A vörösborok Ferrarija új ruhát kapott

2023. május 29.

A St. Andrea Szőlőbirtok bemutatta a legújabb évjáratú Merengő és Mária borát, és elmesélték a szortiment címkeváltásának okait is.

20 év nem kevés idő, pláne nem az, ha az ember arra gondol, mennyi minden történt 2000 óta a magyar borkultúrában. A tradicionális nagy borvidékek, mint mondjuk Bordeaux, persze megengedhetik maguknak azt, hogy évtizedek óta változatlan borokat dobjanak piacra – és csakis en primeur. De nekik nem kellett mindent a nulláról kezdeni. Az ember folyamatosan keresi az útját, törekszik a jóra s annak gyakorlására is, miközben árgus szemekkel figyeli, mit kíván a piac. Ha hihetünk Ipacs Gézának – és hogyha dizájnról van szó, akkor mindenképpen érdemes –, az elmúlt 10 évben már ez is radikálisan megváltozott.

Húsvét után váltott címkét a St. Andrea Szőlőbirtok, és egyből két borral is debütált – a borászat feltétel nélküli hívei pedig kíváncsian zarándokoltak a bemutató rendezvényre. „Miért most van az esemény? – teszi fel a kérdést Lőrincz György, majd rögtön meg is válaszolja. Most fényességben vagyunk. Ezek a címkék a nagy fényességben a legszebbek.”

három férfi áll egy diavetítő mellett
Fotó: Kalmár Borbála

A címkeváltás gondolata az Akutyafáját borral kezdődött, amely színes betűivel eddig kilógott az utóbbi években némi ráncfelvarráson már átesett portfólióból. A probléma pedig Ipacs Gézáért kiáltott, és elindult a közös munka.

Az együtt gondolkodás közben alakult ki, hogy mit is szeretnénk – mondja Géza. A korábbi címkék nagyon kemények voltak, a St. Andrea viszont nem ilyen, nem éles, nem kontrasztos. A 10 évvel ezelőtti elképzelés már nem divat, már nem dominál az, hogy a vásárlók nem ismerik a termelőt. Ma a címke legyen elég meggyőző és értékes benyomást keltő. A lényeg pedig mindig az, hogy adnánk-e vajon a bort ajándékba?!”

Úgyhogy elindultak az egyszerűség felé, amely már nem csak Akutyafáját boron köszön vissza.

Mária Nagy-Eged-Hegy Dűlő Egri Cuvée Grand Superior 2021

Világpremier, ráhangolódásként a vörösborokra. Együtt kóstoljuk a két Lőrincz Györggyel, az ifjabb, saját szavai szerint velünk kóstolja a letöltés óta először. „Életünk legfontosabb fehérbora – mondja. Ennek több oka is van, részint a neve: édesapukámat sokszor nevezik máriás borásznak is. Részint pedig mert minden borunkra rá van írva, hogy Neked ajánljuk Istenszülő minden munkánkat.”

A bor, a fehérek között a csúcs, és amely 2023-tól Egri Csillagként ragyog majd, a Nagy-Eged-hegy legértékesebb területéről származik. A hegyen van egy Mária szobor, alatta érdemes keresni a szemünkkel a furmint és chardonnay ültetvényeket. Ifj. Lőrincz György szerint ez a két szőlőfajta az, amely tökéletesen ki tudja fejezni a termőhely egyediségét – tengeri üledékes mészkő, tápanyag és víz nélkül. És nem mellékesen, komplementer boralkotókként tudnak működni: a chardonnay krémességét szépen ellensúlyozzák a furmint savai. A Decanteren, előzetes értékelés után 95 pontot kapott – mi most nem pontoztunk, de értjük. Az előző évjáratot is nagyon kedveltük, ez viszont kapott egy olyan plussz eleganciát, amely valóban rászolgált a nevére.

Merengő Egri Bikavér Superior 2019

„Kezdetekben a mindent jelentette számunkra.” –  mondja a jelen lévő két borász a Merengőről. A bort alkotó szőlőfajták tekintetében egyre inkább törekszenek az egriségre, saját fajtáik beépítésére. Talaj szempontjából változatos az összkép: többek között riolit, mészkő, agyag és zeolit biztosította a termőföldet. A végső házasítást pedig már együtt állítják össze. „Két generáció szemszögéből tudjuk látni már ezeket a borokat – mondja büszkén id. Lőrincz György. „Ha szavazni kell, akkor az ő szavazata kettőt ér mondjuk, míg az enyém egyet – csapja le a magas labdát a fiatalabb György, majd hozzáteszi: de ha már csak feleannyira is jó borász leszek, mint ő, már nem éltem hiába.”

Nemrégiben egy olasz házaspár fordult meg a St. Andrea Szőlőbirtokon, és megkérdezték: miért piros a címke?! „Tudják, a Ferrari is piros – hangzott a testreszabott válasz. És ez a bor a mi Ferrarink.”

És hogy milyen lett? Ahogy pohárba kerül, már messziről megcsapja az embert az illata. A megszokottnál gazdagon gyümölcsösebbre hangolt stílus kiválóan illeszkedik a fogyasztói trendekhez, úgy, hogy közben megmarad a borban mindaz az elegancia, amire csak a St. Andrea képes.

Nagy-Eged Egri Bikavér Grand Superior 2018

A bor, amely történelmet írt – vagyis annak az új évjárata. A 2017-es változat volt az, amely a Decanter borversenyen bekerült a világ legjobb 50 bora közé. És akkor most álljunk meg egy pillanatra, és gondoljunk bele, hogy a 2018-as évjárat felülmúlta az előzőt. „Ezt az évjáratot még az unokáinknak is mesélni fogjuk – summáz tömören Lőrincz Gyuri. A története pedig úgy kezdődött, hogy „odajött hozzánk Berci bácsi a templomban, hogy vegyük meg a szőlőjét. Ebből lett ez a dűlőszelektált bor.” A Nagy-Eged-hegy tulajdonságainak köszönhetően a talaj nem a hegy tetején a leggazdagabb, hiszen onnan gyakran lemosódik. Ez a bor pedig innen, a hegy szoknyájáról érkezik. Gyümölcskavalkád, szédítően hosszú utóíz, bársonyos tanninok jellemzik, már most is, de a bor kiált azért, hogy eltegyük hosszabb időre.

Agapé Nagy-Eged-hegy Egri Bikavér Grand Superior 2016

A világ legjobb borai meszes talajról származnak – kezd bele Lőrincz Gyuri a történetbe. „Szerencsések vagyunk, hogy az Egri borvidék szívében van egy tengeri üledékes mészkőhegy.” Nagyon kevés olyan hely van a világon, ahonnan elkészülhet a világ legjobb bora, és Gyuriék hite szerint a Nagy-Eged képes erre. Az Agapé (a szó jelentése a legfelsőbb, önzetlen szeretet) a Mária párja, ugyanonnan, a Mária szobor alól származik. Kortyban már érezhető az összeszokott harmónia, a gyümölcsök mellé csendben muzsikál a hordó a háttérben. Utóízében kedves ásványosság, sósság, pont úgy, mint a Mária lezárásaban.

A 2018-as Agapéről itt írtunk egy hosszabb értekezést.

Utóhang

Ha az ember eljut egy St. Andrea borkóstolóra, elengedhetetlen, hogy a testi táplálék mellé ne kapjon némi lelkit is. Ezt most egy mosdóba felfirkált Pilinszky idézet és mellé a komment adja:

Jó akarok lenni mindenkihez. Átlépni önmagamon, átlépni önzésemen! Kinyílni, szeretni, élni! Nem hős akarok lenni, hanem jó.” – eddig az idézet. „Mindig mi akarunk lenni a hősök. Pedig, ha jók lennénk, akkor lennénk a legnagyobb hősök.”

Szerző: Kalmár Borbála
Fotók: Kalmár Borbála