10 étel, amit sosem lenne szabad étteremben rendelnünk a szakácsok szerint

2025. augusztus 22.

Csupa népszerű fogás szerepel a tiltólistán.

Úgy tűnik, nem feltétlenül minden étel jó választás egy étteremben. Vannak ugyanis olyan fogások, amik otthon frissen, gyorsabban, olcsóbban vagy akár ízletesebben is elkészíthetők. A professzionális séfek pontosan tudják, hogy mit érdemes kerülni egy-egy vendéglátóhelyen. A The Daily Meal séfek segítségével állította összes a 10-es tiltólistát.

Margherita pizza

A Margherita az egyik legegyszerűbb pizzafajtának számít, épp ezért minden az alapanyagok minőségén múlik. Ha az étterem nem használ jó minőségű paradicsomszószt, mozzarellát és friss bazsalikomot, akkor csak egy túlárazott, egyszerű pizzát kapunk. A séfek azt javasolják, inkább rendeljünk valami különleges pizzát, olyan feltétekkel, amit máshol nem kapnánk, vagy amit otthon nem csinálnánk meg.

Levesek

Gordon Ramsay az említett cikkben azt tanácsolja, ne rendeljünk levest étteremben. Szerinte sok helyen ez a maradék alapanyagok újrahasznosításának legegyszerűbb módja, ráadásul gyakran napokig ugyanazt a levest kínálják. Frissnek tűnhet, de könnyen lehet, hogy már régóta áll a konyhában. Szerinte otthon jobban járunk a levessel. A legtöbb éttermi leves túl sós, nem elég ízes vagy kreatív. Mivel a leves alapvetően olcsó étel, étteremben szinte mindig túlárazott.

Csirkés fogások

Bár a csirke biztonságos választásnak tűnik, a séfek mégis ritkán rendelik. Miért? Mert gyakran unalmas, kiszáradt, túlfőzött, és nem igazán izgalmas fogás. Mi több, a csirke az egyik legunalmasabb feladat egy szakácsnak. Márpedig ha a séf nem szívesen készíti, hogy várhatjuk el, hogy finom legyen? Ha étteremben járunk, inkább próbáljunk ki valami olyan fogást, amit otthon nem készítenénk el.

Eggs Benedict

Habár az Eggs Benedict a villásreggelik (brunch-ok) egyik klasszikus fogásának számít, valójában nagyon nehéz igazán jól elkészíteni. A hollandi mártás könnyen megromlik, a tojás túlfőhet, a kenyér pedig elázhat az előbbiektől. Ha nem egy olyan helyre ültünk be, ahol kifejezetten ilyen típusú ételekre specializálódtak, könnyen csalódás érhet minket. Ráadásul a hollandi mártás szobahőmérsékleten gyorsan romlik, így akár ételmérgezést is kaphatunk.

Saláták

A saláták elsőre jó választásnak tűnnek, ám sokszor nem frissek, túlárazottak, és unalmasak. Nem ritkán többezer forintot elkérnek egy olyan salátáért, amit otthon 2 perc alatt magunk is elkészíthetünk. Ráadásul a hozzáadott fehérjék, mint a csirke vagy tojás, gyakran előre le lesznek főzve, nem frissen készülnek. Ha zöldségre vágyunk, inkább válasszunk frissen párolt vagy grillezett köretet.

Mozzarella rudacskák

A séfek szerint ez az egyik leginkább túlárazott előétel. Az éttermek általában fagyasztott verziót használnak, amit otthon is megsüthetünk pár perc alatt. Ráadásul elég laktató, vagyis könnyen lehet, hogy már a főétel előtt jóllakunk. Próbáljunk ki valami könnyebbet, frissebbet, amit valóban helyben készítettek.

Tojásrántotta

A rántotta egyszerű étel, de sok szakács mégsem tudja jól elkészíteni. Ha túlsütik, kiszárad, ha alulsütik, folyós (és esetleg szalmonellás) marad. A tökéletes rántottát frissen kell enni, azaz ha nem egy tojásra specializálódott étteremben vagyunk, inkább válasszunk mást.

Napi ajánlat

Bár a napi ajánlat elsőre jól hangzik, gyakran maradék alapanyagokat próbálnak így felhasználni. Ez nem feltétlenül rossz, de sokszor unalmas, íztelen ételeket eredményez. Ha túl sok napi ajánlat (més néven: konyhafőnök ajánlata) van az étlapon, az figyelmeztető jel is lehet. Az is gyanús lehet, ha egy napi ajánlat rendszeresen szerepel a kínálatban, hiszen akkor az már nem is igazán különleges.

Spagetti húsgombóccal

Klasszikus fogás (főleg Amerikában), de a séfek szerint gyakran rosszul készítik el. A legtöbb helyen túl sok szószt raknak rá, a tészta háttérbe szorul, a húsgombóc meg szivacsos vagy száraz lehet. Ha tésztára vágyunk, inkább válasszunk valami olyat, ahol a tészta is főszerepet kap, például pestós változatot vagy aglio e oliót.

Nyers osztriga

A nyers osztriga igazi luxusnak, de a fogyasztása kockázatokat hordoz magában. Ha nem friss, könnyen megbetegedhetünk tőle. Ha mégis ezt rendelnénk, mindig kérdezzük meg, honnan származik, mikor fogták.

Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Louis Hansel / Unsplash