A hús, amit 200 éve sokat ettek a magyarok, ma viszont súlyos büntetés jár fogyasztásáért
Évszázadokkal korábban nemcsak bőrük miatt voltak értékesek, hanem a húsuk miatt is. Fogyasztásuk ma már elképzelhetetlen lenne, ráadásul illegális is.
Az ürge ma már szigorúan védett állatnak számít, de évszázadokkal ezelőtt Magyarország egyes vidékein és közösségeiben gyakran fogyasztották. A vidéki lakosság számára a vadon élő állatok húsának hasznosítása a túlélés (egyik) záloga volt, különösen a nehezebb időkben, amikor a háztáji állattartás valami miatt nem valósulhatott meg. A 18-19. században a pusztai közösségek és különösen a szegényebb paraszti rétegek, valamint a nomád vagy félnomád életmódot folytató csoportok alkalmanként fogyasztottak ürgehúst.
Elsősorban kiegészítő húsforrásként tekintettek rá, mivel kisebb vadaknál könnyebben tudták elejteni. Az ürge húsa tápláló és könnyen feldolgozható, így gyakran készítettek belőle hagymával és pirospaprikával ízesített szaftos pörköltet. Ezt a korabeli étkezési szokásoknak megfelelően gabonakörettel, galuskával vagy főtt burgonyával tálaltak. Az ürgének ráadásul nem csak a húsa volt értékes. A Móra Ferenc Múzeum Évkönyve szerint bőréből dohányzacskót is készítettek.
Hogyan fogyasztották az ürgét?
Az ürgehús főként szárítva, vagy levesként, illetve pörköltként került az asztalra. A Hajókonyha gasztronómiai portálon a mai napig fellelhető egy recept az utóbbiból.
Ürgepörkölt
Hozzávalók
- 6 db ürge
- 4 fej vöröshagyma;
- 3 evőkanál pirospaprika
- 15 dkg lecsókonzerv
- Ízlés szerint bors, konyhasó, erőspaprika-krém
- 3 evőkanál zsír
Így készül
- Az ürgéket tisztítsuk meg, belezzük ki, majd vágjuk hatfelé.
- Zsíron pirítsuk aranysárgára az apróra vágott hagymát, majd tegyük rá a paprikát és a húst. Sózzuk, keverjük meg, fedjük le, majd kis lángon pároljuk, időnként kevés vízzel felöntve.
- Mikor majdnem puha, borsozzuk és adjuk hozzá a lecsót valamint az erős paprikát.
- Galuskával vagy főtt burgonyával tálaljuk.
Manapság az ürge fokozottan védett fajnak minősül, mivel állományát a múltbeli túlzott vadászat és az élőhelyének csökkenése megtizedelte. Az intenzív mezőgazdaság, a legeltetés visszaszorulása és a pusztai élőhelyek átalakulása következtében az elmúlt 50 évben az ürgék száma drasztikusan csökkent. Az eszmei értéke 250 ezer forint.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Jamie Brown / Unsplash