Életműdíjat kapott a magyar borász, aki mindössze 3000 palack bort készít évente

2023. november 23.

Folyamatosan készíti tiszta ízű kézműves borait a legnagyobb gondossággal, odafigyeléssel, a legmagasabb minőségben

2023-ban 28 kategóriában adták át a Vince-díjat, Magyarország legrangosabb boros díjainak egyikét. A nyertesek teljes listája IDE kattintva érhető el. A Vince életműdíjat Györgykovács Imre kapta, az alábbiakban somló talán leghíresebb borászát mutatjuk be.

Bár területeinek összmérete sosem haladta meg az egy hektárt és bár ma már mindössze fél hektárról készít (évi 3000 palack) bort, a somlói borász az egyik legmegbecsültebb a hazai boros szakmában. Jól mutatja ezt, hogy 2012-ben hatodikként kapta meg a Borászok Borásza elismerést, amit minden évben a borász kollégák szavazatai alapján ítélnek oda. Ebbe a sorba illik a 2023-as Vince életműdíj is, hiszen ott a hazai boros szakma és a közönség fogyasztó közönség közösen választja ki a győztest.

Az 1950-ben született Györgykovács Imre családjában nagy hagyományai vannak a borászkodásnak. Dédapja a zirci apátság vincellérjeként dolgozott a 20. század elején. Édesapja is borászként végzett, 1940-ben fejezte be a tanulmányait a Soós István borászati szakiskolában.

Györgykovács Imre kezdetben kertésztechnikusként, majd a Videotonnál műszerészként dolgozott. 1979-ben határozta el, hogy továbbviszi a családi hagyományt. Nem sokkal később szőlőt vett somlón, de ekkor még a munka mellett, szabadidejében borászkodott.

Somló csak tisztán

Első sikerét 1988-ban érte el, amikor abszolút első helyet szerzett a somlói borversenyen. Több olyan verseny volt, amikor még apjával versenyzett: általában kibérelték az első-második helyet, csak a családon belüli sorrend változott. 1993-ban jelentette a fordulópontot, ekkor jött a nemzetközi siker a III. (budapesti) Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztiválon valamint Svájcban a traminival, amit akkor még kézzel töltötték a boltban megvásárolt palackokba (összesen 200 darabba).

Ezután Györgykovács Imre kapott egy levelet Dávid Gyula ügyvédtől, aki felfigyelt a borászra és a borokért cserébe elkezdte támogatni. Ekkor hagyta csak ott a Videotont és szentelte minden idejét (feleségével együtt) a borkészítésnek.

Györgykovács Imre azóta folyamatosan készíti tiszta ízű kézműves borait a legnagyobb gondossággal, odafigyeléssel, a legmagasabb minőségben. Filozófiája, hogy csak érett és egészséges szőlőből lehet és szabad bort készíteni.

A megannyi elismerés mellett a borász 2007 augusztusában a hazai borászat és borkultúra fejlesztéséért, a magyar borok nemzetközi elismertetésében betöltött szerepéért a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült.

Címlapfotó: Horváth Domonkos / Vince