Kapható a Vince magazin augusztusi száma

2025. augusztus 09.

A Vince magazin 2025 augusztusi számának fókuszában Wachau, ahol az osztrák precizitás és a terroir iránti tisztelet olyan eredetvédelmi rendszert hívott életre, amely a fogyasztót és a termelőt is segíti. A provence-i rosé sikerének a titkát is igyekszünk megfejteni, valamint bátran kóstoljuk meg a hazai erdők-mezők kincseit is. 

Smaragdok és más drágakövek – Wachau  borainak tesztje

tesztelők, wachau
Augusztusi tesztelőink: Horkay András, Giraldo Sebastian, Vancsik Ivett, Németi Sándor, Domián Emese, Robert Smyth, Takács Bernadett, Kató András, Sue Tolson, Kálmán András, Romsics László
Fotó: Nyilassy Lili

Az Osztrák Bormarketing Szövetséggel való szakmai együttműködésünknek köszönhetően túlzás nélkül állíthatjuk: világszínvonalú borok kerültek zsűritagjaink poharába és lapunk hasábjaira. Még sohasem kapott ennyi tétel ötcsillagos minősítést és a többi kóstolt bor is példásan tiszta, precíz, élvezetes finomság volt, melyekért megéri útra kelni Wachau borvidékére. Szerencsére itthon is élvezhetjük a legkiválóbb zöldvelteliniket és rajnai rizlingeket: a hazai forgalmazók kínálatában is több csúcsminőségű dűlős tételt találunk.

Fine dining a lábunk alatt

Megyeri Sára
Megyeri Sára
Fotó: Csomor Alexander

A „farm to table” után eljött a „forest to fork”, azaz az ehető erdő koncepciója. A megkopott és kissé lenézett tudást a NOMA hozta vissza a köztudatba, arra törekedve, hogy a művészi szinten feldolgozott alapanyagaik ne csak a lehető legközelebbről érkezzenek, hanem szezonálisak is legyenek, és a legtisztább forrásból származzanak. Mi az, ami mindennek megfelel? Hát a minket körülvevő természet! A koncepció két magyarországi képviselőjével, Bózsó Gyulával és Megyeri Sárával beszélgettünk.

Aszú, magnum, világhír

Kovács Zoltán Royal Tokaji
Kovács Zoltán szerzőnkkel, Ripka Gergellyel
Fotó: Dancsecs Ferenc

A Royal Tokaji neve mára egyet jelent Tokaj nemzetközi sikereivel és a rendszerváltás utáni borászat új korszakával. A pincészet dűlőszelektált száraz borai, formabontó aszúi és piacformáló innovációi mind azt mutatják, hogy a történelmi örökség és a modern borvilág itt nem egymásnak feszül, hanem szövetségben áll. Kovács Zoltánnal, a Royal Tokaji borászati vezetőjével beszélgettünk – egy pohár bor mellett.

Angyalokkal suttogók – A rosé, ha provence-i

Provence sajtóút
A provence-i rosék disztriubútora, a Fine Brands Company (FBC) kétnapos útján annyi élménnyel gazdagodtunk, amennyi bőségesen elég volt ahhoz, hogy életreszóló barátságot kössünk Provence-szal és roséival
Fotó: Siska Eszter

A provence-i rosé nem csupán ízélmény – vizuális és kulturális nyilatkozat. Halvány színe, elegáns palackformája és igényes arculata azonnal felismerhetővé és beazonosíthatóvá teszi, tudatalattinkban pedig pozitív asszociációk egész sorát idézi meg: önfeledt tengerparti pihenések, leanderekkel és olajfákkal szegélyezett dél-franciaországi szerpentinek, bájos kis falvak napsütötte teraszai, kabócák dalával kísért vacsora rózsaszínűre sült rákfarkakkal… A Côte d’Azur beach clubjaiban a (gyakran magnumpalackos) rosé szinte elengedhetetlen kellék, akárcsak a vakítóan fehér lenvászon ing vagy a klasszikusan elegáns napszemüveg. Világszerte helye van a jachtokon és vitorlásokon, rooftop bárokban, fine dining éttermekben és délutáni medencepartikon – a stílusos lazítás folyékony metaforája. 

Magyar séf a luxusjachtokon

Fenyő Viktória séf
Fenyő Viktória séf

Antibes a második legnagyobb város a Francia Riviérán Nizza után, de a hangulata inkább egy finom, elegáns, bohém kisvárosé. Számos művészt, írót ihletett meg, akik hosszabb-rövidebb ideig éltek a városban. A Cannes és Nizza között elhelyezkedő Antibes a régió kiemelkedő jachtközpontja is, Port Vauban a földközi-tengeri hajózás legkomolyabb kikötője, számos jacht és szuperjacht fordul meg itt. Antibes-ban talált otthonra Fenyő Viktória séf, aki most már több mint tíz éve váltott szakmát, és kezdett hajókon dolgozni. Először a legegyszerűbb feladatokra jelentkezett – ennek köszönhető, hogy szinte mindent el tud végezni a hajókon –, aztán egyszer csak egészen világos lett számára, hogy a főzés és az étel látványos prezentálása az ő világa. Most pedig karrierjének újabb állomásához érkezett; a tudását többnapos workshopokon osztja meg az érdeklődőkkel Antibes-ban. 

A Vince magazin elérhető országszerte augusztus 9-től a nagyobb újságárusoknál. Ezen kívül természetesen megrendelhető közvetlenül tőlünk, a kiadótól. Aki megrendeli, garantáltan minden hónapban az elsők között kapja kézhez Magyarország vezető havi bormagazinját!