Egy villányi hölgy kapta meg az év borásznője nemzetközi díjat!

2023. április 10.

Az általa készített borok évek óta kiválóan szerepelnek a kóstolókon – áll az indoklásban.

A selection egy német online boros oldal. Széles kitekintéssel bírnak a borvilágra, évente például 10 ezer tételt kóstolnak a szerkesztőség tagjai. Tapasztalataik nyomán évente több kategóriában is díjat osztanak ki. Ezekből a rangos kitűntetésekből 2023-ban Magyarországnak is jutott egy.

Az év női borásza díjat idén Kövesdi Zsófiának, a Jammertal Borbirtok főborászának ítélték oda. (Ez rövid időn belül egy újabb elismerés a villányi pincészetnek. Nemrégiben Robert Parker borkritikus adott magas pontszámokat a Jammertal borokra.)

Indoklásában a selection azt írja, Kövesdi Zsófia sikere „nem a derült égből jött, a Jammertal borok évek óta kiválóan szerepelnek a szerkesztőség kóstolóin”. A cikkben röviden bemutatják a 110 hektáron működő pincészetet. Többek között az is kiderül, hogy az ültetvények 85 százalékán bordeaux-i fajtákkal foglalkoznak, de prémium fehérek is készülnek.

a jammertal főborásza a kutyájával a szőlőben
Kövesdi Zsófia borász és kutyája, Sir Edgar
Fotó: Csomor Alexander

Mint a cikk leírja, Kövesdi Zsófia a budapesti Corvinus Egyetemen végzett szőlész-borász mérnökként. A mesterképzést viszont már a Vinifera EuroMaster intézménynél abszolválta, Portugáliában és Franciaországban. A vele készített interjúban elmondja, a borok készítésénél fontos számára, számukra a hagyomány, a terroir, a saját stílus, a saját ízlés, és mindenek előtt a fogyasztók igénye. Utóbbit ő kihívásként éli meg.

Kövesdi Zsófia azt is elmondja, az ilyen díjak sem ringatják abba a hitbe, hogy már mindent tud a borászkodásról. Elkötelezett a további fejlődésben és a még jobb borok készítésében, de a gasztronómiába is szívesen belekóstolna.

Címlapfotó: cpetrow / Unsplash