Szenzáció! 4 magyar étterem megkapta a „borok Michelin-csillagát”

2023. július 06.

Idén is díjazta a magyar éttermek borválasztékát a világ egyik legbefolyásosabb borszakmai lapja.

A 1976-ban elindított Wine Spectator minden vita felett a világ egyik mértékadó borszakmai orgánuma. Az általuk a borbároknak, éttermeknek odaítélt díjakat a „borok Michelin-csillagaként” tartja számon a borszakma.

Az amerikai bormagazin évtizedek óta minden esztendőben közzéteszi Restaurant Award listáját. Ebben három különböző szinten díjazza a világ legizgalmasabbnak ítélt borlapjait, egy (Award of Excellence), kettő (Best of Award of Excellence), illetve három (Grand Award) poharat adományozva. Az elismeréshez számos kritériumnak kell megfelelnie az étteremnek, amelyet személyesen maga a Wine Spectator képviselői ellenőriznek látogatásuk során.

A ’Best of Award of Excellence’ minősítést például kizárólag azok az éttermek kaphatják meg, melyek borlapja komoly szakmai tartalomról tesz tanúbizonyságot. Legalább 350 különböző tétel kell szerepeljen a kínálatban a legjobb régiók legkiemelkedőbb termelőinek, több évjáratra kiterjedő széles borválasztékával. Fontos további kritérium az is, hogy ezek az éttermek képzési és oktatási lehetőségeket is biztosítanak a személyzet számára. Ők így utána hatékony segítséget nyújthatnak a vendégeknek a megalapozott borválasztásban.

Idén több, mint 3500 étterem szerepel a Wine Spectator listáján több, mint 75 országból világszerte. Magyarországon 4 éttermet is díjaztak. 2 poharas, azaz ’Best of Award of Excellence’ minősítést kapott a miskolci Avalon Ristorante, az Arany Kaviár Étterem és a Félix Kitchen and Bar, 1 poharas minősítést pedig a Kollázs Brasserie & Bar.

Címlapfotó: Louis Hansel / Unsplash