Bor és szivar: szentségtörés vagy hetedik mennyország?

2023. május 20.

A közvélekedés szerint a szivar rontja a borkóstolás élményét. Sommelier végzettségű külsős szerzőnk állítja, vannak kivételek.

Ahogy Hamvas Béla írta, „nagy ebéd után az első füst legyen szivar…!” Ezt az életfilozófiát azonban ma már körülményesebb követni, hiszen egy rendelettel kitiltották például a szivarokat az éttermekből. Pedig egy jóízűen elfogyasztott ebéd után, kényelmesen hátra dőlve, egy pohár jó ital, egy erős presszókávé, vagy egy könyv társaságában élvezhetnénk tovább kedvenc helyünk nyújtotta örömöket, méghozzá az eleganciát és nyugalmat adó szivarozás kíséretében. Rohanó világunkban a megérdemelt pihenés koronája lehet a szivarozás művészi szintre emelt szertartása. A szivar illatos, hömpölygő füstjének bűvkörében garantált a harmónia. Sőt, még az egyre egészségtudatosabb világunkban is meg tudta tartani kiemelt helyét. Mindmáig a luxust, a sikert és a kifinomult stílust szimbolizálja.

Miután a szivarokat kitiltották a belső terekből, illetve a dohányzással egy kategóriába sorolták – ami ellen bizonyára Sir Winston Churchill tiltakozna a legjobban –, a magas értékű humidorok (szivardobozok) a bennük rejlő, egyedülálló élményt nyújtó szivarokkal a szivarklubokba szorultak. Így azok, akik komolyan veszik a szivarozás rituáléját, kis társaságokban „pöfékelnek” tovább, életben tartva annak művészetét és kultúráját. Őket hívjuk aficionadoknak (lelkes műkedvelőknek). Aki viszont nem tagja egyetlen klubnak sem, annak kevés esélye van erre a címre. Ám a szivar történelmének szerencsére ezzel még nincs vége.

Tévhitek

Egy sommelier munka közben és vendégként egyaránt sok borkóstolón vehet részt. Ezeken mindig előkerül a bor élvezetét akadályozó, zavaró tényezők sora. A zaj, a mentolos cukorka, a nem megfelelő ételek és persze a cigarettafüst. Sajnos ez utóbbi közé sorolják a szivart is. Ami óriási tévedés. Egy jól kiválasztott karakterű szivar csak fokozza egy prémium kategóriájú bor ízét. Ahogy fontos, hogy egy steakhez testes vörösbort válasszunk – hiszen ezek kiegészítik egymást –, ugyanígy a szivar is képes előhozni a borban rejtőző ízeket, illatokat. Sőt, a szivar újabb illatokkal is kedveskedik nekünk, hiszen rendkívül sokoldalú. Véget nem érő aromákkal rendelkezhet, lehet fűszeres, gyümölcsös, vaníliás, csokis, karamellás, stb. Egy finom halvacsora után például, ami mellé minden bizonnyal fehér bort kóstolunk, mindenképpen világos, lágyabb, gyümölcsösebb aromájú szivart érdemes választani.

A tökéletes szivart kiválaszthatjuk Magyarország egyik vezető szaküzletében, a Cigar Towerben.

Az egyik legnagyobb tévhit tehát a szivarral kapcsolatban, hogy kizárólag az erős italok, a cognac, whisky, vagy rum mellé ajánlott. Holott egy prémium kategóriájú borral párosítva is képes kihozni mindkettőből a legjobbat, még magasabb szintre emelve a két komponens eredeti aromáját. Az igazi kulináris élvezeteket hajszoló, gyakorlott szivarosok pedig még a fekete kávé vagy a borsos, chilis ételek mellett is kipróbálhatják az erősebb aromájú szivarokat, ezzel még kellemesebbé téve az élményt. Persze nem lehet mindjárt a csúcson kezdeni. Szépen lassan kell kitanulni a szivarozás „szellemi aktusának” rejtelmeit.

Mindent a szemnek

Ahogy a jó ételekkel, a borral, akár még a kávéval, úgy a szivarral való ismerkedésnek is adjuk meg a módját. Fontos, hogy ne kapkodjuk el. Ha szivarral van dolgunk, először vegyük jól szemügyre. Elengedhetetlen a látvány vizsgálata. Amennyiben apró lyukakat veszünk észre rajta, az kellemetlen hír, mivel megrágta a dohánybogár. A foltokkal ellepett szivar a rossz tárolási körülményekről árulkodik. A humidorok éppen arra szolgálnak, hogy megvédjék minden behatástól kedvenceinket és megfelelő páratartalmat biztosítsanak nekik. Ha erezet nélküli, sima felületű szivart fogunk a kezünkben, biztosak lehetünk benne, őt jól tartották és a barátunk lesz.

Legyünk nagyon tapintatosak

szivar,pohár, gitár
Fotó: Anthony Torres / Unsplash

A szivarral való ismerkedést a tapintással folytassuk. Az a jó, ha puha, mint a kispárnánk és rugalmas, mint az ágyunk. Ha a talpánál összenyomva visszaugrik repedés nélkül az eredeti formájába, akkor jót választottunk. Ezt követően hosszában finoman tapogassuk tovább, csomót keresgélve rajta. Közben reménykedjünk, hogy a torcedor jó munkát végzett és nem sodorta túl feszesre, mert akkor hiába szívjuk, eldugulhat. Ha viszont nagyon lazára tekerte, akkor túl gyorsan fog égni és kellemetlenül füstöl.

Hadd vezessen a szivar az orrunknál fogva

A kiválasztott szivart a legtöbben hosszában szagolják végig. Ezt ne tegyük!  Így csak a burkolólevél (capa) illatát fogjuk érezni. Az igazi aficionado a szivar talpát illatolja meg. Ezen keresztül jóval a meggyújtása előtt érezhető teljes aromája. Egy Havanna szivar esetében például nagyon széles az illatskála. Mindazonáltal a kezdőket a szakértők óvják az erős kubaiaktól. Elsőre érdemeseb lágyabb szivarokat szívni, amíg az ízlelőbimbóink fel nem készülnek az erős, fűszeres, kubai aromára.

A nagyon jó szivar „világízű”

Ha ezzel mind megvagyunk, akkor eljött a várva várt pillanat, szánkba vehetjük a kiválasztott szivart. Alágyújtás előtt még egy kicsit szívogassuk, ismerkedjünk vele. Ezután lassan gyújtsunk rá, hagyjunk időt neki, hadd melegedjen. Egy szivarnak időre van szüksége, hogy kinyíljon, akárcsak egy nemes italnak. Utoljára még vizsgáljuk meg, ilyenkor az égést figyeljük elsősorban és aztán a hamuját is.

Ha tetszik, amit látunk és a szivarunknak a negyede leégett, akkor válik igazi barátunkká. Addigra már kellőképpen bemelegedett és nagyon szépen ég. Ekkor a legintenzívebb és mutatja meg valódi értékeit. A szertartásnak csak ezen szakaszában következik a megfelelő ital kiválasztása. Ekkorra már ismerjük a szivar karakterét illat- és ízvilágát. Ez alapján fogjuk majd kiválasztani a hozzá illő italt is. Aranyszabály, hogy a markánsabb, testes szivarhoz általában testes italt válasszunk, míg a könnyed italhoz könnyed szivart. Nagyon fontos, hogy az egyik dominanciája se halványítsa el a másik ízvilágát. Kivételek persze mindig vannak.

Kérjünk segítséget a megfelelő szivar kiválasztásánál. Keressük fel a Cigar Towert, ahol hozzáértő szakemberek igazítanak útba minket.

Abban azért biztosak lehetünk, ha egy idősebb cognac mellé egy erős fűszeres kubai szivart párosítunk, egy fiatal gyümölcsös cognac mellett pedig egy enyhe szivarra gyújtunk rá, akkor garantált lesz az aromafúzió. Ehhez hasonlóan egy idősebb barna rum mindig tökéletes párost ad egy sötét, testes szivarral. A jó öreg ír whiskey a közepes erősségű fajtával alkot megkérdőjelezhetetlen szövetséget, új egészet. Mert ne feledjük, „az egész több, mint a részeinek összege”. Így ezekkel a kombinációkkal már nyugodtan elmerülhetünk az ízek, illatok, a kifinomult életérzés illatos füstjének Univerzumában.

Szerző: Takács Kornél
Címlapfotó: 2H Media / Unsplash