Tudjuk, mit iszol idén nyáron, ha vörösre szomjazol

2023. június 27.

Útjára indult a villányi közösségi bormárka, a REDy legújabb évjárata, és mi az elsők között kóstoltuk meg őket. Erősen ajánljuk.

Általában, ha megkérdezzük a céljaikról, 10-ből 9 borász azt válaszolja, hogy a világ/pince legjobb borát elkészíteni. Miközben, az átlagfogyasztó, vagy, ami azt illeti a nem átlagfogyasztó borbarát hétköznapokon, nyári nagymelegben semmi másra nem vágyik, mint egy könnyű, jóivású, lehetőleg alacsony alkohol tartalmú tételre. Ami, szintén nem egy egyszerű műfaj. A fehérborokat listázzuk is a júniusi lapszámunkban, az alábbiakban pedig ezeknek egy nagyszerű vörös alteregójáról lesz szó.

Egy jóivású bisztróbor

A REDy egy közösségi bormárka, amely a zászlójára tűzte azt a jelmondatot, hogy a borvidék ezzel szeretné megmutatni Villány fiatalos arcát. Míg más borvidékek közösségi borát olykor eléggé erős szabályozás adja, a REDy kitételei megengedőbbek, s épp ezért, összességében színesebb tételeket jelentenek. Az ökölszabály a következő: tartalmazzon minimum 51%-ban portugiesert, és legyen könnyű, jóivású, pimasz. Olyasmi, amit nyáron is szívesen bont az ember, de akkor is, ha még nem múlt el harminc. A fajtaösszetételből fennmaradó 49% szabadon választható, és pont ez az, ami miatt minden egyes pincészet kicsit a maga képére tudja formálni a bort.

A REDy 2018 óta van velünk: ekkor debütáltak az első, 2017-es évjáratból kikerülő bisztróborok. A kikötés szerint kizárólag a vendéglátásban forgalmazható, így a hiper-szuperek polcain hiába is keressük őket. Villányban járva azonban akár végig is kóstolhatjuk az összeset: jelenleg 7 termelő bora adja a 2022-es szortimentet. Ami a palackszámot illeti, a mennyiség elég szerény: ki egy kicsit alatta, ki felette van, de kb. elmondhatjuk, hogy 2 ezer körüli palackot töltöttek le belőle pincénként a borászok. A minőséget biztosítja, hogy több kóstoló körön állapítják meg a helyi szakemberek, hogy az adott bor megfelel-e a REDy kritériumainak, így a közös csavarzár, az egymáshoz felismerhetően különböző, de azért hasonlító címkék láttán biztosak lehetünk benne, hogy minőségi termék kerül a kezeink közé. Mivel a minap Budapesten is megmutatták a legújabb borokat, mi sem hagyhattuk ki, mutatjuk is kiktől és mire lehet számítani. (A Vinatus REDyjéért sajnos nekünk is el kell menni a pincéig, helyette hozunk egy 2021-est).

Fotó: Villány-Siklósi Borút

Bock Pince

A bort személyesen Bock Valér mutatta be, ami kiválóan illik is az ő vagány karakteréhez. A portugieser mellé kékfrankos és merlot került, szép, elegáns vonalvezetésű tétel lett így. Illatban és ízben is dominál a meggy és a málna, míg a lecsengést finom fűszeresség koronázza meg. A bornak egy külön extra réteget ad, hogy a merlot egy rövid ideig hordóban is volt. Valér felhívta a figyelmünket a megkapó, csupán 12,5%-os alkoholtartalomra, amelynél nyáron az ember nem is kívánhat többet. Mármint szó szerint.

Csányi Pincészet

A portugiesert náluk kékfrankos, blauburger és syrah egészíti ki, amelytől a cseresznyés tónus egyből kapott is némi vörösszilvás zamatot plusszban. Illatban áfonya emelkedik még ki, míg a kortyot, a felhasznált szőlőfajtákból eredően erőteljes fűszeresség dominálja.

Gere Tamás & Zsolt

Bockék tételéhez aromában és eleganciájában is eléggé hasonlít Gere Zsolt REDy bora, amin nincs is tulajdonképpen nagyon miért csodálkozni: szintén merlot és kékfrankos került a portugieser alaphoz. Meggyes, feketeszedres, hibiszkuszos ív mellett szépen szól a szerecsendió, az egész kortyot szinte harapni lehet.

Maczkó Róbert Pincészete

Cabernet franc és blauburger teszi kerekké Maczkóék REDy borát, és izgalmas játékot is ad ez a fogyasztónak: vajon megérezzük-e a nagytestvér, a Villányi Franc tipikus aromajegyeit a házasításon keresztül?! Ha a grafitot nekünk nem is sikerült kiszagolni, egy kis jostát és feketeszedret, finom paprikásságot igen – ami megint egy új színt adott ehhez a bisztróborhoz.

Mokos Családi Pincészet

REDy borokkal most ismerkedőknek szívből ajánljuk a Mokos tételét kezdésnek: olyan intenzív málna, ás húsos meggy kápráztatja az ízlelőbimbókat, hogy aki először kóstolja, biztosan megszereti, s hűen átérzi a REDy koncepcióját. Persze, a fűszerek sem maradnak el, és hogy is maradhatnának, amikor itt is jelen van a kékfrankos, a cabernet franc, valamint egy picike merlot.

Polgár Pincészet

Polgár Zoltán REDy bora rögtön három okból is kilóg a sorból. Először is, míg a többi tétel 2022-es évjáratú, náluk még csak a 2021-es van forgalomba. Azért, mert a bor 1 évet töltött nagy fahordóban. Amitől pedig mégis friss és bisztróboros maradt, az az, hogy részben szénsavas macerációval készült. Ennek köszönhetően persze a friss gyümölcsök mellett már erőteljes a hordófűszeres vonal, sőt, némi gombásság is megjelenik a kortyban. Zoli bácsi rajongói számára kihagyhatatlan!

Szemes Pincészet

A portugieser mellett kékfrankos és merlot alakítja a Szemes Pincészet REDy borát, ennek köszönhetően illatban, s majd kortyban is egy igen erőteljes cigánymeggyes karakter adja a gerincét. Persze, a kékfrankos sem hazudtolja meg önmagát, és szép borsos, borsmentás lecsengést biztosít a bornak.

Szerző: Kalmár Borbála

Címlapfotó és fotók: Villány-Siklós Borút