A tökéletes söröspohár: íme a szabályok, amiket minden fogyasztónak tudnia kell

2022. november 29.

Utánajártunk, miként befolyásolhatja a sör által nyújtott élményt a kiválasztott söröspohár. Egy szakértő pedig azt is elárulta nekünk, melyek azok a poharak, amik nem hiányozhatnak otthonról.

A szakértők és sörkedvelők köreiben végeláthatatlan vita folyik arról, milyen poharat érdemes használni a sörfogyasztáskor. Vásárhelyi István sörgasztronómus szerencsére nem hagyott minket kételyek között és végre megoldotta a nagy pohár dilemmát.

Söröspohár: a sör és a pohár szimbiózisa

világos színű sör
Fotó: monica di loxley / Unsplash

Kezdjük ott, hogy milyen pontokban nem értenek egyet a szakértők? Egyes szakértők szerint a sörösoiharak esetében kritikus a „magképződési” tulajdonság (a poháron belül az a terület, ami a buborékképződést és habzást segíti elő). Ezek a „habkézpési” pontok ugyanis segítenek megőrizni a sör frissességét, miközben felszabadítják benne az aromákat. Sőt, a jól kiválasztott pohár formája még a finom illatokat is könnyedén elvezeti az orrhoz, valamint a nyelv megfelelő részére irányítja a kortyot. Más szakértők azonban úgy gondolják, hogy a különféle poharak felbukkanása nem több, mint marketingfogás.

Egyvalamiben azonban szerencsére egyetértenek, nevezetesen, hogy akad pár olyan jolly joker pohártípus, ami mindenféle sörtípushoz passzol. Nincs tehát ok a pánikra, hiszen nem kell százféle söröspohár ahhoz, hogy valaki élvezni tudja kedvenc sörét – nyugatja meg az olvasóit a lifehacker cikke. Váráshelyi István sörgasztronómus szerint, ha kóstolásról és nem sörözésről van szó, akkor is csak kétféle pohárra van szükség. Az egyik a Craft Master One, a másik pedig a Teku, vagy Teku-formájú egyéb pohár – mutatott rá a kóstolás szempontjából legfontosabb típusokra a szakértő.

Az alábbiakban bemutatjuk a legismertebb söröspohár típusokat és természetsen kitérünk a Vásárhelyi István által javasolt fajtákra is.

Pilsneres söröspohár

hosszú sörös pohár
Fotó: Brett Downen / Shutterstock

A klasszikus halvány színű német pilsner egy közepes alkoholtartalmú főzet, a szakértők ezt szerint érdemes egy hosszúkás formájú pohárból fogyasztani. A sörfajtáról elnevezett Pilsner pohár ugyanis jobban megjeleníti az ital jellegzetes színét és tiszta megjelenését. További előnye, hogy a nagyobb buborékok is jobban elterülnek a pohár falán. Ez a pohár általában vastagabb üveggel is rendelkezik, ami hosszabb ideig tartja hidegen a sört. Ki ne szeretné, hogy a söre hideg maradjon?

Füles korsó

két korsó sör
Fotó: SERGEY PLYUSNIN / Shutterstock

Ha valaki meglátja a képen szereplő korsót, nagy valószínűséggel azonnal a müncheni Oktoberfest jut eszébe. Ez a gigantikus (általában literes) korsó tökéletes választás a lager típusú sörökhöz. Vastag fala sokáig hidegen tartja a sört, de ami még ennél is fontosabb, hogy egy ilyen darab extrém erős. Így kibírja még a legvehemensebb koccintásokat is. A pohár formája lehetővé teszi az illatanyagok és aromák erőteljes felszabadulását, vagyis a sör intenzívebbnek hat.

Búzasörös korsó

búzasör pohárban
Fotó: PavelKant / Shutterstock

Nem nagy meglepetés, hogy a búzasörös korsó párja a búzasör. Bár sok a hasonlóság a pilsneres és a búzasörös poharak kialakítása között, utóbbi pohár teteje kerekebb és fent jobban összeszűkül. Ennek a formának köszönhetően természetesen gusztusosabb lesz a búzasör masszív habja. Sőt, ez a görbület még a sör aromájának felszabadításában is segít. Az eredmény egy tökéletes habkorona és intenzív ízélmény.

Willi Becher

világos sör pohárban
Fotó: r.classen / Shutterstock

A Willi Becher söröspohár (ami feltalálójáról kapta a nevét) szinte bármilyen lagerhez vagy alacsonyabb alkoholtartalmú ale-hez ideális választás. A kissé befelé ívelő perem ugyanis megfogja az aromát, a szűk átmérő pedig megmutatja az ital ragyogó tisztaságát.

Snifter

sör egy üvegpohárban
Fotó: Sittirak Jadlit / Shutterstock

A snifterek általában vékonyabb üvegből készülnek, mint például a pilsneres söröspohár. Ez a tulajdonságuk ideálissá teszi őket az olyan magas alkoholtartalmú sörök fogyasztásához, mint a stout. Ezt a jól ismert formát egyébként gyakran használják brandy-k és konyakok kóstolásához is. Kialakítása lehetővé teszi, hogy benne a sört jól megforgassák. Ezzel pedig még több illat és aroma tud felszabadulni. A vékony üvegnek köszönhetően a kéz melege felmelegíti a pohárban a sört. Éppen ezért a melegítést igénylő, testes főzeteket érdemes kortyolgatni belőle.

Tulipán

barna sör pohárban
Fotó: Kirill Z / Shutterstock

A tulipánpohár tökéletesen passzol a magas alkoholtartalmú belga sörökhöz. Csakúgy, mint a snifter, a tulipán is az erősen malátás, testes, melegítést igénylő sörökhöz illik.

Teku

piros háttér előtt, sör pohárban
Fotó: Benoit Daoust / Shutterstock

A teku olyan, mint ha maga a Szent Grál kelt volna életre. Praktikus formája miatt szinte az összes sörfajta kóstolható belőle. Remekül passzol IPA-hoz, hiszen a pohár hosszú nyakánál megfogva a kéz melege nem kerül át a sörre. Egy testesebb belga sörnél viszont éppen hogy meg lehet fogni a kelyhet, hogy egy kicsit melegedjen a sör. „A Tekuból az erősen komlózott vagy más illat- és ízdominanciájú söröket, mint például a NEIPA, RIS, Sour, belga búza és belga ale söröket ajánlott fogyasztani” – magyarázza Vásárhelyi István.

Craft Master One

craft master one pohár
Fotó: Piotr Piatrouski / Shutterstock

A Craft Master One poharat kifejezetten azzal a céllal tervezték, hogy komlóaromás, újhullámos söröket fogyasszanak majd belőle a sörkedvelők. „A Craft Master One poharakból a lazább, könnyen iható söröket, mindenek előtt lagert, APA-t, IPA-t, dry stoutot érdemes fogyasztani” – fejti ki Vásárhelyi István. A szűkebb alsó rész kiemeli a főzet színét és optikáját. A keskenyebb száj pedig összegyűjti a maláta és a komló különleges illatjegyeit. Természetesen a tökéletes habkorona sem maradhat el, ebben segít a felső kiszélesedő rész. Végül, de nem utolsó sorban: a pohár közepén található törés a habtartósságát hivatott meghosszabbítani.

Vásárhelyi István szerint nagyon sok tényező van, amit figyelembe szoktak venni a pohár kiválasztásánál. Van pár egyszerű szabály, aminek segítségével viszonylag könnyű eligazodni. Minél vékonyabb falú a söröspohár, annál intenzívebben jönnek belőle az illatok, sőt az ízek is változnak. Egy cseh lagernek például nem mindig tesz jót egy ilyen „finomkodóbb” pohár. Ez a típus ugyanis felerősíti a diacetilt (élesztő mellékterméke), ami ízhibához vezet – teszi hozzá Vásárhelyi István. De, ami a legfontosabb, hogy a Teku és a Craft Master One poharak sosem hagyják cserben a szomjas sörimádókat.

Címlapfotó: Alexander Raths / Shutterstock