Lapajánló: már kapható a Vince magazin februári lapszáma

2024. február 12.

A Vince magazin legújabb, februári lapszámában a hazai piacon kapható cognac- és armagnac-választék mellett a fine wine világa és a borpiaci trendek kerültek a fókuszba.

Merre tart a borvilág?

A Vince magazin évindító lapszámában, immár hagyományosan, egy hosszabb összefoglalóban vettük sorra a borvilágra váró kihívásokat és lehetőségeket. Romsics László, a Vince magazin állandó szakértője varázsgömb híján adatokra és trendekre, a globális és regionális piaci környezetről való ismeretekre, a fogyasztói szokások alakulására, valamint a termelési és kereskedelmi gyakorlatokra hagyatkozva összegezte, mi vár a borkészítőkre, az értékesítési csatornákra és a fogyasztókra a következő hónapokban.

asztalon tányérokban barna gombócok
Fotó: Kollázs Brasserie & Bar (Four Seasons Hotel Gresham Palace)

A túltermelés problémája számos piacot érint, különösen olyan régiókat, ahol hagyományosan magasak a termelési volumenek. A kínálat már régóta meghaladja a keresletet, még a bortermelés visszaesése mellett is. Több fejlett országban és térségben tapasztalható a borfogyasztás csökkenése. Az egészségtudatosság növekedése, a fiatal generációk italfogyasztási szokásainak változása és más, jellemzően alacsonyabb alkoholtartalmú és vonzóbb imázzsal bíró italfélék népszerűségének emelkedése mind hozzájárulhatnak ehhez a trendhez. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor a magas minőségű és egyedi karakterű, autochton fajtákból készült, fenntartható művelésből származó, terroirhű borokért a vásárlók hajlandóak mélyebben a zsebükbe nyúlni. Ezekben a fogyasztók ugyanis nem az alkohol bódító erejét keresik, hanem az ital kifinomultságát élvezik, és kevesebbet, de jobbat isznak – többért.

Ikonikus borok, kézműves kristálypoharak, aranyló párlatok

Megvizsgáltuk azt is, hogy milyen körülmények együttállása szükségeltetik ahhoz, hogy egy bor ikonikussá és a gyűjtők áhított kincsévé váljon. A fine wine kifejezés magyarra nehezen lefordítható; nevezhetjük ezeket a tételeket ikonikus nagy boroknak, amelyekre egyaránt jellemző a megkérdőjelezhetetlen minőség, a limitált mennyiség, a komoly érlelési potenciál és töretlen fogyasztói érdeklődés. A fine wine tehát nem csupán kiemelkedő élvezeti értékkel bír, de befektetésként is vonzó. Kielmayer Kristian kalauzolásával ezen különleges tételek világába engedtünk betekintést.

A világ egyik legegyedibb bora a tokaji aszú. Hungarikum, amely mind a kritikusokat, mind a fogyasztókat lenyűgözi karakteres illatával és zamatával, kivételes egyensúlyával és komplexitásával. Ripka Gergely, akit Tokaj krónikásának is neveznek, álmodott egy nagyot; egy olyan poharat, amely Magyarországon készül, és amely a tokaji aszú kóstolásának élményét új szintre emeli. Az ötletet gyorsan követték a tettek, és egy év alatt megszületett az Aszúglass. Cikkünkben ennek az utazásnak a mérföldköveit jártuk végig Gergővel.

A prémiumtermékek, a limitált kiadású különlegességek a párlatok világában is keresettek. Nem véletlen, hogy mostani lapszámunkban cognacokat és armagnacokat teszteltünk. Ezek a szőlőpárlatból hordós érleléssel készült nemes spiritek nem mindennapi élményeket ígérnek. A súlyos palackokban a borostyán különböző árnyalataiban pompázó, melegséget sugárzó italok a pohárba kerülve édes és fűszeres illatok kavalkádjával kényeztetnek, komplexitásuk és bársonyosságuk pedig a kortyban mutatkozik meg. Tesztünk apropóján Geri Ádám, a vince.hu felelős szerkesztője és a Gasztrorégész blog vezetője a magyar „égetett borok”, a híres Lánchíd Brandy és annak sokkal kevésbé ismert elődjeinek izgalmas történetébe avatott be minket.

Villány, a pincesoron túl

Villányi látogatásunkon a Lavici Borház és a Streit-Zagonyi Borászat tulajdonosainak és munkatársainak filozófiájával és boraival kötöttünk közelebbi ismeretséget. Kalmár Borbála a pincesorról letérve a másfél hektáros birtok tulajdonosával, Németh Lászlóval beszélgetett a „szenvedély, bor, napfény” hármasát magáénak valló Lavici Borház mindennapjairól. Ezután a kisharsányi Góré étterem sokszor meghökkentő alapanyagokkal dolgozó fúziós konyhájába tekintett be. Blazsovszky Péter a borvidék egyik legtudatosabb és tíz év után is dinamikusan fejlődő, ambiciózus borászatának tulajdonosát, borászát és kereskedelmi vezetőjét kérdezte a Streit-Zagonyi Borászat nevéhez köthető történelmi hagyományról, az innovatív fejlesztésekről és a villányi borok iránti elkötelezettségről.

szőlők között épületek
Fotó: Acsai Miklós / Vince magazin

Gasztronómiai rovatunkban francia vendégszerzőnk, Christine Ranunkel  a Michelin-csillag megszerzése és elvesztése tükrében mutatja be a francia gasztronómia megkerülhetetlen alakját, Guy Savoy-t, aki sokkal több, mint séf – egy igazán színes egyéniség. A fine dining sokunk számára elérhetetlen világából a hétköznapokba érkezve Bercely Judit segítségével most azokat a könnyed, egy-egy falatnyi mennyiségben kínált, nemzetközi konyhák ihlette ételeket vonultattuk fel, amelyek remek – és elérhető! – kísérői a népszerű budapesti bárok különleges italkreációinak. Tapas, pintxo, mezze, izakaja – ízlelgessük ezeket a kifejezéseket; a legjobb persze, ha fel is keressük a cikkünkben ajánlott vendéglátóhelyeket, és átadjuk magunkat a felfedezés örömének!

A Vince magazin elérhető országszerte február 9-től a nagyobb újságárusoknál. Ezen kívül természetesen megrendelhető közvetlenül tőlünk, a kiadótól. Aki megrendeli, az garantáltan minden hónapban az elsők között kapja kézhez Magyarország vezető havi bormagazinját!

Címlapfotó: Talabér Géza / Vince magazin