Új divat hódít: állítólag ezzel a tejjel a legjobb a kávé

2024. október 12.

Már most nagyon sok ember konyhájában ott a megfelelő tej, mégsem gondolt rá eddig senki, hogy így a legfinomabb a kávé.

A kávétrendek folyamatos változása a baristák állandó kísérletezésének és a tökéletességre törekvésüknek is köszönhető. A legújabb őrület a különböző fajtájú tejek vegyítése, ami megint egy új, egyedi színt hozhat a kávézás kultúrájába. A Perfect Daily Grind szakértők segítségével összegyűjtötte, mit érdemes tudni az új irányzattal kapcsolatban.

Miért jó a különböző tejek vegyítése?

A kávékülönlegességek megalkotásához a baristáknak folyamatosan fejleszteniük kell magukat és ismerniük kell a legújabb trendeket. Az úttörök manapság egy igen izgalmas területre „tévedtek”: különböző fajtájú tejek mixelésével foglalkoznak. Az idézett lap szerint könnyen előfordulhat, hogy ez nem múló hóbort lesz, hanem bevett szokássá válik a kávékészítők és a fogyasztók körében egyaránt. A más-más zsírosságú, sűrűségű és ízű tejek keveréke ugyanis alapjaiban megváltoztathatja az élményt, a megfelelő arányokkal egyedi ízharmónia jöhet létre.

A laktózmentes tej és a kókusztej például kiválóan alkalmas a kávé természetes, gyümölcsös jegyeinek kiemelésére. Utóbbi emellett még krémesebb állagot is eredményez. A laktózmentes tej zabtejjel keverve tökéletes, sűrű alapot képez és kellemes harmóniát alkot a kávé aromájával. A megkérdezett szakértők hangsúlyozták: a végeredmény nagyban függ a márkától és a minőségétől is, így még egy képzett barista számára is hosszú ideig is tarthat, míg a kísérletezés során rátalál az ideális arányokra.

Mikor lesz elérhető?

A kávéfogyasztóknak fontos, hogy saját ízlésüknek megfelelően kérhessék kedvenc italukat a kávézókban is. Így a rugalmasság és a minél szélesebb kínálat kulcsfontosságúvá válik a kávéházak számára. A fogyasztói igények folyamatosan változnak, ennek egyik folyományaként terjedtek el világszerte évekkel ezelőtt például a hagyományos tej alternatívájaként szolgáló növényi tejek is.

Mivel nagyon úgy tűnik, hogy a különböző fajtájú tejek keverésével gyakorlatilag bármilyen hatás – krémesebb, édesebb, lágyabb vagy akár sűrűbb – létrehozható, hamar megnőhet az igény is irántuk. Az arányok tökéletesítésén egyre több barista dolgozik, a kávézók pedig hamarosan akár saját variációikkal is bővíthetik a kínálatot – vélik a szakértők.

Fontos említést tenni arról is, hogy a megfelelő arány elérése nagy odafigyelést, precizitást és szakértelmet igényel. Habár a gyakorlás kulcsfontosságú, a baristáknak tudniuk kell, hogy a különböző kávétípusok hogyan lépnek reakcióba a más-más típusú állati és növényi tejekkel, vagyis, hogy milyen textúra, ízvilág jön létre.

Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, mikor válik fősodorrá ez a trend. Egyesek úgy vélik, gyorsan bevált módszer lehet a tej típusainak vegyítése, pláne, hogy a konkurens kávéházak saját verziókkal inspirálhatják egymást. Azonban, mivel a kísérletezés rengeteg időt igényel, mások szerint a közeljövőben biztosan nem lesz elérhető.

Természetesen a kávéfogyasztók mondják ki az utolsó szót. Minél nagyobb figyelmet kap a téma, minél nagyobb igény mutatkozik rá, annál hamarabb terjedhet el. Egy biztos: mivel a kávézók jelenleg is számos alternatívát kínálnak a hagyományos tej helyett, a legtöbb helyen gyakorlatilag már most minden rendelkezésre áll.

Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Candice Picard / Unsplash