Mutatjuk, mivel dobhatjuk fel a tojásos nokedlit és a harcsapaprikást

2023. június 04.

Két mennyei nyári receptet, illetve hozzájuk 1-1 apróságot ajánlunk mindenki figyelmébe. Muszáj kipróbálni!

Az összes Vince júniusi borcsomag egyértelműen a nyárról szól. Még a vörösboroknál is könnyedebb, jóivású, gyümölcsös tételeket választottunk. Ezt bizonyítandó mutatunk két egyértelműen nyári receptet, ami tökéletesen passzol a borcsomagok 1-1 borához. Minden Vince borcsomag ide kattintva megtekinthető és kedvezményesen megvásárolható házhozszállítással.

Androsics Birtok Olaszrizling 2021 (Klasszik ötös válogatás csomag) + tojásos nokedli fejessalátával

Andrasics Birtok Olaszrizling 2021

Tiszta, közepesen intenzív az orrban, spárga, alma és fehér virágok illata jellemzi. Kóstolva a bor száraz, közepes savérzet és kicsit magasabb alkohol, valamint test érezhető. Ízében sárga alma, egres és finom vajasság.

Tojásos nokedli

Hozzávalók

  • 20 dkg finomliszt
  • 6 db tojás
  • 1 dl víz
  • só ízlés szerint
  • 1 ek kacsazsír

Így készül

  1. A lisztből és 3 darab tojásból, meg a kevés vízből keverjünk ki egy masszát (közben sózzuk), aminek csak az a lényege, hogy folyós legyen, de mégis kicsit tömörebb állagú. Ha túl folyósra hagyjuk, akkor nem lesznek szép kis kerek formájú nokedlik, ezért érdemesebb kicsit tömörebbre csinálni.
  2. Egy nokedliszaggatóval forró, sós vízbe szaggassuk bele, célszerű kisebb adagokban dolgozni. Minden adagot 1 percig főzzünk, majd szedjük ki, és további felhasználás előtt érdemes leöblíteni, de ha ezt nem tesszük meg, akkor se történik semmi.
  3. A maradék 3 tojást verjük fel.
  4. Egy nagy serpenyőben olvasszuk meg a kacsazsírt, amihez adjuk hozzá a kész nokedlit. Keverjük jól át, hogy átforrósodjon. Majd öntsük rá a felvert tojásokat, és gyorsan keverjük el. Akkor tökéletes a tojásos nokedli, ha egy kicsit még „folyós” a tojás rajta.

(nosalty)

Szeleshát Szőlőbirtok Kadarka 2018 (vörös trió borcsomag) + harcsapaprikás túrós csuszával

Szeleshát Szőlőbirtok Kadarka 2018

Vastagabb, fűszeres kadarka közepes testtel, vibráló sokízű korttyal, az érlelésre használt fahordó tölgyes jegyeivel a legdélebbi szekszárdi dűlő, a Szeleshát kiváló kitettségű talajáról.

Harcsapaprikás túrós csuszával

Hozzávalók a harcsához

  • 1 kg afrikai harcsa (filé)
  • 3 közepes db vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes db tv paprika
  • 1 közepes db paradicsom
  • 6 ek tejföl (púpos)
  • 1 teáskanál ételízesítő (púpos)
  • 2 késhegynyi bors
  • 2 teáskanál fűszerpaprika
  • 2 dl víz

Hozzávalók a csuszához

  • 500 g tészta
  • 30 dkg füstölt szalonna
  • 250 g sovány túró
  • 300 g tejföl (12%-os)
  • 1 teáskanál himalája só
barna tányérban piros mártás és hús
Fotó: Thiébaud Faix / Unsplash

Így készül a harcsapaprikás

  1. Mindenek előtt a szalonnát megpirítjuk, külön tesszük a zsírtól. A zsírból 3 evőkanállal átszedünk egy lábasba.
  2. A halat megmossuk, nagyobb darabokra szeleteljük, félretesszük.
  3. A hagymát (pucolt), paprikát, paradicsomot kockázzuk, és elkezdjük pirítani a zsíron. Amikor már üveges a hagyma, hozzáadjuk a harcsát.
  4. Annyi vízzel öntsük fel, hogy éppen ellepje. Fűszerezzük. A halnak elég kevés idő kell, kb. 20 perc. Kóstoljuk meg, ha már sűrűbb pörköltes állagú, vegyük ki a haldarabokat egy tányérra. Öntsük át a szaftot egy mixerbe. Turmixoljuk össze, és adjuk hozzá a tejfölt.
  5. Tegyük vissza a halat a szaftba. Ez készen van.

Így készül a túrós csusza

  • A tésztát főzzük ki (a vízbe tegyünk szalonna zsírt és himalája sót).
  • A kifőtt tésztára tegyünk még a zsírból (ne túl sokat). Keverjük össze.
  • A túróból morzsoljunk egy keveset egy tányérnyi tésztára, tegyünk rá tejfölt és a sült szalonnából is pár szemet, a legvégén koronázzuk meg a harcsapaprikással. Jó étvágyat kívánok!

(nosalty)

Címlapfotó: Jay Wennington / Unsplash