Tele van vitaminnal, mégis csak hetente egyszer szabad enni belőle!
A túlzott fogyasztás tünetei közé tartozik a fejfájás, hányinger, homályos látás, kiütés, hámló bőr.
Bár nagyon egészséges, sok benne a vitamin, egyre gyakrabban hangzik el szakértők részéről, hogy fogyasztása kockázatokat rejt. A májat inkább csak koleszterintartalma miatt „kárhoztatták”, mostanában viszont az A-vitamintartalma miatt szokták elővenni.
A máj valóban tele van ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, valamint A-, B- és D-vitaminnal. Ezekre mind szüksége van a szervezetünknek, mégis csínján kell vele bánni. Az A-vitamin egyike a zsírban oldódó vitaminoknak és mint ilyen, fel tud halmozódni az ember májában.
Az A-vitamin túladagolható, ilyenkor A-vitamin mérgezés alakul ki. Az ajánlott mapi adag felnőtteknél körülbelül 700-900 mikrogramm, gyermekeknél pedig 300-600 mikrogramm. A mérgezés lehet akut vagy krónikus. Előbbit egy rendkívül nagy dózis alakítja ki. Tünetei közé tartozik a fejfájás, hányinger, homályos látás, kiütés, hámló bőr. Krónikus túladagoláshoz az szükséges, hogy valaki több hónapon, vagy néha akár éveken keresztül túlzott – a napi ajánlott mennyiség körülbelül tízszeresét kitevő – dózisokat fogyassza. Ennek eredménye a bőrszárazság, izomfájdalom, fáradtság. A legsúlyosabb esetekben végzetes is lehet a túlzott A-vitamin bevitel, a magzat életét is veszélyeztetheti, ha terhes személynél alakul ki.
Nagy-Britannia Egészségügyi minisztériuma szerint a túlzott májfogyasztás hozzájárulhat az akut túladagoláshoz. Ezért azt javasolják hetente csak kerüljön máj a tányérra.
Címlapfotó: guibolduc / Unsplash