Pezsgőteszt: 3+1 a legjobbakból

2023. december 30.

A pezsgőteszt az év legjobban várt tesztje, az év legsűrűbb és sokunk számára legkedvesebb időszakában.

Nekünk pedig örömteli munka, melyben már örökre összefonódott a buborék és a december. A teszt legszembetűnőbb eredménye a hazai pezsgőkészítő pincészetek szárnyalása. Kifinomult, vonzó és komplex tételeket kaptunk, melyekben helyükre kerültek a hazai fajták. A furmint, chardonnay, pinot noir hármasából gyönyörű pezsgők születtek, a magnum pedig valóban csodálatos találmány. Mutatunk pár top 10-es tételt. Válasszanak és ünnepeljenek velünk!

1. A pezsgőteszt legjobbja: KREINBACHER PRESTIGE BRUT MAGNUM

nő kutyával, kezében egy palack magnum pezsgő
Fotó: Talabér Géza/Vince Magazin

Aranysárga szín zöldes reflexekkel. Intenzív, fejlett, kenyeres komplex illat szép gyümölcsösséggel, édes körtével. Ízben is az érlelési jegyek dominálnak. Rétegzett, tartalmas, finom savtartalmú pezsgő élvezetes toastos aromákkal, brióssal, krémesen olvadó buborékokkal, telt ízekkel. Hosszú és elegáns.

Kapható: Bortársaság

2. A pezsgőteszt második legjobbja: SAUSKA ROSÉ BRUT MAGNUM

Narancsos árnyalatú barackvirágszín, gazdag gyöngyözés. Visszafogott, tiszta és friss, érleltséget is mutató illat cseresznyével, őszibarackkal, hibiszkusz virággal. Izében szép egyensúlyban van az érett cseresznyés, epres, csipkebogyós ízvilág az érlelt, toastos, kekszes jegyekkel. Elegáns, összetett és csábító.

Kapható: Sauska

3. Egy újabb emlékezetes magnum: FEHÉRVÁRI BRUT RESERVE MAGNUM

Fehérvári Brut magnum pezsgő palack

Mélyebb árnyalatú citromsárga szín, apró gyöngyöző buborékok. Érett, toastos illatok egy kis almakompótos karakterrel. Ízben finom krémes, élénk savú pezsgő érett fehér gyümölcsökkel, almás, citrusos zamatokkal, kompótos jegyekkel és keksszel, közepesen hosszú lecsengéssel.

Kapható: Fehérvári Birtok

+1 Vince-díjas külföldi: MIQUEL PONS CAVA RESERVA BRUT ECOLOGIC

Világos aranysárga szín, szép gyöngyözés. Érlelt, kenyeres, komplex illat egy kis őszibarackkal és reszelt narancshéjjal az illatában. Kóstolva is érett, ízes pezsgő határozott toastos, kenyeres ízekkel, érett gyümölcsökkel és finom fűszerességgel. Kellemesen telt korty, egészen hosszú utóízzel.

Kapható: Winehub

A teljes lista megtalálható a Vince Magazin aktuális, 2023/12. decemberi dupla lapszámában.

Címlapfotó: Myriam Zilles/Unsplash