év alatt háromszorosára nőtt a pezsgő előállításával (is) foglalkozó hazai pincészetek száma. Jelenleg több, mint 120 pincészet készít már pezsgőt, nem utolsó sorban a fogyasztói oldalról tapasztalható keresletnövekedésnek és a 2013-ban bekövetkezett jogszabályi egyszerűsítésnek hála.
Évente így már mintegy 140-160 ezer hektoliter pezsgőt állítanak elő Magyarországon. Ez a hazánkban előállított borászati termékek 5-6 százalékának felel meg. A magyar pezsgőből exportra is jut, a legnagyobb felvevő országok közé Kanada, Románia, Észtország és Svédország tartozik.
Feldman Zsolt elmondta, ezzel párhuzamosan jelentősen nőtt a pezsgő részaránya az importban is. 2022-ben már az összes borászati termékek importált mennyiségének csaknem 20%-át, míg értékének több mint 41%-át tette ki. Egyelőre még jóval több pezsgő érkezik hozzánk, mint amennyi útnak indul tőlünk – az államtitkár szerint a jövő egyik feladata a mérleg egyensúlyba hozása.
Címlapfotó: DaYsO / Unsplash