chevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedesszertemailfacebookfilterhalinstagrammarha-vadminusphoneplussajtsalatasearchsertesstarszarnyastengeri-eteltiktokvincewishlist-activewishlist-inactive

Borválaszték az esküvőnkön: 5 alapszabályt kell betartani

2023. szeptember 08.

Hányfajta és milyen bor kerüljön a vendégek asztalára? Az ügyes választás megalapozza az esküvő jó hangulatát.

Az esküvők drágák. Ezt mindenki tudja. Az Egyesült Királyságban például átlagosan 18 400 fontot (azaz nagyjából nyolcmillió forintot!) költenek a párok a különleges alkalomra.

Bár a torták, a felszolgálás, a helyszínbérlés és a zene is nagyban hozzájárul a kiadásokhoz, az is biztos, hogy a borokon is meg tud csúszni a költségvetés.

Sam Caporn, a világ mindössze 400 Master of Wine-jának egyike jól tudja, hogy mennyire drága tud lenni egy-egy esküvő. Nemrég éppen azért állt össze az Aldival a brit borhetek alatt, hogy bebizonyítsa: nem kell csilliókat költeni ahhoz, hogy finom borokat ihassanak a vendégek. A szakértő hölgy 5 tippet osztott meg a thedrinksbusiness-szel, melyek minden házasodni vágyó embernek megkönnyíthetik a készülődést.

Ne próbáljuk meg az ételekhez párosítani a borokat.

Caporn szerint a vendégek nagy része nem fog problémázni azon, hogy nem olyan bort iszik, ami kifejezetten passzol az ételhez. A legtöbben úgyis egyetlen bort fognak kiválasztani, amihez az egész vacsora alatt ragaszkodnak. A szakértő azt javasolja, válasszunk valamilyen széleskörben kedvelt, nem túl tanninos, nem túl savas és nem túl nehéz bort.

Az ételek helyett inkább az adott évszakkal párosítsuk a borokat.

Ahelyett, hogy azon izgulnánk, vajon mennyire illik az adott bor a menühöz, inkább azt vegyük figyelembe, milyen évszakban tartjuk az esküvőt. Míg a téli ünnepléshez kiválóak a malbechez, a cabernet sauvignon és a shiraz alapú testesebb vörösborok, addig nyáron inkább könnyed fehér és rosé borokból válogassunk.

Champagne helyett pezsgőzzünk

Bár vitathatatlan, hogy a francia különlegesség tökéletes az ünneplésre, az is tény, hogy a Champagne bizony nem a legolcsóbb italok közé tartozik. Caporn azt tanácsolja, a francia luxustermék helyett válasszunk inkább valamilyen olcsóbb pezsgőt.

Az esküvő nem borkóstoló: ne akarjunk felvágni

Mint ahogy azt már az első tanácsában említette Caporn, a vendégeket nagy valószínűséggel nem annyira fogja érdekelni, milyen márkájú borból ihatnak. Egy a fontos, hogy az jó minőségű és finom legyen. Emiatt nem érdemes nagy formátumú, ámde annál drágább üvegekkel kínálni őket. Még az is lehet, hogy nem fog nekik ízleni, mert az ilyen boroknak általában másmilyen íze van, mint amit az átlagember ismer. Ehelyett válasszunk valamilyen klasszikus bort, aminek az ízvilágához hozzá van szokva a vendégek többsége.

Ne feledkezzünk meg az absztinens vendégekről sem

Ahogy arról már mi is írtunk, az alkoholmentes borok egyre népszerűbbek. Miért ne szolgálnánk fel egy ilyen italt azon vendégeinknek, akik józanul szeretnének ünnepelni? Mindennek tetejébe nem is kell messziről beszerezni az ilyen italokat. Akad olyan magyar alkoholmentes bor, amiért még a világ legfontosabb borversenyén, a Mundus Vinin is odavoltak a zsűri tagjai.

Címlapfotó: engin akyurt / Unsplash