A tökéletes tükörtojáshoz vaj és olaj sem kell, csak egy ingyenes apróság, ami mindenkinek van
A tökéletes tükörtojás nem folyik szét, nem túl zsíros és nem ég oda. A jó hír: bárki képes elkészíteni, semmi trükkre nincs hozzá szükség.
A tükörtojás elvileg a legegyszerűbb reggelik egyike. Mégis gyakran okoz bosszúságot, ha nem sikerül tökéletesen elkészíteni. A felmerülő problémák tárháza igen széles: odaéghet, szétfolyhat, de akár túl olajos is lehet.
A legtöbben zsiradéknak olajat vagy vajat használnak és gyakran túlméretezik az adagot. Ez azt eredményezi, hogy a tükörtojás szétfolyik, túl nehéz, zsíros lesz. A mindmegette.hu talált egy módszert, amivel ezt a hibát kiiktathatjuk. A lényege, hogy egyáltalán nem használunk zsiradékot, helyette csak egy kevés vizet. Előnye, hogy kalóriaszegény és ingyen van.
Annyi a teendő, hogy miután a serpenyőbe tettük a tojást, kevés vizet csepegtetünk az edény aljára, és lefedjük a fedővel. A víz gőze fentről is elkezdi főzni a tojást, így nem kell megfordítani, és az alja sem ég meg. A módszert gőzöléses tojássütésnek nevezték el, a teljes leírása az említett oldalon érhető el.
Nem próbáltuk még ki, de szerintünk egy próbálkozást mindenképpen megér.
Címlapfotó: Christian Cueni / Unsplash