chevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedesszertemailfacebookfilterhalinstagrammarha-vadminusphoneplussajtsalatasearchsertesstarszarnyastengeri-eteltiktokvincewishlist-activewishlist-inactive

Így készül a tökéletes panír a sült csirke fővárosának szakácsai szerint

2022. december 22.

Milyen a tökéletes panír? Elárulják a titkot az egyszerűen csak a sült csirke fővárosának nevezett település vendéglősei.

A karaage egy japán főzési technika. Ennél a különböző ételeket – elsősorban húsokat, vékony fűszerezett búzaliszt vagy burgonyakeményítõ réteggel – bő olajban sütik meg. A még panír nélküli húsokat előtte pácolják: a tempurához hasonlóan szójaszósz és fokhagyma keverékébe vagy gyömbérbe forgatják. A panírozott csirke, vagyis a kis karaage Japán egyik legnépszerűbb snackjének számít, de (akárcsak ennek a japán édességnek) már világszerte népes rajongótábora van – legutóbb például a brit BBC írt róla hosszabb cikket.

Az eljárás eredete a 16. századra vezethető vissza. Portugál misszionáriusok ekkor érkeztek Nagaszaki kikötőjén keresztül Kjúsú szigetére. Természetesen magukkal vitték a sült ételeik elkészítésének módszerét. A japán lakosok pedig szépen lassan elkezdték átvenni a nyugati praktikákat, ebből alakult ki maga a tempura is.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

特製やわらかからあげ味工房 (@karaage.ajikoubou) által megosztott bejegyzés

A ropogós finomság napjainkra olyannyira népszerű lett Japánban, hogy minden évben több százezer ember szavaz arról, a felkelő nap országában hol készül a legjobb karaage. A Karaage Grand Prix győztese egy évig azzal büszkélkedhet, hogy nála van a legropogósabb, legszaftosabb és legízletesebb sült csirke. Minden évben ezres nagyságrendű nevezés érkezik. Bár azt gondolhatnánk, mindig az olyan hatalmas metropoliszok, mint Tokió, Kiotó és Oszaka éttermei uralják a versenyt, egyáltalán nem ez a helyzet. Egy kisváros, az étel „bölcsőjének” számító Kjúsú szigeten található Nakatsu vendéglősei kapják mindig a legtöbb díjat és elismerést. Nakatsut ezért a sült csirke fővárosának is szokták nevezni.

Egészen 2022-ig ez a verseny kizárólag a népszerűségen, vagyis a fogyasztók szavazatán alapul. 2023-tól azonban megváltoznak a szabályok, szakmai zsűri segítségét kérik a végső döntéshez. Sokan attól tartanak, az új értékelési rendszerben elveszíti elsőségét Nakatsu, vagyis a hely, ahol több száz éve a kulináris kultúra és hagyomány szerves része a karaage.

Címlapfotó: Louis Hansel / Unsplash