Kijuthatnak a magyarok a világ egyik legizgalmasabb „sportjának” lyoni döntőjére

2022. október 09.

Hamarosan elstartol a 2022-es budapesti Bocuse d’Or európai döntője. Nemzetközileg is elismert magyar séfekkel és szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mit ad a verseny Magyarországnak és hogy milyen esélyekkel indul a magyar csapat.

Idén március 23-24-én immár második alkalommal rendezték meg Budapesten a Bocuse d’Or európai döntőjét, aminek névadójáról, Paul Bocuse legendás séfről itt bővebben is írtunk. 2022-ben a magyar színeket Dalnoki Bence képviseli, és segédje Nyikos Patrik, akinek a felkészülésben a korábbi győztes és Michelin-csillagos séf Széll Tamás segített.

Rácz Jenő – Rumour by Rácz Jenő étterem séfje és a 2022-es Bocuse d’Or konyhai zsűri tagja


A Bocuse d’Or Európai döntője kapukat nyit meg a magyar gasztronómia előtt. Nagyon sok esetben ugyanis a hazai gasztronómia azért tud fejlődni, mert az emberek látásmódja megváltozik. Egyre szélesebb körökhöz jut el a csúcsgasztronómia, egyre jobban tudjuk promotálni a világnak is, hogy a magyar gasztronómia létezik. Szerintem tehát a verseny elsősorban a keresletet tudja fejleszteni, többen lesznek kíváncsiak az itthoni gasztronómiára. Ami a mezőnyt illeti, nagyon erős lesz, de úgy gondolom, hogy a magyar csapat nagyon felkészült, ezért biztosan érmesek leszünk. A skandináv országok hagyományosan az élmezőnyben végeznek, ezért azt tippelem, hogy két északi országgal leszünk együtt dobogósok.

Segal Viktor – séf és gasztronómiai tanácsadó

A budapesti verseny nagyon sokat ad nekünk magyaroknak, mivel élőben láthatjuk ezt a sok fantasztikus csapatot versenyezni. Arról nem is beszélve, hogy rengetegen érkeznek nézőként is, tehát ezt az éttermek is meg fogják érezni a foglalásaikon, hiszen olyan vendégekről beszélünk, akik kifejezetten a különböző kulináris élvezetek iránt érdeklődnek. És itt nem csak a fine dining éttermekre gondolok, hanem minden olyan helyre, ami szerintük izgalmas lehet. Bár ez „csak” egy európai selejtező, mégis az egész világ ránk figyel majd. A magyar csapat pedig emiatt fokozottabb figyelmet fog kapni. Azt gondolom, a magyarok célja a lyoni világdöntőbe jutás, tehát az első 10 hely valamelyikének megszerzése, de természetesen egy ilyen hazai versenyen nagyon szívesen látnám őket a dobogón is. A skandináv országok és Belgium ugyanakkor még sok meglepetést tartogathatnak.

Sárközi Ákos – a Borkonyha és a Textúra éttermek séfje


Minden nemzetközi gasztronómiai megjelenés erősíti a honi alapanyagok népszerűsítését és megmutatja, hogy a magyar vendéglátás igenis a fejlődés útjára lépett. A versengés lényege a győzelem, de nem szabad elfelejteni, hogy egy ilyen rangos világversenyen már a puszta jelenlét is mérföldkő egy séf életében. Hiszem és tudom, hogy ott leszünk a lyoni világdöntőben, azt hogy az európai döntőt mi nyerjük-e meg, számomra nem elsődleges. Nem vagyok jó szerencsejátékban, így találgatni nem tudok, de Széll Tamás szereplése óta ez már nem is olyan egyszerű kérdés! Hajrá Magyarország!

Harmath Csaba – gasztroszakember


Hatalmas dolog, hogy újra Budapesten rendezik a Bocuse d’Or európai döntőjét. A mostani verseny egy újabb lehetőség lesz arra, hogy elmondjuk, miért különleges a magyar gasztronómia. Az eddigi legjobb magyar helyezést Széll Tamás és segítője, Szabó Kevin érte el 2017-ben, amikor a lyoni világdöntőn az előkelő 4. helyet zsebelték be. Nagyon jó lenne természetesen, ha ugyanezt elérnénk most is, de semmi sem garantálja a sikert. Sajnos még az sem, hogy Budapesten lesz megtartva a verseny. Szerintem a magyar csapatnak most arra kell törekednie, hogy ott legyenek a 2023-as lyoni döntőn.

Mizsei János – MÁK Bistro séfje


Rengeteg motivációt, fejlődési lehetőséget és biztatást jelent Magyarországnak a verseny, amivel egyre több fiatal versenyző tud élni. Azt gondolom, hogy a magyar csapat mindenképpen tovább fog jutni a világdöntőbe, mert a versenyre készült tányérjaik nagyon kreatívak, poénokkal és egyéni gagekkel teliek. Szerintem nagy meglepetést fognak okozni a fiúk. De a skandinávok és a franciák is biztosan valami nagyon jó dologgal rukkolnak elő.

Gianni Annoni – gasztronómiai szakértő és étteremtulajdonos


A verseny egy nemzetközi „vitrint” mutat, amin keresztül megismerkedhet a világ a magyar gasztronómiával is. Tanulási lehetőséget és ihletet is nyújt a fiatal magyar séfeknek. Ezenfelül minden országban szó lesz Budapestről a verseny alatt. A magyar csapat nagyon fiatal, ugyanakkor rendkívül tapasztalt és magabiztos is. Fontos megemlíteni, hogy Széll Tamás és Szulló Szabina volt Dalnoki Bence és segédje, Nyikos Patrik edzője, vagyis nagyon erős háttérrel rendelkezik a csapat. Ez nem egy egyéni sport, tehát csak akkor tudsz jól versenyezni, ha megvan a „kocsid” hozzá és szerintem nálunk abszolút megvan. Az én véleményem szerint Magyarország az első ötben fog végezni, de természetesen akadnak olyan országok, akik nagy meglepetést okozhatnak majd.

Vomberg Frigyes – séf és szakoktató


A Bocuse d’Or inspirációt és fejlődési lehetőséget ad a magyar gasztronómiának. A fiataloknak lehetőségük van arra, hogy a nemzetközi porondon is megmutassák magukat. A verseny nagyon sok ifjú fiatal szakácsot megmozgat, sőt tanulók is részt vesznek benne, akik a döntő lebonyolításánál segédkeznek, így belelátnak a versenybe, testközelből tapasztalják meg, milyen elhivatottsággal lehet művelni ezt a szakmát. Másrészről a Bocuse d’Or egy kitekintést ad arra vonatkozóan, hogy a többi országhoz képest mi hol tartunk a gasztronómiában. Én jó szereplést várok a magyar csapattól, de nem eredményben gondolkodom, hanem azt kívánom nekik, hogy mindazt, amit ők elterveztek, véghez tudják vinni. A többi már a zsűrin múlik.

Szerző: Dimashky-Korompai Tímea
Címlapfotó: Robert Szaniszló/NurPhoto/Getty Images