Kiderült, a magyarok kedvenc italából már egy csésze is káros lehet
Nagyon rossz eredmény jött ki egy új kutatásból.
A Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint a magyar lakosság 44 százaléka minden nap iszik legalább egy csésze teát. Ezzel a kávé után a tea a magyarok kedvenc itala. Rossz hír számukra a ladbible.com minapi cikke, ami a tea káros hatásairól értekezett.
Az oldal dr. Mark Hyman amerikai orvos Facebook-bejegyzésére hivatkozva azt írja, bizonyos teák veszélyt hordoznak magukban. A filteres teák között ugyanis sok olyan akad, ami tartalmaz biszfenol-A-t (BPA), ftalátokat, polipropilént és epiklórhidrint. Hyman egy kutatást is bemutatott, amiből az derült ki, egyetlen csésze műanyag teafilterrel készült teában több milliárdnyi mikro- és nanoműanyag szabadul fel. Kimutatták, hogy egyetlen műanyag filteres tea főzése közben 11,6 milliárd mikroműanyag szabadul fel és jut az italba.
A mikroműanyag, vagy más néven mikroplasztik az 5 milliméternél kisebb műanyagdarabokat jelenti. Ezek az apró darabkák a műanyagok bomlási folyamata során keletkeznek a műanyagok szerkezetének szétesésével. A szervezetben kerülő műanyagok hatásainak kutatása viszonylag újkeletű tudomány, a szervezet működésére gyakorolt következményeit még nem ismerjük teljes mértékben. Az viszont már most bizonyos, hogy a hozzájuk tapadó esetleges szennyezések, mint amilyenek például a nehézfémek, tovább ronthatják a műanyagok által okozott károsodásokat a szövetekben.
Filteres tea helyett
A teafogyasztók ezt úgy tudják elkerülni, ha organikus, leveles teát használnak és azt filter nélkül, hagyományos úton áztatják rozsdamentes acél vagy üveg szűrőn keresztül.
Címlapfotó: Candice Picard / Unsplash