Angyalokkal suttogók: a rosé, ha provence-i

2025. szeptember 21.

Van az a pillanat, amikor a napfény átszűrődik egy pohár elegánsan halvány rosén – és abban a pillanatban részévé válunk egy különleges, egyszerre bizsergető és ellazító életérzésnek. A prémium provence-i rosé ma már státuszszimbólum, a gondtalan és szofisztikált stílus szinonimája.

A provence-i rosé nem csupán ízélmény – vizuális és kulturális nyilatkozat. Halvány színe, elegáns palackformája és igényes arculata azonnal felismerhetővé és beazonosíthatóvá teszi, tudatalattinkban pedig pozitív asszociációk egész sorát idézi meg: önfeledt tengerparti pihenések, leanderekkel és olajfákkal szegélyezett dél-franciaországi szerpentinek, bájos kis falvak napsütötte teraszai, kabócák dalával kísért vacsora rózsaszínűre sült rákfarkakkal… A Côte d’Azur beach clubjaiban a (gyakran magnumpalackos) rosé szinte elengedhetetlen kellék, akárcsak a vakítóan fehér lenvászon ing vagy a klasszikusan elegáns napszemüveg. Világszerte helye van a yachtokon és vitorlásokon, rooftop bárokban, fine dining éttermekben és délutáni medencepartikon – a stílusos lazítás folyékony metaforája. A fogyasztói közönség is sokat elárul: nemcsak a francia vagy nemzetközi elit kedvence a provence-i rosé, hanem egyre inkább a fiatal, urbánus generációk választása is, akik az Instagram-kompatibilis élmények és a tudatos fogyasztás keresztmetszetében keresik az élvezetet. A provence-i rosé e kettőt egyesíti: látványos és kifinomult, könnyed, mégis karakteres.

Szerencsére a provence-i rosék legjava hazánkban is elérhető: a Moët Hennessy italportfóliójának hivatalos disztribútora, a Fine Brands Company (FBC) az ikonikus Chateau d’Esclans és a Chateau Minuty márkák portfóliójába tartozó borokat kínálja gasztronómiai és kiskereskedelmi partnerein keresztül a mediterrán életérzésre vágyó fogyasztóknak. Az ő közreműködésükkel szervezett kétnapos utazáson annyi élménnyel gazdagodtunk, amennyi bőségesen elég volt ahhoz, hogy életreszóló barátságot kössünk Provence-szal és roséival.

Château d’Esclans: ahol a Whispering Angel született

Nem mindennapi érzés volt a tiszteletünkre felhúzott magyar lobogót megpillantani a Château d’Esclans parkjának zászlórúdján.  Provence szívében, Draguignan és La Motte közelében kék spalettás kúria épülete húzódik meg az ősi platánok és napfényben fürdő szőlősorok között – de amit ez a hely képvisel, az forradalmat jelentett a borvilágban. Itt született a világ egyik legismertebb és legsikeresebb roséja: a Whispering Angel. És itt írta újra a rosé fogalmát egy férfi, akinek neve mára összeforrt a provence-i roséforradalommal: Sacha Lichine. „Senki sem gondolta komolyan, hogy a roséból világszinten prémiummárkát lehet építeni” – mondja közvetlen mosolyával Sacha, miközben vacsora előtt egy pohár Rock Angellel koccintunk.Ő maga is olyan, mint egy rocksztár: magabiztos és megnyerő. 2006-ban, amikor megvásárolta az elhanyagolt birtokot, talán csak ő maga látta előre a jövőt. Édesapja, Alexis Lichine Bordeaux legendás alakja volt, Sacha viszont máshol, másképp akarta megírni a maga történetét. A célja egyszerű volt, mégis radikális: „make rosé grand”, azaz naggyá tenni a rosét, megmutatni, hogy lehet olyan komplex, érlelhető és nemzetközi hírű, mint a legnagyobb fehér- vagy vörösborok. Már az 1990-es években beleszeretett az Esclans völgyében található varázslatos birtokba és úgy érezte: ez lesz az a horgony, amely a terroirhoz, a történelemhez kapcsolja és legitimitást ad ambiciózus víziójának.

A birtok szíve maga a Château d’Esclans kúria,amely a 19. században épült egy középkori vár alapjaira. Az eredeti borospincék még régebbiek, és a legmélyebb részeken ma is látni lehet a boltíves kőfalakat. A teraszról elénk táruló mediterrán táj festményszerű: ciprusok, olajfák, levendulamezők és a domboldalakon húzódó szőlősorok váltakoznak. A birtokon grenache, rolle (vermentino) és cinsault terem – a domboldali fekvés és a mészköves talaj tökéletes alapot ad az aromagazdag, elegáns rosék készítéséhez.

Ezt kóstoltuk: a Château d’Esclans teljes portfóliója

A Château d’Esclans portfóliója nem pusztán árban vagy stílusban épül egymásra, hanem élményívben is: a The Beach a tengerparti koktélruha, a Whispering Angel a tökéletes társ a nyári kalandokhoz, a Garrus pedig egy haute couture vacsora rózsaszín kisestélyiben.

Urban rosé – modern, stílusos, ikonikus címkével
A The Pale játékos utalás a francia Riviéra grafikai világára, a címkén mintha egy Jean Cocteau-rajz elevenedne meg. A bor maga friss, citrusos, fehér szirmokkal, grépfrúthéjjal és barackkal az illatban. A kortyban penge savak, frissítő gyümölcsösség, fanyar és üdítő lecsengés.

The Beach by Whispering Angel
Ez a bor maga a tengerparti szabadság. A The Beach halvány lazacszínű, illatában fehér cseresznye, nektarin és rózsaszirom jelenik meg, ízében ropogós savak, selymes kortyérzet, visszafogott alkohol. Kifejezetten jól hűthető, lendületes rosé, amely nem igényel semmilyen flancot.

Whispering Angel
A legenda. Halvány rózsaszín megjelenés, amit szinte lehetetlen nem felismerni. Az illat rendkívül tiszta: piros ribizli, rózsa, gránátalma, citrusvirág. A korty sima, egyensúlyban lévő savakkal és finom textúrával. Precíz, hibátlan, de sosem steril. James Suckling szerint „kortárs klasszikus – a rosék benchmarkja.”

Rock Angel
Elegáns, kissé mélyebb szín, hordós jegyekkel kiegészülő illat: pirított dió, vaníliakrém, érett őszibarack. A korty textúrája már komolyabb, krémesebb, hosszan tartó utóízzel, sós mineralitással.

Chateau d’Esclans
A birtok névadó bora, alapanyaga kizárólag a Château d’Esclans saját dűlőiről származik, így méltó lenyomata a terroirnak és a borkészítési filozófiának. Halvány barackrózsaszín, tiszta és élénk. Illatában fehér őszibarack, citrusvirág, lime-héj, friss körte és vanília. A korty kifejezetten feszes, mégis simogató, hosszú, ásványos lecsengéssel, a seprőfelkeverésnek köszönhetően enyhén krémes textúrával.

Les Clans
A Les Clans már valódi csúcstétel: a birtok saját ültetvényei grenache és rolle termésének kizárólag a színlevét használják; a bor 600 literes francia hordóban erjed és érlelődik 11 hónapon át. Illatában sült barack, pirított mandula, pici gyömbér és fehérbors. A textúra lenyűgözően selymes, az utóíz hosszú és rétegzett.

Garrus
A Garrus maga a mítosz, luxus, részletgazdagság. 80–100 éves tőkék termése; teljes egészében hordóban készül, és akár 10 évig is érlelhető. Illata összetett: pörkölt mogyoró, narancshéj, sós karamell, rózsavíz. A korty rétegzett, krémes, hosszú, mély és emlékezetes.

A kúria belső terei egyszerre franciásan elegánsak és barátságosak: terrakotta padló, nyitott kandallók, antik bútorok, kortárs művészeti alkotások a falakon. A vacsoránk helyszíne modern showroom és privát szalon, ultramodern látványkonyhával, rusztikus bútorzattal, meleg színekkel; a kezdeti megilletődöttség után nagyon gyorsan otthonosan érezzük magunkat, ami az elfogyasztott fogások (és a birtok csúcsboraival való alapos ismerkedés) után tovább fokozódik.

A rosé, amely suttogva hódított

A Whispering Angel már az első évjáratával elindult világhódító útjára. Halvány, szinte áttetsző rózsaszín színe, tiszta gyümölcsössége és elegáns savszerkezete egy teljesen új stílust teremtett – a rosé könnyed, de kifinomult luxusát. Sacha 2006-ban a birtok kápolnájában esküdött örök hűséget feleségének, Mathilde-nak; formabontó, a rosé forradalmát elindító és a Chateau d’Esclans diadalmenetét megalapozó Whispering Angel az oltár felett „sugdolózó” angyalfigurákról kapta nevét.

A Château d’Esclans portfóliója ma már egy egész ívét kínálja a roséélménynek. A The Pale by Sacha Lichine és a The Beach Rosé by Whispering Angel a bevezető tételek: kifejező, frissítő, játékos és kristálytiszta borok. A következő lépcső a Whispering Angel, majd pedig „komolyabb” párja, a Rock Angel, amely már részben tölgyfahordós érlelést kap, karaktere mélyebb, textúrája selymesebb, ásványossága erőteljesebb, „hangja” határozottabb, semmiképp sem egy halk suttogás. A Château d’Esclans, a Les Clans és a Garrus már valódi csúcstételek: gazdag, telt, krémes borok. A Garrus nemcsak a legdrágább rosé a piacon (több mint 100 eurós palackáron), hanem valóban egyedülálló borélmény: trópusi gyümölcsök, sós mineralitás, pirított mandula, pici füst, selymes korty – ha vakon kóstolnám, biztosan nem roséra tippelnék. Kizárólag a birtok legidősebb ültetvényeinek terméséből készül, új francia hordóban erjed és érlelődik, és komoly potenciállal bír – akárcsak egy nagy burgundi fehérbor.

Precizitás és karakter

A pincészet már csak méretei okán is lenyűgöző: a birtok saját területén kívülről is vásárol szőlőt, a feldolgozás pedig a legmodernebb borászati berendezésekkel történik. A hajnali szüret, a kis ládák használata, a manuális és a legmodernebb optikai szkennerrel támogatott gépi válogatás, a kíméletes préselés, az acéltartályban precízen kontrollált hőmérsékleten (7-8 Celsius fok) történő hűtött erjesztés garantálja a Château d’Esclans borainak magas minőségét, frissességét és aromagazdagságát, a teljes termékpalettán át.A borok házasítás során nyerik el végső formájukat és bár az egyes évjáratok sajátosságai is megjelennek a palackokban, az adott tétel stílusa évről évre konzisztens marad. A prémiumtételek karakterét az új francia hordóban történő érlelés és a Burgundiából jól ismert batonnage technika alkalmazása gazdagítja. „A rosét a legkönnyebb átlagos minőségben elkészíteni, de a legnehezebb igazán kiváló bort készíteni belőle” – vallja Sacha.

Ha bárki megkérdezi, honnan indult el a rosé modern reneszánsza, a válasz egyszerű: egy olyan birtokról, amelynek a borai megszólítanak. A Château d’Esclans sokkal több mint egy sikeres borászat – Sacha Lichine víziója és kockázatvállalása révén a provence-i rosé ma már nem csupán nyári ital, hanem nemzetközi ikon, amely új kategóriát teremtett a borvilágban. „Többet adni annál, mint amennyibe kerül” – ez Sacha üzenete a fogyasztók felé. A Whispering Angel suttogása pedig messze hallatszik – Saint-Tropez-tól Tokióig, Palm Beachtől Budapestig.

Château Minuty: a természetes könnyedség

A második nap délelőttje már a Château Minuty hófehér épületének látogatóközpontjában talál minket. A júliusi forróság perzselő, a levegő tele van a provence-i fűszerek illatával; árnyas ösvényen sétálunk el a 19. században épült kis kápolnáig, majd a jelenleg lakatlan, ám remek adottságokkal bíró hangulatos villáig, amelynek felújítása nemsokára megkezdődik. Minden természetes és semmi nem túlzó; azt sugallja, hogy az élet élvezete itt egyfajta alapállapot. A szőlőültetvények szó szerint karnyújtásnyira vannak, körülölelik a Saint-Tropez félszigeten található birtokot.

A Château Minuty története 1936-ban kezdődött, amikor Gabriel Farnet megvásárolta a Napóleon korabeli épületet, amelyet később a 18. századi eredeti formájában állított helyre. A borászat hamar hírnevet szerzett, és az 1950-es évekre a francia Riviéra egyik hivatalos ellátója lett – a Minuty borait szolgálták fel a legelőkelőbb szállodákban és éttermekben Monte-Carlótól Cannes-ig. A birtok egészen az elmúlt évekig a család tulajdonában volt, akik világszinten is ismert márkát építettek; ma a Moët Hennessy csoport része és komoly fejlesztések előtt áll.

A Minuty borok sajátos karakterének kulcsa a fekvés: a tőkék a Ramatuelle és Gassin közötti dombokon kaptak helyet, mészköves-palás talajon, déli kitettséggel, ám az öböl közelsége miatt mindig átjárja az ültetvényeket a tengeri szél. A szőlő így lassabban érik, aromagazdag, friss és egészséges marad, még a legmelegebb nyarakon is. A saját területeik mellett a Minuty szoros együttműködésben dolgozik több mint 80 helyi termelővel, akiket ugyanaz a szigorú minőségi protokoll kötelez, mint amelyet a saját dűlőikre vonatkozóan alkalmaznak.

Ezt kóstoltuk: válogatás a Château Minuty roséiból

Minuty M
A legnépszerűbb tétel, ami ma már 90 országban kapható. Halvány rózsaszín, ropogós gyümölcsösséggel – őszibarack, fehér eper, vérnarancs –, elegáns savakkal és selymes kortyérzettel. A klasszikus Riviéra rosé esszenciája, a klasszikus „derékban karcsúsított” Minuty palackját idéző modern köntösben; limitált szériás változatát a 2025-ös szezonban Elliot Routledge napfény-tenger-szél és a szőlőültetvények topográfiája által inspirált grafikája díszíti.

Minuty Prestige
Több réteget kínál: minerális karakter, komplex illat- és ízvilág. Sárgabarack, grépfrút, leheletnyi gyömbér. Hordó nélkül is mély bor, amely a gasztronómiában is megállja a helyét.

Rosé et Or
Egy különleges, beltartalmában is gazdag tétel, amely selymes struktúrával és meleg, napérlelte gyümölcsösséggel dolgozik: sárgadinnye, mangó, citrushéj. Különösen jól működik fűszeresebb ételek párjaként.

Château Minuty 281
A csúcsbor, amely a tenger és a dűlők összhangját hirdeti. A nevét a Földközi-tenger kékjének Pantone kódjáról, a 281-ről kapta, amely a palack festésén is megjelenik. Intenzív, mégis elegáns: fehér virágok, rózsabors, sós lime, finom krémesség. Limitált palackszám, művészi design.

A Château Minuty a rosékhoz képest alacsonyabb palackszámban fehér- és vörösborokat is készít.

Precizitás és minimalizmus

A Château Minuty roséi sallangmentesek, mégis lenyűgözőek. Az erjesztés kizárólag acéltartályban történik, alacsony hőmérsékleten, hogy megőrizzék a szőlő természetes zamatait; egyik roséjuk sem kerül hordóba. A borászati filozófia középpontjában a feszültség és a textúra áll: frissesség, tisztaság, tökéletesre hangolt szerkezet, példás egyensúly. Boraik olyanok, mint a termőhelyet belengő délutáni tengeri szellő – észrevétlenül formálják az élményt. Nem cél, hogy hosszan érlelhető rosék szülessenek; a Minuty évről évre magabiztosan szállítja az élvezetes, gyümölcshangsúlyos, könnyed, mégis tartalmas nyári frissítőket. Bár a Château Minuty sosem akart roséforradalmat csinálni, mégis iskolát teremtett: az elegáns, tiszta, precízen kivitelezett rosé stílusát.

Provence, a globálissá vált márka

A provence-i rosé nem véletlenül lett a nyár hivatalos bora. A Château d’Esclans és a Château Minuty úttörő munkája, a magas minőség és az innováció iránti elkötelezettség, a zseniális marketingstratégia és a fogyasztók minden érzékére ható kommunikációs és vizuális üzenetek mind hozzájárultak ahhoz, hogy ma már nem kérdés, hol születik a világ legkívánatosabb roséja. Provence – a tenger, a napfény, a szellő, a levendulamezők és a rózsaszínben játszó poharak vidéke – globális márkává vált, amely minden nyáron újra és újra meghódítja a világot, a hűvösebb évszakokba pedig visszacsempészi a nyár legszebb pillanatait.

Mikor és mihez?

A provence-i rosé klasszikus aperitif, de ma már sokkal több: tökéletes párja a mediterrán konyha jellegzetes ételeinek, a nyári salátáknak, a tenger gyümölcseiből készült finomságoknak vagy éppen az ázsiai konyha fűszeresebb fogásainak is. Jól behűtve, egy elegáns pohárban szervírozva mutatja a legszebb arcát, a nap bármely szakában fogyasztva – legyen szó egy késői brunchról, egy tengerparti könnyed ebédről vagy a naplemente utolsó sugaraival kísért vacsoráról. Fröccsöt ne ezekből a borokból készítsünk; viszont nem ördögtől való, ha a nagy melegben pár jégkockával frissítjük az italunkat.

Szerző: Vancsik Ivett
Fotó: Siska Eszter, Vancsik Ivett

A cikk a Vince Magazin 2025. augusztusi lapszámában jelent meg. A magazin kívánt lapszáma vagy akár előfizetés is megrendelhető a HG Média webshopjában.