A fűrészporon is megterem, tele van D-vitaminnal és nagyon finom – mi az?
Egyre népszerűbb szerte a világban, nem véletlenül.
A shiitake gomba az ázsiai konyha egyik alappillére, de az utóbbi években a nyugati világban is rendkívül népszerűvé vált. Különösen kedvelt különleges, umamiban gazdag íze és gyógyászati tulajdonságai miatt. Nevét a japán „shii” fáról kapta, amelyen a vadonban is megtalálható. Termesztése során leggyakrabban fűrészporon, fadarabokon vagy egyéb fás szubsztrátumon növesztik – olvasható az Agrárszektor cikkében. Mint írják, a termesztési folyamat hosszadalmasabb és bonyolultabb, mint a csiperkéé vagy a laskagombáé, mivel a shiitake micéliuma lassabban növekszik. Ráadásul a termőtestek kialakításához speciális hőmérsékleti és páratartalmi viszonyokra van szükség. Ezzel együtt egyre többen foglalkoznak vele.
A shiitake gomba gazdag B-vitaminokban, D-vitaminban, és a lentinán nevű poliszacharidban, amelyről úgy tartják, hogy erősíti az immunrendszert és valószínűleg rákmegelőző hatással is bír. Húsos, füstös íze miatt kitűnő levesekhez és vegetáriánus alternatívaként húsos ételek helyett.
Címlapfotó: Louis Hansel / Unsplash