Mutatjuk, mivel dobhatjuk fel a tojásos nokedlit és a harcsapaprikást
Két mennyei nyári receptet, illetve hozzájuk 1-1 apróságot ajánlunk mindenki figyelmébe. Muszáj kipróbálni!
Az összes Vince júniusi borcsomag egyértelműen a nyárról szól. Még a vörösboroknál is könnyedebb, jóivású, gyümölcsös tételeket választottunk. Ezt bizonyítandó mutatunk két egyértelműen nyári receptet, ami tökéletesen passzol a borcsomagok 1-1 borához. Minden Vince borcsomag ide kattintva megtekinthető és kedvezményesen megvásárolható házhozszállítással.
Androsics Birtok Olaszrizling 2021 (Klasszik ötös válogatás csomag) + tojásos nokedli fejessalátával
Andrasics Birtok Olaszrizling 2021
Tiszta, közepesen intenzív az orrban, spárga, alma és fehér virágok illata jellemzi. Kóstolva a bor száraz, közepes savérzet és kicsit magasabb alkohol, valamint test érezhető. Ízében sárga alma, egres és finom vajasság.
Tojásos nokedli
Hozzávalók
- 20 dkg finomliszt
- 6 db tojás
- 1 dl víz
- só ízlés szerint
- 1 ek kacsazsír
Így készül
- A lisztből és 3 darab tojásból, meg a kevés vízből keverjünk ki egy masszát (közben sózzuk), aminek csak az a lényege, hogy folyós legyen, de mégis kicsit tömörebb állagú. Ha túl folyósra hagyjuk, akkor nem lesznek szép kis kerek formájú nokedlik, ezért érdemesebb kicsit tömörebbre csinálni.
- Egy nokedliszaggatóval forró, sós vízbe szaggassuk bele, célszerű kisebb adagokban dolgozni. Minden adagot 1 percig főzzünk, majd szedjük ki, és további felhasználás előtt érdemes leöblíteni, de ha ezt nem tesszük meg, akkor se történik semmi.
- A maradék 3 tojást verjük fel.
- Egy nagy serpenyőben olvasszuk meg a kacsazsírt, amihez adjuk hozzá a kész nokedlit. Keverjük jól át, hogy átforrósodjon. Majd öntsük rá a felvert tojásokat, és gyorsan keverjük el. Akkor tökéletes a tojásos nokedli, ha egy kicsit még “folyós” a tojás rajta.
(nosalty)
Szeleshát Szőlőbirtok Kadarka 2018 (vörös trió borcsomag) + harcsapaprikás túrós csuszával
Szeleshát Szőlőbirtok Kadarka 2018
Vastagabb, fűszeres kadarka közepes testtel, vibráló sokízű korttyal, az érlelésre használt fahordó tölgyes jegyeivel a legdélebbi szekszárdi dűlő, a Szeleshát kiváló kitettségű talajáról.
Harcsapaprikás túrós csuszával
Hozzávalók a harcsához
- 1 kg afrikai harcsa (filé)
- 3 közepes db vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 közepes db tv paprika
- 1 közepes db paradicsom
- 6 ek tejföl (púpos)
- 1 teáskanál ételízesítő (púpos)
- 2 késhegynyi bors
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- 2 dl víz
Hozzávalók a csuszához
- 500 g tészta
- 30 dkg füstölt szalonna
- 250 g sovány túró
- 300 g tejföl (12%-os)
- 1 teáskanál himalája só

Így készül a harcsapaprikás
- Mindenek előtt a szalonnát megpirítjuk, külön tesszük a zsírtól. A zsírból 3 evőkanállal átszedünk egy lábasba.
- A halat megmossuk, nagyobb darabokra szeleteljük, félretesszük.
- A hagymát (pucolt), paprikát, paradicsomot kockázzuk, és elkezdjük pirítani a zsíron. Amikor már üveges a hagyma, hozzáadjuk a harcsát.
- Annyi vízzel öntsük fel, hogy éppen ellepje. Fűszerezzük. A halnak elég kevés idő kell, kb. 20 perc. Kóstoljuk meg, ha már sűrűbb pörköltes állagú, vegyük ki a haldarabokat egy tányérra. Öntsük át a szaftot egy mixerbe. Turmixoljuk össze, és adjuk hozzá a tejfölt.
- Tegyük vissza a halat a szaftba. Ez készen van.
Így készül a túrós csusza
- A tésztát főzzük ki (a vízbe tegyünk szalonna zsírt és himalája sót).
- A kifőtt tésztára tegyünk még a zsírból (ne túl sokat). Keverjük össze.
- A túróból morzsoljunk egy keveset egy tányérnyi tésztára, tegyünk rá tejfölt és a sült szalonnából is pár szemet, a legvégén koronázzuk meg a harcsapaprikással. Jó étvágyat kívánok!
(nosalty)
Címlapfotó: Jay Wennington / Unsplash