Egy apró jel mindig elárulja a boltban, friss-e kenyér
Szakértő mondta el, mit kell figyelnünk, hogy észrevegyük, valóban friss-e a frissként árult kenyér.
A The Daily Meal Amy Eubanks séffel, a Whole Foods Market amerikai szupermarketlánc egyik vezetőjét kérdezte azzal kapcsolatban, hogyan lehet legkönnyebben felismerni a friss kenyeret a boltokban. A szakértő szerint érdemes először is a kenyér külső kérgét megvizsgálni, hiszen az árulkodó lehet. A régebben sütött darab – a típusától függetlenül – hajlamos lehet ráncosodni, megereszkedni. Ha a héj lepattog, esetleg leválik a belsejéről, érdemes ott hagyni.
Eubanks azt is elárulta, mire kell figyelni a különböző kenyérfajtáknál: melyik napszakban jutunk hozzá legnagyobb eséllyel egy friss veknihez, valamint, hogy milyen csomagolási hiba esetén nem szabad megvásárolni.
„Egy rusztikus kenyér esetében ropogós kérget kell keresnünk, amelynek színe a közepes aranybarnától a sötétbarnáig terjedhet. A csomagolás kapcsán minden esetben győződjünk meg arról, hogy a légbuborékok épek, és nincs nyoma nedvességnek sem. A szeletelt szendvicskenyérnél pedig olyan fajtát keressünk, amelyik puha tapintású és kiugorja magát, amikor óvatosan benyomjuk” – magyarázta. A séf hozzátette, bármilyen kenyérről is van szó, sose vegyük meg, ha a zacskójában párát látunk. Ez arra utalhat, hogy a kenyér nem pihent elég ideig a sütést követően. A tésztának ugyanis néhány órára van szüksége ahhoz, hogy teljesen kihűljön – ez idő alatt pedig elérje a megfelelő állagot. A zacskóban lévő pára azt jelentheti, hogy nem a kívánt lesz a kenyér állaga.
Aki egészen biztosra kíván menni, az süthet magának otthon kenyeret. Egy korábbi cikkünkben megírtuk, ez hogyan tehető meg a legegyszerűbben.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: nikizhang1995 / Unsplash