2 szőlőfajta, amiről a legtöbben még sose hallottak, és most meg lehet kóstolni a borát
Az egész világon alig pár hektáron termesztik a két szőlőfajtát, aminek a borait most egy különleges esemény keretében meg lehet kóstolni.
2024. szeptember 27-én 18 órakor különleges kóstolóval folytatódik a Vince Borműhely. Bár Szlovákia hazánk szomszédja, borairól mégis elég keveset tudunk. Pedig a határ túloldalán, a Felvidéken is remek borok készülnek. A Duna, Garam és Ipoly folyók völgye vulkanikus talajával, egyedi klímájával igazán emlékezetes borokat ad. Többgenerációs borászcsaládok és kísérletező fiatal tehetségek együtt dolgoznak a borvidék jó hírnevén. A 3 Folyó Völgye társulás segítségével a Vince Magazin szakértő csapata innen tesztelt borokat a Vince Magazin 2024. augusztusi lapszámához.
Jegyek az eseményre megvásárolhatók a képre vagy a szövegdobozra kattintva.
Élvonalbeli felvidéki borokat is ritkán kóstolhatunk, szlovák nemesítésű fajtákat pedig valószínűleg még ritkábban. A szeptember 27-i Vince Borműhely erre is lehetőséget ad. A Chateau Ruban pincészet mindkét tétele olyan szőlőfajtából készül, ami Magyarországon nem terem és a legtöbben még nem is hallottak róla. Már ezért a két tételért érdemes részt venni az eseményen! Kedvcsinálóként az alábbiakban röviden bemutatkozik a két „ismeretlen” szőlőfajta, a noria és a svoj sen.
Noria
A noriát az 1980-as években nemesítették, olyan fajtát akartak, ami a szőlőtermesztés (akkor még) északi határa felé is be tud érni. 2002-ben vették fel Szlovákiában a hivatalos fajtajegyzékbe, de utána egy évtizeden át alig foglalkozott vele valaki. A Vince Borműhelyen is szereplő és a noriát bemutató Chateau Ruban az elsők között volt, akik felfedezték maguknak a fajtát. Ma már összesen 20-30 hektáron termesztik Szlovákia szerte.
A noria a piros tramini és a rajnai rizling keresztezéséből született, előbbi miatt jellegében kicsit hasonlít a generosához (ami piros tramini és ezerjó keresztezése). Mivel magas savai vannak, az időközben Szlovákiában is megváltozott „játékszabályok” (értsd: felmelegedés) mellett is megállja a helyét. Annyira, hogy Chateau Rubannál még pezsgőt is készítenek belőle.
A Vince Borműhelyen bemutatott tétel egy késői szüretelésű félszáraz bor. 10 gramm maradékcukrával, jó savaival egy remek egyensúlyos tétel, ami hozza a piros tramini jegyeit.
Svoj sen
A svoj sen (ejtsd: szvoj szen) az 1970-es években Csehszlovákiának a cseh részén született. A cél az volt, hogy ott is beérő fajtát hozzanak létre. Vilem Kraus cseh szőlőnemesítő egyik keresztezését kiválasztotta Rubanon (magyar neve: Fűr) élő tanítványa, hogy megnézze, Szlovákia déli részén hogyan boldogul a fajta. Ez lett a svoj sen, aminek jelentése egyébként saját álom. A tanítványnak ugyanis az volt az álma, hogy találjon egy ideális fehér fajtát Ruban környékére.
A svoj sen három szülő gyermeke: a szürkebarát adja a testet, a királyleányka az illatot, a rajnai rizling pedig a gerincet és a savakat. Univerzális fajta, szép bor készíthető belőle reduktív eljárással és hordóban egyaránt, és még pezsgőben is jól mutat.
A Chateau Ruban által a Vince Borműhelyen bemutatásra kerülő száraz svoj sen egy igen sokoldalú tétel. Illatban és ízben hozza a királyleánykára jellemző „narancshéjas” elegáns kesernyésséget, miközben az egész korty egy gyümölcsbomba és mellé kiváló savakkal rendelkezik.
Mindkét bor nagyon izgalmas tapasztalás, már csak ezek miatt sem érdemes kihagyni 2024. szeptember 27-én a felvidéki borokat bemutató Vince Borműhelyt.
Jegyek az eseményre megvásárolhatók a képre vagy a szövegdobozra kattintva.
Címlapfotó: Anton Mislawsky / Unsplash