Több, mint étterem: koktélbár Budapest felhői fölött

2024. június 10.

Koktélok magas színvonalon. Szó szerint… A kitűnő italkompozíciók egy olyan elegáns, kellemes légkörben kortyolhatók, ahol mellé különleges kilátásban is gyönyörködhetünk. Budapest új koktélbár-sztárja megérkezett!

A panorámalift mindössze negyvennégy másodperc alatt repíti fel a MOL Campus 28. emeletén található VIRTU Étterembe érkezőket. Itt aztán nehéz eldönteni, mi is legyen a sorrend? Előbb gyönyörködjünk a lélegzetelállító látványban, a pazar kilátásban, élvezve, hogy Budapest a lábaink előtt hever, és látható szinte minden zegzuga? Vagy engedve a csábításnak, a bárpult adta lehetőségekkel kokettáljunk, ahol az üvegpolcokon hívogatóan csillognak az különleges palackok. Így is vonzóak, hát még ha a bennük lévő italok koktélként mutatják meg igazi énjüket. Ám akit nem érdekel az előbb említett két lehetőség, az letelepedhet a minden igényt kielégítő étteremben és kedvére falatozhat akár magyaros, akár más, fine dining ételeket, ebben Budapest látképe egész este kellemes és felejthetetlen partnere lesz.

Az exkluzív étterem és bár 2023 novemberében nyílt meg és azóta folyamatosan változott, fejlődött a szolgáltatás és a kínálat színvonala egyaránt. (2024-ben például ide költözött a Vince Borműhely.) Az állandó megújulás újabb állomása a 2024 május végi esemény, amelynek keretében a VIRTU új, valóban egyedülálló „signature” koktélkínálatát mutatták be.

virtu, emberek ülnek egy ablak előtt
Fotó: Kovács József

A koktélkészítés története több mint 200 évre nyúlik vissza. A 18. századig az égetett szeszeket, párlatokat nem igazán keverték más hozzávalókkal, inkább gyógyszerként, mintsem élvezeti forrásként használták. Az új időszámítás 1806-ban kezdődött, amikor egy New York-i bártender szeszből, vízből, keserűlikőrből és cukorból készített egy különleges italt a helyi újság szerkesztőjének. Utóbbi serkentő likőrként hivatkozott a kreációra az újság hasábjain.  Az 1870-es években már – amikor a jég stabilan hozzáférhetővé vált az Egyesült Államokban – olyan ikonikus koktélok készültek, mint a Rob Roy, a klasszikus Manhattan, a Morning Glory Fizz vagy a Mamie Taylor, Ezek mind még ma is népszerűek. Magyarországon a rendszerváltás után lett közkedvelt a koktélkészítés, de a minőségi koktélkultúra csak az elmúlt tizenöt évben alakult ki idehaza.

A VIRTU signature az étterem bartenderének, Steier Máténak a nevéhez fűződnek. A fiatal kora ellenére már több hazai és nemzetközi elismerést bezsebelő szakember álmodta és valósította meg a bár teljes új koktélkínálatát, amiben nagy hangsúlyt kaptak az alkoholmentes, valamint az alacsony alkoholtartalmú italkompozíciók is. A kínálatban a klasszikus koktélok – Oldfashioned, Negroni, Martini, Daiquiri, Margarita – valamennyi változata megtalálható. Ha viszont valaki keresi az újdonságot, az nemcsak a bárban, hanem az étterem a la carte itallapján is találkozhat a „Virtu signature” specialitásaival. Külön öröm, hogy az alapanyagok között számos magyar termék is szerepel.

virtu, férfi kék zakóban áll
Steier Máté, a VIRTU bártendere Fotó: Kovács József

A kóstolon Steier Máté elmondta, minden egység, így a koktélbár célja is az, hogy a VIRTU ne csak a látvány és környezet miatt nyújtson rendkívüli élményt. „Ugyanilyen fontos a hangulat, a színvonal, a minőség, valamint a kínálat. Akkor jó egy koktél, ha nem öncélúan készül. A vendég a fontos. Érezze azt, hogy amire vágyott, megkapta, és elmerülhet az ízek, az illatok és a látvány harmóniájában. Közel negyvenféle koktél szerepel a kínálatunkban, és aki még így sem talál kedvére valót, vagy valami egészen különlegesre vágyik, az elkészíttetheti a szívének legkedvesebb italt is. Nemcsak a bárpult mögött dolgozók, hanem a felszolgálók is közreműködnek, örömmel segítenek egy-egy egyéni koktélkülönlegesség elkészítésében. Ezzel egy sajátos bárélményt és vendéglátást is adunk.”

És hogy miben különböznek a „Virtu signature” koktélok a hagyományostól? „Egy jól elkészített koktél megmutathatja a vendégeidnek, hogy valóban törődsz velük” – mondta egykoron a híres amerikai vendéglős, Danny Meyer. Ez érvényes ma is és illeszkedik Steier Máté filozófiájához.

Oldfashioned

Az egyik legnépszerűbb és legtöbbet rendelt koktél az egész világon az Oldfashioned, melynek nagysága az egyszerűségében rejlik. Csupán a cukor és a bitter hangsúlyozza ki a whiskey ízét, a narancshéj frissességével kiegészülve. Ez az időtlen klasszikus az ízek szimfóniáját kínálja, a whiskey lágy gazdagságát ötvözi a cukor bársonyos édességével, egy csipetnyi aromás keserűséggel, mindez így együtt egy harmonikus, élvezetes italként teljesedik ki. Ezen a klasszikus ízvilágon „csavart” még egyet a VIRTU bártendere és készített egy egyedi italkreációt, ami a Vineyard nevet kapta és a magyar szőlőskertek szépsége előtt is tiszteleg. Az italt helyi borpárlat, Árpád szőlőpálinka, Peychaud bitter és cukor alkotja. Sajátos ízprofillal bír, egyszerre mutat gyümölcsös és virágos jegyeket, valamint finom, gyógynövényes keserűséget.

Smoulder

A Negroni szintén előkelő helyen foglal el a koktélok népszerűségi listáján. A klasszikus változat a merész és keserédes ízek kiegyensúlyozott keveréke, melyet a gin, a vermut és a Campari ikonikus hármasa ad. Steier Máté azonban nem elégedett meg ennyivel és elkészítette az általa újraértelmezett Negronit, Smoulder utónévvel.  Ebben a rum és a PX sherry gazdag komplexitását a Campari kesernyés melegsége egészíti ki, kellemes csokoládés, enyhe dohányos lecsengéssel, a habanero tüzes füstösségével átitatva. Felejthetetlen koktélélményt nyújt. Ennek elkortyolgatásához – akárcsak egy jó szivarhoz – idő kell. A kellemesen keserű, kissé a dohány aromájára emlékeztető és mégis diszkréten édeskés összhatás a megjelenésben is tetten érhető. A Smouldert egy pipa formájú pohárban kínálják, lágy, selymes keserű csokoládéval.

Blu Stinger 

A Martini valódi fogalom. Önállóan és koktélként is. Az biztos, hogy George Burns amerikai komikus nagyon szereti és mindig nagyon vigyáz ra. „Sosem megyek kocogni, mert kilöttyenne a Martinim” – szól ezzel kapcsolatos, híressé vált mondása.  Tény és való, hogy ha egy bárban Martinit rendelünk, ne lepődjünk meg, ha azonnal a következő kérdések záporoznak felénk: Gin vagy vodka? Rázva vagy keverve? Citromhéj vagy olajbogyó, esetleg „Dirty”? És azt is mesélik, aki már ivott Martini koktélt, az mindig arra gondol, hogy miért nem itta már meg a következőt? A klasszikus Martini a gin vagy vodka, illetve a vermut és egy kis citromhéj időtlen kombinációjaként az elegancia megtestesítője a pohárban. Ha a kedvünk úgy tartja, citrus helyett kérhetjük olívával.

két férfi, előttük poharak
Fotó: Kovács József

Ehhez képest a Virtu-féle Martini – Blu Stinger – szó szerint tengernyi lehetőséget kínál. A gin, a licsi és a gyömbér íze, illetve a curaçao magával ragadó kék színe az óceánok látványára emlékezetet. Ennek megfelelően és ehhez illően egy mendúza formájú pohárból kortyolható a Steirer Máté féle különlegesség. Aztán hogy kocogjunk-e a Blue Stinger fogyasztása előtt vagy után, azt mindenki döntse el maga. Egy biztos: kihagyni nem érdemes. Egyiket sem!

Euphoria, Bebocita

Nem érdemes kihagyni a Daiquirít és a Margarítát sem. Az előbbi klasszikus változatában nemes egyszerűséggel teremt harmóniát a fehér rum, a pikáns limelé és egy kevés cukorszirup. Az Euphoria pedig szinte cseppenként, vagy kortyonként adja át fogyasztójának az eufóriát. A rum mellett eper, trópusi gyümölcsök és a rebarbara kosara. Igazi extravagáns koktél, látványában és ízében egyaránt. A Margaritát először állítólag 1938-ban keverték ki egy mexikói étteremben egy Marjorie King nevű táncosnő számára. A hölgy ugyanis a legtöbb szeszes italra allergiás volt, a tequilára azonban szerencsére nem. A koktélt megalkotó bártender a tequilát bravúrosan ötvözte triple seckel és friss lime levével. Hamarosan világszerte kihagyhatatlan kedvenccé vált, ami nem meglepő: magában hordozza a mexikói kultúra lényegét.

virtu, piros-zöld poharak egymás mellett, mögöttük egy férfi
Fotó: Kovács József

Hasonló sikerre törekszik a Bebocita is. Ebben a tequila a füstös mezcallal, a pikáns lime-mal és a vibráló narancs curaçaóval találkozik. Mindezt krémes, fűszeres zöld matcha-jalapeño hab koronázza meg, egy csipetnyi sóval meghintve. „Ha az élet lime-ot ad, készíts margaritát!” – vallja Jimmy Buffett amerikai énekes, dalszerző, aki Margaritaville címmel dalt is írt kedvencéről.  

virtu, asztalon talpas pohár, háttérben ablak
Fotó: Kovács József

Steier Máté is arra törekszik, hogy az általa elképzelt italkompozíciók igazi egyéniségek legyenek, ám ízük mégis találkozzon a látogatók ízlésével. Ennek jegyében bővítette az alkoholmentes koktélok választékát is, hogy a gépkocsival érkezők is egyenrangúak legyenek a társaság többi tagjával. „A lehetőségeknek csak a képzelet szabhatna határt – összegezte az est végén elképzeléseit. – Szeretnénk igazi élményt adni a vendégeinknek, és ezért mindent meg is teszünk.”

Szerző: Török Ferenc
Címlapfotó: Kovács József