Rendhagyó borverseny zajlik ezekben a pillanatokban Magyarországon

2024. május 24.

Idén május végén a Pannónia Női Borrend látja vendégül a világ borrendjeinek tagjait.

A Pannónia Női Borrend 2024. május 23-28. között Magyarországon látja vendégül a párizsi székhelyű, 36 ország 72 borrendjét magába foglaló Borrendek Nemzetközi Szövetségének (FICB) tagjait. 

A 2004-ben alapított Pannónia Női Borrend fő célkitűzése a magyar borvidékek kulturális örökségének megóvása, megőrzése és továbbvitele. Ezen belül legfőképpen a magyar minőségi boroknak és a magyar borászoknak a népszerűsítésével foglalkoznak. Céljai elérése érdekében a Borrend, a fennállása óta eltelt két évtizedben, számos rendezvényt, konferenciát, borbemutatót szervezett.

A hazai borvidékek és borászok megismerése mellett kiemelt figyelmet fordítanak a nemzetközi kapcsolatok építésére, ápolására is. A Pannónia Női Borrend 2008-ban csatlakozott az FICB-hez, a Borrendek Nemzetközi Szövetségéhez. Az FICB kétévente rendez tagsága számára nagykongresszust, míg a köztes években a tagországok, vagy borrendek borversenyt szervezhetnek. A Borrend tagjai rendszeresen részt vesznek az FICB januári közgyűlésein Párizsban és aktív közreműködői az FICB nemzetközi kongresszusainak.

Az FICB tagsága 2010-ben már járt Magyarországon. Abban az évben a kongresszus szervezését hazánk vállalta fel, és ebben a munkában a Pannónia Női Borrendnek oroszlánrész jutott. A kongresszust és az azt kísérő programokat nagyon jól szervezettnek, és színvonalasnak ítélték meg a nemzetközi résztvevők.

A Pannónia Női Borrend, a2010-ben hazánkban nagy sikerrel megrendezett nagykongresszusa után, idén – a Magyar Bormarketing Ügynökség Zrt. támogatásával – borfelismerő- és borversenyt szervez a világ számos országából érkező FICB tagok számára.

A borrend célja, hogy a rendezvény programjain minél több hazai bort és borvidéket ismertessenek meg a vendégekkel. Így a borfelismerő- és borversenyen 12 magyar borászat tételei szerepelnek majd, a külföldről érkező 13 tétel mellett. A verseny eredményhirdetésére május 25-én, egy díjátadó vacsora keretében kerül sor. Ezen túlmenően Eger és Tokaj borvidéken további 6 pincészet, 21 tétele kerül kóstoltatásra. Az FICB hazánkba látogató tagjai a szakmai programok között megismerkednek a fővárossal, látogatást tesznek Gödöllőn, Egerben és a Tokaji Borvidéken is, ahol a helyi pincészetek borait fedezhetik fel.

A Pannónia Női Borrend tevékenységéről további információkat a www.noiborrend.hu oldalon olvashatnak.

Címlapfotó: Big Dodzy / Unsplash