Elindult az új szőlőültetvények telepítési engedélyezése

2024. április 06.

1 százalékkal növelhető 2024-ben a magyarországi borszőlőültetvények területének nagysága.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának sajtóközleménye szerint 2024. április 1-én elindult az új szőlőültetvények telepítésének engedélyezése. Azon hegyközségi tagoknak, akik telepítési jog/jogosultság felhasználása nélkül valósítanák meg a borszőlőültetvény létesítését, április 30-ig van módja igényelni az új telepítési engedélyt.

Az új telepítési engedély iránti kérelmet 2024. április 1. és április 30. között lehet benyújtani a létesítendő ültetvény helye szerint illetékes hegybírónál. A kérelem benyújtásához szükséges formanyomtatvány letölthető a HNT honlapjáról.

Az uniós szabályokkal összhangban legfeljebb az előző borpiaci évben megállapított belföldi szőlőterület 1 százalékával növelhető Magyarországon is a borszőlőültetvények területnagysága. Ez a 2024. évben 592 hektár.

A kérelem kitöltésénél a kérelmezőnek lehetősége van telepítési feltételek vállalására. Ez plusz pontokat biztosít az esetleges túligénylés esetén a rangsorolás elbírálásakor. Ugyanakkor lényeges megemlíteni, hogy nem kötelező a borrégiónként meghatározott legfeljebb 4 ajánlott fajta közül választani. A fajta kritérium vállalás a borrégióban engedélyezett fajták valamelyikének a telepítési kötelezettségét vonja maga után. Az új telepítési engedély minden esetben 3 évig használható fel. Fontos tudnivaló továbbá, hogy amennyiben az új telepítést a termelő az engedély érvényességi idején belül nem végzi el, az engedély lejárati napjától számított két naptári éven belül nem nyújthat be új telepítési engedély kérelmet.

További információk a HNT honlapján érhetők el.

Címlapfotó: Nacho Domínguez Argenta / Unsplash