Spanyol borok spanyol sajtokkal: a hetedik mennyország

2023. július 21.

A spanyol borok valószínűleg jóval ismertebbek hazánkban, mint a spanyol sajtok. Kis spanyol sajthatározónk után ez nem marad így!

Spanyolországban a sajtgyártásnak és a borkészítésnek évszázados hagyománya van. Az országban több, mint 100 különböző sajttípus készül. Bár mindegyik régió saját különlegességeit kínálja a keménysajttól a pácolt, erjesztett és nemespenészes termékekig, a „sajtközpontnak” az északi Asturias régiója mondható. Itt negyvennél is több fajta sajtot készítenek, a sajtok karatere pedig több faktortól is függ. Ilyen például a hozzá felhasznált tej típusa (ez lehet bárány, kecske vagy tehén), a gyártási folyamat, a helyi klíma és nem utolsó sorban az érlelési idő. Északon nagyrészt tehéntejből, a középső, belső területeken leginkább báránytejből készítik. Kecsketejből előállított sajtokat pedig javarészt az ország déli területén találhatunk – írja a spainguides.com.

Spanyol borok tekintetében sem kell félnünk. Az országban 138 régió pincészetei dolgoznak azon, hogy a szőlőkből egyedi borokat hozzanak létre. A legjelentősebb régióknak az északi Rioja és Ribera del Duero, a nyugati Galícia, a keleten található Priorat és a déli Andalúzia tekinthetők.

Na de hogyan érdemes párosítanunk a sajtokat a borokkal, hogy igazán meg tudjuk tapasztani a spanyol életérzést?

A párosításnak két típusát különböztetjük meg. Az egyik módszer az ízek harmóniájára törekszik, a másik pedig a köztük érezhető intenzív kontrasztra. A következő párosításokban a chateohometasting.com szerint biztosan nem fogunk csalódni!

üvegben barna folyadék, mellette poharak, tányér
Fotó: Juan Gomez / Unsplash

Manchego sajt & Tempranillo vörösbor

Az eredetvédett Manchego sajtot kizárólagosan a kasztíliai La Mancha régióban engedélyezett előállítani, kizárólagosan a Manchega bárány tejéből. Mivel a térségen folyamatosan csökken a farmok és a juhászok száma, mára a kihalás fenyegeti a már a 14. században is ismert történelmi sajttípust. Mindenesetre, amíg van lehetőségünk rá, mindenképpen érdemes kipróbálnunk a félkemény, édeskés ízéről ismert Manchego sajtot. A gyümölcsös, diós ízjegyeket mutató sajthoz kiválóan passzol a pirosgyümölcsös aromákban gazdag Tempranillo vörösbor. 

Calabres sajt & Pedro Ximenez sherry

A kékpenészes, félkemény Calabres sajtot Asturias régióban állítják elő, általában tehéntejből vagy két-három féle tej keverékéből. A kéksajtokra jellemző intenzív, sós ízt leginkább egy testes, édes vörösbor ellensúlyozza. Így például az erősített borok közé tartozó Pedro Ximenez sherry egy tökéletes választás lehet mellé. A mazsolától, szárított fügétől és datolyától illatozó borhoz gyakran szolgálnak fel egy kevés mézet a még tökéletesebb összhatás érdekében. A kettő együtt kiválóan egyensúlyozza a penészes sajt fanyarságát.

Tetilla sajt & Ribeiro fehérbor

A galíciai Tetilla félkemény, ám mégis krémes érzetű sajtnak egészen enyhe íze van. A vajas, diszkréten kesernyés és minimálisan sós ízvilággal rendelkező sajthoz a legjobban egy igazán gyümölcsös fehérbor passzol. A Galíciában előállított Riberio karakteres savasságával kitűnően harmonizál a Tetilla sajt puhaságával.

Idiazabal sajt & Txakoli fehérbor

Az ország északi részén, Baszkföldön honos Idiazabal keménysajt szintén eredetvédett, ízvilágát tekintve pedig egy igencsak fűszeres, mérsékelten füstös sajtról beszélhetünk. A Idiazabalhoz is egy a harmóniát előidéző, szintén Baszkföldről származó fehérbor, a Txakoli illik a legjobban. A könnyű, meglehetősen gyümölcsös és enyhén habzó fehérbor kiválóan ellensúlyozza a sajt fűszeres ízét, de akár egy hasonló karakterisztikával bíró cider mellett is elfogyaszthatjuk.

Címlapfotó: Melissa Walker Horn / Unsplash