Nem papírzsák, nem műanyagzacskó: így a legjobb a kenyeret tárolni

2025. október 02.

A megfelelő módszerrel akár napokkal tovább élvezhetjük a kenyér frissességét.

A legtöbb boltból a kenyeret műanyagot is tartalmazó zacskóban vihetjük haza. Minimum van egy átlátszó műanyag csík, „ablak” a papírzacskó oldalán, míg az előrecsomagolt kenyereket 100 százalékban műanyag zacskóba teszik. Hazaérve aztán sokan hagyják is a bolti csomagolásban a pékárut. Bár kézenfekvő megoldásnak tűnik, valójában ez az egyik legrosszabb módszer – írja a The Daily Meal. A lap szerint érdemes inkább vászon- vagy papírzacskót választani.

A titok a szellőzésben rejlik. Ha a kenyeret túl sok levegő éri, hamar kiszárad és megkeményedik. Ha műanyagba zárjuk, a nedvesség bennreked, és gyorsan megpenészedhet. A vászon és a papír ezzel szemben arany középutat kínálnak. Engedik lélegezni a kenyeret, de nem hagyják teljesen kiszáradni.

Mind közül a vászon a legjobb megoldás. Egy jól szellőző, zárható kenyértáska hosszabb ideig frissen tartja a kenyeret, a papírzacskóban azért hamarabb kiszárad. Még jobb eredményt érhetünk el, ha a vászonba csomagolt kenyeret kenyértartó dobozban tároljuk. Fontos azonban, hogy a doboz ne zárjon teljesen légmentesen, különben megintcsak megjelenhet a penész.

Ha több napra előre szeretnénk gondoskodni a családnak kenyérről, a legbiztosabb megoldás a fagyasztás. Fagyasztópapírba csomagolva hetekig megőrzi ízét és állagát.

Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Robert Stump / Unsplash