10 ezer vetélytárs között lett aranyérmes a magyar pezsgő a nemzetközi borversenyen

2024. március 22.

Nagy bravúrt ért el a magyar pezsgőpincészet a világ egyik legjelentősebb borversenyén.

Bravúros eredményt értek el a napokban a François pezsgők. A François President Brut és a François President Blanc de Blancs Extra Brut 2018 aranyérmet nyertek a világ egyik legjelentősebb borversenyén, a németországi Mundus Vinin. Utóbbi különlegessége, hogy kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étteremnek készült, ami tovább emeli a termék exkluzivitását és presztízsét.

A François márka két tétele is elkápráztatta a világ legjelentősebb borversenyei között számon tartott, idén februárban 34. alkalommal megrendezett németországi, Mundus Vini szakmai zsűrijét. Ahogy a François President Brut, úgy a François President Blanc de Blancs Extra Brut 2018 is aranyérmes lett. Az elismerés értékét növeli, hogy a magyar pezsgőházak közül csupán a Törley Pezsgőpincészet termékei tudtak a pezsgő kategóriában nyerni.

A Mundus Vinin kizárólag a legjobbaknak van esélye. Ennek oka, hogy neustadti városházán 55 ország, nem kevesebb, mint 250 borszakértője kóstolja a nevezett tételeket. Ilyen széles grémiumot pedig csak az igazi különlegességek tudnak megnyerni maguknak. Konkurenciából pedig nem volt hiány, miután 45 országból, több mint 10 ezer palack került az ítészek elé.   

pezsgőspalack és pohár ablakpárkányon
Fotó: Törley Pezsgőpincészet

„Hosszú évek munkájának, a tudásnak, a türelemnek és az odafigyelésnek a gyümölcse a győzelem. Emellett természetesen szükség van olyan alapanyagra, amelyekből ezek a pazar és magával ragadó élményt nyújtó pezsgők elkészíthetők. Márpedig hisszük, hogy etyeki dűlőinken az ország legjobb és legfinomabb Chardonnay és Pinot Noir szőlői teremnek, amelyek alkalmasak ezeknek a kincseknek az elkészítésére” – mondta Koczuba Róbert, a Törley Pezsgőmestere.   

„Végtelen izgalmas és inspiráló volt a Törley Pezsgőpincészettel együtt dolgozni. Olyan bátor és egyedi különlegesség elkészítésére törekedtünk, amely kóstolása hatalmas élményt nyújt, és hosszú ideig elkísér. A François President Blanc de Blancs Extra Brut 2018 egy rendkívüli munka eredménye, amelyre igazán büszkék vagyunk” – hangsúlyozta Nádházi Norbert, a Babel Budapest Head Sommelier-je.

Címlapfotó: Törley Pezsgőpincészet