Gazdag, sűrű, csokis – Magyarországot is meghódította a világ kedvenc édessége

2025. november 13.

1893 óta folyamatosan szerzi magának az újabb és újabb rajongókat. Nem véletlenül.

Csak kevesen tudják, hogy a Föld egyik kedvenc csokoládés édességét az 1893-as Chicagói Világkiállításra készítették el először, ahol egy sor máig népszerű amerikai termék – például a Cracker Jack karamellás popcorn, a Pabst Blue Ribbon sör vagy a Juicy Fruit rágógumi – mellett debütált.

A brownie megálmodójának Bertha Palmert, a kiállítás női bizottságának vezetőjét tekintik. Bertha – aki férjével együtt a híres Palmer House Hotel tulajdonosa volt – egy különleges, tányér nélkül is könnyen fogyasztható csokoládés desszertet szeretett volna elkészíteni a kiállítás látogatói számára. Szállodája cukrászait bízta meg a feladattal, hogy olyan süteményt alkossanak, ami egyszerre praktikus, elegáns és tartalmas – olvasható a Daily Mealnek a süteményt bemutató cikkében.

A világkiállításon bemutatott első brownie tésztája gazdag, sűrű, diós és csokoládés volt, a tetejét pedig baracklekváros máz borította. Ez az addig ismeretlen kombináció azonnal közönségkedvenccé tette. A Palmer House brownie akkora sikert aratott, hogy receptje néhány éven belül lényegében az egész világon elterjedt, és azóta is az egyik legnépszerűbb desszert maradt. Egyértelműen kijelenthető, a 21. században Magyarországot is meghódította.

Az évek során számtalan változata született – ma már készül fehér csokoládéval, matchával, levendulával vagy akár túróval dúsított verzióban is. Ha azonban valaki az eredeti ízt szeretné megkóstolni, Chicagóban, a Palmer House Hilton éttermében ma is megtalálja a klasszikus, barackmázas, diós brownie-t, ami pontosan úgy készül, mint a kezdetekkor.

Címlapfotó: Daria / Unsplash